Gdański buszbaleset

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gdański buszbaleset
A baleset helyszíne
A baleset helyszíne
Dátum1994. május 2.
Helyszín
Gdańsk
Ország
Lengyelország
Dátum
1994. május 2.
Áldozat
32 fő
Sérült
43 fő
Gdański buszbaleset (Lengyelország)
Gdański buszbaleset
Gdański buszbaleset
Pozíció Lengyelország térképén
é. sz. 54° 21′ 08″, k. h. 18° 28′ 36″Koordináták: é. sz. 54° 21′ 08″, k. h. 18° 28′ 36″
A Wikimédia Commons tartalmaz Gdański buszbaleset témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A gdański buszbaleset 1994. május másodikán történt, helyi idő szerint este hétkor a Gdańsk város közelében, Lengyelország északi részén. Az áldozatok számát tekintve ez a legsúlyosabb közúti tragédia az országban a második világháború vége óta. A balesetben harminckét ember vesztette életét és negyvenhárman megsérültek. A baleset helyszínén lévő fát 2008-ban kivágták.[1]

Egy PKS Autosan H9-21-es típusú busz
Emlékmű a baleset helyszínén

A baleset egy PKS Autosan H9-21 típusú autóbusszal történt, helyi idő szerint este hét órakor, amikor is egy teherautó megelőzése során defektet kapott a busz jobb első kereke és az autóbusz nekihajtott egy út menti fának mintegy 60 km/h sebességgel. A buszon a megengedett 51 utas helyett 75 fő utazott. A buszvezető a 39 éves George Marczyński volt. A baleset helyszíne előtti útszakaszon 50 km/h sebességkorlátozás volt érvényben. Az első tűzoltók a balesetet követő huszadik percben érkeztek ki a helyszínre. A helyszínen 25 holttestet találtak, valamint a kórházba szállítás során további két személy vesztette életét. Három utas a balesetet követő nap éjszakáján hunyt el. A tragédia utáni héten további két személy vesztette életét, így az áldozatok száma harminckettőre emelkedett. A 43 sérült közül sokan súlyos sérüléseket, maradandó károsodásokat szenvedtek.

Források[szerkesztés]

  1. Ścięto drzewo - symbol tragedii sprzed czternastu lat. Kartuzy.info, 2008. február 12. [2016. március 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 20.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Katastrofa autobusu w Gdańsku című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.