Fólkaflokkurin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fólkaflokkurin

Adatok
ElnökBeinir Johannesen

Alapítva1939[1]

Ideológiakonzervativizmus
Politikai elhelyezkedés
Hivatalos színeizöld
Weboldala

A Fólkaflokkurin (Néppárt) egy konzervatív politikai párt Feröeren.[2] A pártot 1939-ben alapították. Választási betűjele az A.

Történelem[szerkesztés]

A pártot 1939-ben alapították,[1] és a következő évben bejutott a Løgtingbe, ahol azóta (2022) folyamatosan jelen van.[2]

Pártelnökök[szerkesztés]

A párt miniszterelnökei[szerkesztés]

  • Hákun Djurhuus (1963–1967)
  • Jógvan Sundstein (1989–1991)
  • Anfinn Kallsberg (1998–2004)

Politika[szerkesztés]

A Fólkaflokkurin értékeit tekintve konzervatív, társadalom- és gazdaságpolitikájában liberális párt, amely Feröer autonómiájának fokozatos kiterjesztéséért dolgozik, minden területen teljes törvényhozási jogkört célozva.

A párt szerint a magánvállalkozás és az üzlet szabadsága a legjobb mód a termelési érték növekedésének biztosítására. Az állami támogatás nélküli üzleti tevékenység versenyképessége kedvező beruházási és hitelfelvételi lehetőségekkel, alacsony adókkal és óvatos bérezéssel biztosítható. Cél a vidéki gazdaság fenntartható működése.

Szeretnék fenntartani és továbbfejleszteni a jelenlegi környezetbarát halászati politikát a halászati napok, technikai szabályozások, rugalmas flottaösszetétel és nemzetközi halászati megegyezések rendszerével.

A nyugdíjrendszernek amennyire csak lehet az egyén nyugdíjcélú megtakarításain kell alapulnia, hogy csökkenjen az állami nyugdíjrendszer szerepe és a rá nehezedő nyomás. Gyors ütemben kellene bővíteni az idősek otthonainak rendszerét, és a magán lakáspiacot is diverzifikálni kell. Tisztességes feltételeket kell biztosítani a munkanélkülieknek. A szociális intézkedéseknek gyorsan kell működniük.

Az oktatás legyen keresztény, feröeri, és biztosítson minden képzést skandináv színvonalon az egyén és a társadalom javára. Az oktatási ráfordításoknak inkább a tanulóhoz kell kötődniük, mint az iskolához. Törekedni kell a nagyobb szabadságra az iskolaválasztásban. A felsőoktatás nagy részét Feröeren kell biztosítani.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Uppruni og søga Fólkafloksins (feröeri nyelven). Fólkaflokkurin, 2008. [2012. március 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 29.)
  2. a b c 2. Politiske og administrative forhold, Beretning 2010 (PDF) (dán nyelven), Koppenhága: Rigsombudsmanden på Færøerne, 12-36. o. (2010). ISBN 978-87-991060-4-2. Hozzáférés ideje: 2010. október 11. [halott link]

További információk[szerkesztés]