Fredo Corleone

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Federico "Fredo" Corleone egy kitalált karakter Mario Puzo A Keresztapa című regényében és az abból készült filmben. Ő a középső testvér a három Corleone-fivér közül. A filmvásznon John Cazale alakítja.

Alább a cselekmény részletei következnek!

Szerepe a történetben[szerkesztés]

Mint az a történetből kiderül, Fredo a legegyügyűbb és a leggyengébb a három testvér közül, ezért aztán mindig csupa olyan munkát bíznak rá, amit nem túl bonyolult megoldani, illetve jelentéktelen és egyszerű. Sonny halála után a család ügyeit Michael veszi át, és nem Fredo, amely a történet során később még összetűzésre ad köztük okot.

A Keresztapa II. című filmben Fredo elárulja Michaelt egy gengszter, Johnny Ola segítségével, aki egy rivális keresztapa, Hyman Roth embere. Az árulás egy merényletben nyilvánul meg Michael Lake Tahoe-i otthonában. A filmben szándékosan nem árulnak el részleteket a megállapodásról, a sztori szerint ugyanis Fredo pusztán gazdagabb szeretett volna lenni, az meg sem fordult a fejében, hogy meg akarják ölni a bátyját. Mikor Michael megtudja, hogy a bátyja elárulta, csalódik benne, nem akarja többé látni, ugyanakkor azt mondja az embereinek, ne bántsák Fredot, legalábbis addig ne, amíg az édesanyjuk él. Anyjuk temetésén a két testvér látszólag kibékül. Ám amikor Fredo egy nap horgászni indulna motorcsónakkal Michael fiával, a kis Anthonyval, a fiút váratlanul Renóba viteti az apja, így Fredo egyedül marad a csónakban Al Nerivel. Miközben Fredo horgászás közben szokása szerint Szűz Máriához imádkozik, Al Neri hátulról lelövi egy pisztollyal a tó közepén. Michael mindezt végignézte a házából, ám mindenkinek azt hazudta, hogy balesetben halt meg. Végül csak A Keresztapa III.-ban vallja meg bűneit egy papnak, akiből később I. János Pál pápa lett.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

A Fredo jelentése[szerkesztés]

Angol nyelvterületen a film sikere óta a Fredo egyet jelent azzal a személlyel, akire nem lehet fontos feladatokat bízni, csak apró, jelentéktelen munkákat, elsősorban gyengeség vagy butaság miatt.

Rokonok[szerkesztés]

Kapcsolódó[szerkesztés]