Flavio Briatore

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Flavio Briatore
Született1950. április 12. (74 éves)[1]
Verzuolo
Állampolgárságaolasz
HázastársaElisabetta Gregoraci (2008 – 2017. december 23.)[2]
Élettársa
GyermekeiLeni Klum
Foglalkozása
  • vállalkozó
  • sportügynök
  • igazgató

A Wikimédia Commons tartalmaz Flavio Briatore témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Flavio Briatore (Verzuolo, Olaszország, 1950. április 12.) olasz üzletember. A Renault F1-es csapatának korábbi vezetője és a londoni Queens Park Rangers FC társtulajdonosa.

Az üzleti élet előtt[szerkesztés]

Verzuolóban, az olaszországi Cuneo közelében született. Szülei általános iskolai tanárok voltak. Diplomáját földmérési szakon a Fassino di Busca egyetemen szerezte. Briatore korán munkát talált, síoktatóként és étteremvezetőként dolgozott. Nyitott egy éttermet, aminek Tribüla volt a neve, utalva Briatore becenevére. Az étterem végül bezárt. Aztán utazó biztosítási ügynök lett. Az 1970-es években, átkerült Cuneóba és asszisztense lett Attilio Dutto üzletembernek, aki tulajdonosa volt a Paramatti Vernici-nek (korábban Michele Sindona tulajdonában). Dutto-t megölték 1979. március 21-én egy autós merénylet során. Az elkövető ismeretlen.Ettől kezdve Briatore a heterodox üzleti karrierjét egyengette.

Briatore elköltözött Milánóba és az olasz tőzsdén dolgozott. Ebben az időszakban találkozott Luciano Benettonnal, a Benetton ruházati cég alapítójával. Barátok lettek, és végül üzleti partnerek. Amikor kinyitotta a Benetton első öt boltját az Egyesült Államokban 1979-ben, kinevezte Briatore-t igazgatónak a csoport amerikai műveletei felett. 1989-ben nyolcszáz boltja volt az Egyesült Államokban. Briatore, figyelembe vette a csökkentést minden egyes franchise-megállapodásnál, és nagyon gazdag lett.

Benetton is ismert egy megosztó és figyelemfelhívó reklámot. Briatore kifejtette, hogyan emelte a cég profilját: "Úgy döntöttünk, hogy valami nagyon ellentmondásost hozunk létre, hogy az embereknek 50%-a úgy vélte, ez nagyon jó volt, és 50% gondolta azt hogy borzasztó, de addig mindenki beszélt a Benettonról. "Mivel a raktár tulajdonosai kezdtek panaszkodni más Benetton üzletek miatt, az üzletek száma csökkent kétszázra és Briatore kezdett keresni egy új üzletet.

Formula–1[szerkesztés]

Benetton Formula[szerkesztés]

1988-ban részt vett az első Formula–1-es futamán, az ausztrál nagydíjon, annak ellenére, hogy a múltban azt nyilatkozta hogy nem érdekelte a sport. Luciano Benetton nevezte ki a Benetton kereskedelmi igazgatójának. (korábban Toleman), és mikor feltüzelte a csapat menedzsmentjét támogatta egy versenyképes csapat megalakítását. A fiatal és belevaló John Barnard lett a csapat mérnöke. Barnard jogutódja volt Tom Walkinshaw-nak. Michael Schumacher a Jordan csapatban megtett első F1-es futama után Briatore is hozzájárult a német versenyeztetéséhez. A Times megjegyezte, hogy Briatore tudta Schumacher lenne a legjobb, és a csapat ráépült. Végül megverte a Williams-es Damon Hillt, azt követően, hogy a világbajnokság alatt Ayrton Senna meghalt a San Marino Grand Prix-n. Így ezekben az években nagy sikereket ért el.

Később 1994-ben, Briatore megvásárolta a gyengélkedő Ligier csapatot és megszerezte a készleten lévő Renault motorokat. FIA rendeletek azonban nem tették lehetővé, hogy maga a csapat adja el, így ő adta el a Walkinshaw-nak. Ellenőrizte a teljes csapatot, ám amikor Schumacher és számos kulcsfontosságú technikai személy távozott a Ferrarihoz 1996-ban, a csapat lecsúszott a középmezőnybe. Briatore részesedést vett a Minardi csapatban 1996-ban, de nem tudta eladni azt a British American Tobacco-nak, mert azt remélte, hogy elfogyott a tulajdonosok - Giancarlo Minardi és Gabriele Rumi- pénze. 1998-tól 2000-ig, értékesítik a Renault motorokat, újra beengedte őket a Supertecs, a Williams, Benetton, BAR és az Arrows.

Renault F1[szerkesztés]

2005-ben és 2006-ban bajnoki címet nyert Fernando Alonsóval a Renault F1-es istálló csapatfőnökeként.

Magánélete[szerkesztés]

Gyakran szerepelt a címlapokon Naomi Campbellel, de barátnői között volt Adriana Volpe és Heidi Klum is, aki 2004-ben gyermeket is szült Briatorénak. Helene, Briatore egyetlen gyermeke, de nem vesz részt a gyermek nevelésében. Felesége Elisabetta Gregoraci, szintén modell, akivel 2008. június 14-én házasodtak össze.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]