Festina

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Festina
Festina Tour de France 2016
Festina Tour de France 2016
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
Alapítva1980
SzékhelyBarcelona
Iparágóragyártás
Formarészvénytársaság
Termékekkaróra
A Festina weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Festina témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Festina óragyártó vállalat, és óramárkanév.

Festina F16184 óra

Története[szerkesztés]

A svájci La Chaux-de-Fonds-i kis óramanufaktúrában készítették az első Festina márkanévvel ellátott karórát 1902-ben, tehát egy Svájcban bejegyzett óramárkáról beszélhetünk. A manufaktúra az ezt követő közel 100 évben nagyon nagy pontosságú svájci mechanikus automata óráiról volt híres.

Az olcsó japán quartz órák megjelenése okozta válság következtében a Festina kénytelen volt újra gondolni a stratégiáját és 1984-ben eladta a márkát a spanyol üzletembernek Miguel Rodrigeznek, aki ekkor már az általa alapított Lotus óramárkával jelen volt a spanyol piacon. A felvásárlás után jött létre a Festina Lotus SA. holding.

A cégcsoport székhelye így logikus módon Barcelona lett, a svájci órásmesterek által képviselt precizitás, lelkiismeretesség továbbra is alapvető követelmény volt a dél európai dinamizmussal megtervezett Festina órák esetén, de a belsejükben már az új, japán quartz “szív” dobogott.

Jelenleg a Festina órák a cégcsoport saját, távol keleti gyárában készülnek, a svájci követelményrendszerrel azonos paraméterekkel, ezt egy egyszerű példával úgy tudnánk leírni, mint ahogy a gépjárműiparban is egyes márkák különböző országokba telepítik a gyártásukat, de a földrajzi koordinátáktól függetlenül azonos, az adott márka követelményrendszerének megfelelő, magas minőségű termékek kell, hogy a gyár kapuját elhagyják.

Jelmondata[szerkesztés]

A cég jelmondata: 'Festina Lente' (Siess lassan). A paradoxnak tűnő kifejezés - vélhetően - Desiderius Eresmus Adagia című művének az egyik fejezetcímére is utal.[1]

A Festina csoport tagjai[szerkesztés]

  • Lotus
  • Festina
  • Calypso
  • Candino
  • Jaguar
  • Perrelet[2]

Szponzori tevékenysége[szerkesztés]

Festina-autó a Tour de France-on

A Festina a következő sportesemények hivatalos időmérője:

1989 és 2001 között a Festina szponzorálta a Festina cycling team kerékpáros csapatot. Az 1998-as Tour de France-on a csapat dopping-botrány főszerepelője volt, mely Festina-ügyként híresült el. Ennek reakciójaként a kerékpáros csapatot ujraszervezték, és a Festina létrehozta a ‘Fondation d’Entreprise Festina’ alapítványt, melynek fő missziója a harc a dopping ellen.[3]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Festina című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. http://people.virginia.edu/~jdk3t/FLtrans.htm
  2. Archivált másolat. [2013. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 11.)
  3. Archivált másolat. [2013. június 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 11.)

További információk[szerkesztés]