Egykerekű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Torker-egykerekű
Gumireklám 1900 körül

Az egykerekű (unicikli vagy monocikli) egy pedálokkal, emberi erővel hajtott jármű. A kerékpárhoz hasonló, de annál egyszerűbb, nagyobb ügyességet kívánó eszköz.

Az egykerekű története[szerkesztés]

Először a cirkuszi artisták kezdték használni, a kerékpárok elterjedésével egy időben. Ezek még egyedi készítésűek voltak, különféle bicikli alkatrészeket felhasználva. Napjainkban is kelléke a cirkuszi életnek, annyira hogy az artistaképzőben ebből a számból teljes értékű vizsgát lehet tenni.

Az egykerekűzés mint sport az 1990-es évek elején jelent meg. Egy konkrét személyhez fűződik a kialakulása, ez pedig „Kris Holm” aki saját tapasztalatait is felhasználva tervezett újabb és újabb egykerekűket. Kezdetben felkerült egy terepgumi, ami már alkalmas volt a hegyi tekerésre – jobb tapadása révén, majd az ülés első felén elhelyezett egy kapaszkodót, amivel a stabilabb egyensúlyozást segítette elő. Így már nehéz terepen is használható lett. Itt merült fel a kerékméret kérdése ill. a hajtókar mérete, ami meghatározza az egykerekű sebességét. Terepen általában 24"-es (24 hüvelykes), vagy 26"-es kerékméretet használnak, mivel ezzel már kellemes sebességet lehet elérni. Egyes modelleket fékkonzollal szerelnek fel, ami lehetővé teszi V- vagy hidraulikus fék használatát, a fékkart egy konzol segítségével lehet rögzíteni az ülés alatt.

Természetesen nem csak a hegyi kerékpározáshoz hasonló egykerekűzés alakult ki, megjelent emellett, a flatlandhez hasonló freestyle, street, ill. egyéb ügyességi válfajok is, amiből ma már „olimpiát” is rendeznek.

Egykerekűzés a világban[szerkesztés]

Lassan a világ összes részén fellelhető az egykerekű. Talán egyik legnagyobb kultusza Japánban alakult ki, ahol a mai napig a diákok csak azzal a feltétellel kezdhetik meg az elemi iskola első osztályát, ha alapszinten elsajátítják az egykerekű használatát.

Kris Holm először a „New World Disorder” c. DVD-n biciklistákkal együtt, majd a „One Tired Guy” önálló DVD-n nagy hatással volt az egykerekű világban való elterjedésére – ahol olykor bicikliseket megszégyenítő módon használta egykerekűjét. Napjainkra évente világversenyeket rendeznek, 2005-ben Dániában, 2006-ban az UNICON Svájcban került megrendezésre, ahol világ minden tájáról érkező versenyzők mérték össze a tudásukat. A versenyszámok között megtalálható: Triál, Freestyle, Hoki, Kosárlabda, Gyorsasági verseny, és egyéb ügyességi versenyszámok. Pillanatnyilag az “UNICION”, a világ által legelismertebb rendezvény. Magyarországon az UNICIKLI.HU 2006 – ban rendezte meg az első nemzetközi verseny ahol a nagy világversenyekhez hasonló eredmények születtek.

Magyar egykerekűsök[szerkesztés]

Magyarországon 2003–2004-ben jelent meg az egykerekű, ekkor még mint zsonglőrkellék, de a nagy érdeklődés folytán hamar népszerűvé vált. Ez annak is köszönhető, hogy az egyik hazai forgalmazó a QU-AX nagy hangsúlyt fektetett a sport minél szélesebb körben való megismertetésére. Teszt tekerés, sportrendezvényeken való megjelenés, városi tekerések. Ennek következménye volt az egykerekűsök számának folyamatos bővülése. Ma az egykerekűsök száma Magyarországon 275–310 főre tehető.

Elnevezés[szerkesztés]

Mint mindent ezt is nevezni kell valahogy: három megnevezéssel találkozhatunk:

  • Egykerekű – néhányan hibásan hozzáteszik a bicikli jelzőt
  • Monocikli – ez a „mono” 'egyes' ill. a „cikli” 'kerék' szóból ered
  • Unicikli – az angol név (unicycle) magyarosításából született

Kategóriák[szerkesztés]

User: vannak, akik megelégednek azzal, ha megtanulnak stabilan haladni, kanyarodni ill. az út nehézségeivel megbirkózni például egy padkára feljutni.

Street: van, aki itt nem áll meg, tovább gyakorol, vásárol egy strapabíróbb egykerekűt, amivel lehet lépcsőn le- és fel- közlekedni, esetleg kisebb akadályokról leugrani.

Triál: ahol már biciklizéshez hasonlóan szükség van strapabíróbb egykerekűre, ami bírja a terhelést (akár a 2 méterről való leugrást is).

Freestyle: ezt leginkább a flatlandhez hasonlóan sík terepen szokták gyakorolni, itt a trükkök száma és kivitelezése számít.

MUNI (Mountain UNIcycle): vagyis hegyi tekerés, ahol egy 24 vagy 26" (magura fékes) egykerekűvel lehet a mountenbike-osok után „szaggatni”, kb. 30–40 km/h sebességgel. Ehhez kell a legstrapabíróbb egykerekű.

Források, külső hivatkozások[szerkesztés]