Dogger Bank-betegség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
az Északi-tenger műholdfelvételen, pirossal jelölve Dogger-pad (Dogger Bank)

A Dogger Bank-betegség avagy Dogger Bank-viszketés (németül: Doggerbank-Krankheit, Doggerbank-Jucken; angolul: Dogger Bank itch) egy bőrmegbetegedés, melyet kizárólag az Északi-tenger azon halászai kapnak el, akik a tenger középső részén lévő Dogger-pad vizein fenékhálóval halásznak, de újabban jelentettek hasonló megbetegedéseket a Baie de la Seine körzetéből is.

Okai és tünetei[szerkesztés]

A Dogger Bank-betegség egy allergiás reakció a (2-hidroxietil)-dimetilszulfoxónium-kationra, melyet a mohaállatok (Bryozoa) közé tartozó Alcyonidium gelatinosum állít elő.

Alcyonidium gelatinosum

Ezek az élőlények csak ebben a tengeri régióban fordulnak elő, az itteni tengerfenéken élnek kolóniákban és a fenékhálós halászat révén kerülnek a felszínre. A halászok így akaratlanul is érintkezésbe kerülnek az állatkákkal, és így néhány hónapon vagy éven belül érzékenység alakul ki a bőrben a szóban forgó ionnal szemben.

(2-hidroxiethil)-dimetilszulfoxónium-klorid

A szulfoxóniumion nagyon csekély koncentrációban fordul elő, a mohaállatok száraztömegének mindössze 5 ppm-je áll ebből az anyagból. A bőrrel érintkezve a bőr vagy a vérszérum proteinjéhez kapcsolódik és így antigént képez, ami az allergiás reakciót kiváltja. Tünetei a bőr kivörösödése (eritéma) és ödémák illetve hólyagok keletkezése.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Doggerbank-Krankheit című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Dietrich Mebs: Gifttiere – Ein Handbuch für Biologen, Toxikologen, Ärzte und Apotheker. Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft mbH, Stuttgart 1992; 126. o. ISBN 3-8047-1219-3
  • Joergen S. Carle, Carsten Christophersen: Dogger Bank itch. The allergen is (2-hydroxyethyl)dimethylsulfoxonium ion. Journal of the American Chemical Society 1980, 102, 5107-5108