Denali

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Denali
Magasság6190 m[1]
HelyAlaszka, USA
HegységAlaszkai-hegység
Relatív magasság6155 m
Első megmászás1913 – Hudson Stuck, Harry Karstens, Walter Harper, Robert Tatum
Legkönnyebb útvonalNyugati fal
Elhelyezkedése
Denali (Alaszka)
Denali
Denali
Pozíció Alaszka térképén
é. sz. 63° 04′ 10″, ny. h. 151° 00′ 26″Koordináták: é. sz. 63° 04′ 10″, ny. h. 151° 00′ 26″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Denali témájú médiaállományokat.
A Denali 3D-s grafikája

A Denali (korábban Mount McKinley) Észak-Amerika legmagasabb hegye Alaszkában, az Alaszkai-hegységben, a Denali Nemzeti Park területén. Legmagasabb pontja 6190 m. Hivatalos neve Denali (az atapaszka szó jelentése „a nagy [hegy]”). 1896-ban egy aranyásó nevezte el az USA leendő elnökéről, az akkor még csak republikánus párti elnökjelölt William McKinley-ről. A helyi szervezetek évtizedek óta küzdöttek a Denali név visszaállításáért, de jogi akadályok miatt erre nem került sor. 2015-ben Barack Obama Alaszkába tett látogatásának előestéjén jelentették be,[2] hogy a hegyet visszanevezik az évszázaddal korábban használt Denali névre.[3]

1906-ban dr. Frederick Cook azt állította, hogy sikerült megmásznia a hegyet, ám később ezt az első megmászást is – mint az Északi-Sark meghódítását – elvitatták tőle. Az első elismert sikeres mászás egy Hudson Stuck által vezetett csoport érdeme, akik 1913. június 7-én jutottak fel a csúcsra. Az első nő a Mount Denali tetején Barbara Washburn volt, 1947-ben.

1988-ban Balázs D. Oszkár, Csikos József, Vörös László, Hirt Károly, Tóth Csaba, dr. Nagy Sándor és Szendrő Szabolcs megmászták a hegyet.

Wetzl Péter síalpinista módszerrel járt a hegycsúcson.

2004. június 5-én egy nyolctagú székelyföldi hegymászó csoport is feljutott a csúcsra.[4]

A hegy már több áldozatot követelt, megmászása ma is nagy kihívás és veszélyes vállalkozás, elsősorban nem az útvonalak nehézsége, hanem az időjárás miatt, hiszen csak 6000-es csúcs, de a sarkkör viszonylagos közelségében van.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]