Dead Sushi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dead Sushi
2012-es japán film
RendezőIgucsi Noboru
ProducerNagata Motohisza
Szakai Jóicsi
Fukui Mana
Műfaj
ForgatókönyvíróIgucsi Noboru
FőszerepbenTakeda Rina
Macuzaki Sigeru
Simazu Kentaro
Szugiura Aszami
Tanaka Demo
VágóYōsuke Yafune
Gyártás
Ország Japán
NyelvJapán
Játékidő91 perc
Forgalmazás
Bemutató2012. július 22. (Fantasia Festival)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Dead Sushi (デッド寿司; Hepburn: Deddo sushi?) 2012-ben bemutatott japán horror-vígjáték, melyet Igucsi Noboru rendezett.

A film története Keiko (Takeda Rina), egy híres szusiséf lánya körül forog, akit egy fogadóban megaláz a Komatsu Pharmaceuticals gyógyszergyártócég elnöke. A Komatsu egyik kutatója bosszút esküszik, és elkészít egy olyan szérumot, ami a rizsen lévő halat gyilkos szusivá változtatja. Keiko az egykori szusiséf Szavadával összefogva elindul a teremtmények legyűrésére.

Gyártás[szerkesztés]

Igucsi Noboru rendező és forgatókönyv író úgy döntött, hogy újra filmet forgat miután a Piranha 3D (2010) népszerűnek bizonyult Japánban. Igucsira az Attack of the Killer Tomatoes című film is hatással volt, innen kapta az ötletet, hogy az ételek az emberekre támadjanak.[1] A filmben több akciójelenet is van, melyeket Igucsi szándékosan komikusabbra vett, mint a korábbi filmjeiben.[1] Nisimura Josihiro is hozzájárult a film speciális effektusaihoz.[2]

A Dead Sushi volt a Walker Pictures, a japán Office Walker tehetséggondozó ügynökség filmkészítő és terjesztő leányvállalatának első megjelent filmje.[3]

Szereplők[szerkesztés]

Megjelenés[szerkesztés]

A Dead Sushi világpremierje 2012. július 22-én volt a montréali Fantasia Festivalon.[2][4]

Fogadtatás[szerkesztés]

A Fangoria horrormagazin a Dead Sushi és a Zombie Ass: Toilet of the Dead összevont kritikájában 2,5/4-es értékelést adott a filmre, hozzáfűzve, hogy a két film „valamelyest dacol a kritikákkal, nyilván nem képviselnek magas művészetet, és a bennem lakó komoly kritikus úgy gondolja, hogy az alábbi pontszám megfelel ezeknek az apróságoknak, felháborító édességeknek. Viszont mégis megosztó, harsány mókák, amikor hasonló gondolkodású nézők társaságában nézzük meg őket, így az értékelést fél koponyával (vagy többel) feljebb lehet tolni, ha társaságban nézzük meg ezen filmeket.”[2] A Variety vegyes kritikával illette a filmet, kiemelve, hogy „a komikus párbeszédekből hiányzik a spiritusz és a legtöbb jelenet még az ilyesfajta marhaságokhoz is képest elvetemült, azonban Takeda szépen kiegyenlíti ezt és meggyőzően hátsón rúgja a laza vállalati embereket és a tenger gyümölcseit. Az effektek rendkívül giccsesek, a többi technikai elem elmegy.”[5]

Források[szerkesztés]

  1. a b Dickson, Evan: [Interview] Director Noboru Iguchi Talks ‘Dead Sushi’ And ‘The ABC’s Of Death’. Bloody Disgusting, 2012. július 17. (Hozzáférés: 2012. július 26.)
  2. a b c Gingold, Michael: "Dead Sushi" and "Zombie Ass: Toilet of the Dead" (Fantasia Movie Reviews) (angol nyelven). Fangoria, 2012. július 24. [2012. július 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 26.)
  3. Frater, Patrick: Sushi gobbled up by Action, Millennium. Film Business Asia, 2012. szeptember 28. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 1.)
  4. Walkow, Marc: Dead Sushi (angol nyelven). Fantasia Festival. [2017. március 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 26.)
  5. Kuipers, Richard: Dead Sushi (angol nyelven). Variety, 2012. július 24. (Hozzáférés: 2012. július 26.)

További információk[szerkesztés]