DeForest Kelley

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
DeForest Kelley
DeForest Kelley (1988)
DeForest Kelley (1988)
Született1920. január 20.[1][2][3][4][5]
Atlanta
Elhunyt1999. június 11. (79 évesen)[6][2][3][4][5]
Woodland Hills
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
  • televíziós színész
  • filmszínész
  • színész
IskoláiDecatur High School
Kitüntetéseicsillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán
Halál okagyomorrák

A Wikimédia Commons tartalmaz DeForest Kelley témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jackson DeForest Kelley (Atlanta, Georgia, 1920. január 20.Woodland Hills, Kalifornia, 1999. június 11.) amerikai színész, leghíresebb szerepe Leonard McCoy hajóorvos a Star Trek című sikeres sorozatban és az azt követő hat filmben.

Élete[szerkesztés]

DeForest Kelley a Georgia állambeli Atlantában született, apja Ernest D. Kelley baptista tiszteletes, anyja Clara Casey Kelley. A templomi kórus tagjaként fedezte fel, mennyire vonzódik az énekléshez. Többször is énekelt a helyi rádióban.

Tizenhét évesen Casey bácsikájához költözött a kaliforniai Long Beach-re, itt takarítóként, majd liftesfiúként dolgozott egy szállodában. Nemsokára felfedezte egy helyi színház vezetője. Kelley több színdarabban is szerepelt. 1942-ben kölcsönös vonzalom alakult ki Kelley és egy színdarabbeli partnere, Carolyn Dowling között. A második világháború azonban közéjük állt, Kelley bevonult és Új-Mexikóban szolgált a légierőnél.

1945 szerencsés év volt Kelley számára: a háború véget ért, őt pedig felfedezte a Paramount filmstúdió egyik embere, aki új tehetségek után kutatott, és szerződést kötött vele. Szeptemberben Kelley feleségül vette Carolyn Dowlingot, aki haláláig mellette maradt.

Kelley első filmje a Paramountnál az 1947-ben elkészült „Fear in the Night” volt, melyet több más sikeres film követett, főleg westernek. 1964-ben Kelley szerepet kapott két, Gene Roddenberry által tervezett sorozat nyitóepizódjában is, végül azonban egyik sorozat sem indult el. Ez nem szegte sem Kelley, sem Roddenberry kedvét, és 1966-ban Kelley megkapta dr. McCoy szerepét Roddenberry új sorozatában, a Star Trekben (érdekesség, hogy először Spock szerepét szánták neki, de ő jobbnak tartotta Leonard Nimoyt Spock szerepére). Dr. McCoy lett Kelley leghíresebb szerepe, és élete hátralévő részében nem is szerepelt túl sok más filmben. Star Trek-beli kollégáitól, William Shatnertől és Leonard Nimoytól eltérően nem próbálkozott rendezéssel.

DeForest Kelley 1999-ben hunyt el gyomorrákban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 13.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b GeneaStar
  6. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]