Cshongdzsin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cshongdzsin
(청진시)
Cshongdzsin (Ch'ŏngjin) belvárosa
Cshongdzsin belvárosa
Becenév: A vas városa
Közigazgatás
Ország Észak-Korea
RégióKvanbuk
TartományÉszak-Hamgjong
Rangváros
Népesség
Teljes népesség667 929 fő (2008)[1]
Földrajzi adatok
Terület269 km²
IdőzónaKoreai idő, UTC+9:00
Térkép
é. sz. 41° 48′ 00″, k. h. 129° 46′ 59″Koordináták: é. sz. 41° 48′ 00″, k. h. 129° 46′ 59″
A Wikimédia Commons tartalmaz Cshongdzsin témájú médiaállományokat.

Cshongdzsin (hangul: 청진시Cshongdzsin-sihandzsa: 淸津市, RR: Ch'ŏngjin-si?, ’tiszta gázló’) egy észak-koreai kikötőváros a Japán-tenger partján, az ország harmadik legnépesebb városa, Észak-Hamgjong tartomány székhelye.

A település történelme évszázadokra nyúlik vissza, a királyi ház rendszerint ide „száműzte” a nemkívánatos személyeket.

Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

Cshongdzsin város 7 kerületből (kujok) áll.

  • Cshongam-kujok
  • Phohang-kujok
  • Pujun-kujok
  • Ranam-kujok
  • Sinam-kujok
  • Szongphjong-kujok
  • Szunam-kujok

Valamikor csak egy kis halászfalu volt Korea északkeleti részén, 1908-ban a korabeli hatóságok kereskedelmi kikötőnek nyilvánították. 2003-ban az észak-koreai kormány megerősítette a város kereskedelmi kikötői státuszát. Cshongdzsin Észak-Hamgjong tartomány székhelye.

Természetföldrajz[szerkesztés]

A város Észak-Korea északkeleti részében fekszik, Észak-Hamgjong tartományban a Japán-tenger (Koreai nézőpont szerint: Keleti-tenger) partján. A városnak 7 kerülete van.

Közlekedés[szerkesztés]

Két vasútállomása van (Vonszan–Raszon vasútállomás, Cshondzsin–Raszon vasútállomás), ahonnan villamosított vasúton juthatunk el a fővárosba és Raszonba. A város repülőtere, ami Orang megyében található, és amit még 1935-ben alapítottak a japán megszállók légi támaszpontként, 2 km-es kifutópályával rendelkezik.[2] Innen a Csaojangcun nemzetközi repülőtérre (Kína) is eljuthatunk. Cshongdzsin az egyetlen város Phenjanon kívül, amely rendelkezik villamosközlekedéssel. A villamosokat használtan vásárolták a fővárosból. Taxitársaságok nincsenek, még egy bicikli is luxusnak számít a városban.

Gazdaság[szerkesztés]

Fontos ipari központ; többek között hajógyártás, gépgyártás és gumigyártás is található a városban. Cshongdzsin 50 km-re fekszik a kínai határtól, emiatt szerte a városi piacokon rengeteg (javarészt csempészett) kínai árucikk található. Phenjanon kívül az ország egyik legnagyobb piacával rendelkezik.

Híres szülöttei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]