Cshondoista Cshongu Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cshondoista Cshongu Párt
천도교청우당

cshondoista jelkép
cshondoista jelkép
Adatok
Elnökjelenleg nincs
AlelnökJun Dzsongho

AlapítvaKim Talhjon által,
1945. november 3.
1946. február 8.
Székház Észak-Korea, Phenjan

Ideológiacshondoizmus, koreai nacionalizmus, anti-imperializmus
Parlamenti jelenlét
22 / 687
Hivatalos színeiaranysárga

Észak-Korea politikai élete

A Cshondoista Cshongu Párt vagy a Rákosi-korszakban ismert nevén Ifjúbarátok Pártja[1] (hangul: 천도교청우당Cshondogjo Cshongudanghandzsa: 天道敎靑友黨, RR: Chondoist Chongu Party?, ’a mennyei út fiatal barátainak pártja’) észak-koreai politikai párt. 1946. február 8-án alapították meg cshondoista hívek, túlnyomórészben földművesek.

Az észak-koreai kormány hivatalos álláspontja szerint a párt azért jött létre, hogy szembeszálljon az imperialista agresszióval, segítse a nemzeti függetlenség megszilárdítását, gazdag és erős demokratikus országot építsen, megvédje az országot, és az emberek számára segélyeket biztosítson. Emellett a nyugatiak és a japánok kiűzését is kitűzték célul.[2] 2016-ig Rju Mijong dél-koreai menekült volt a párt elnöke.

A Koreai Szociáldemokrata Párttal egyetemben tagja a Demokratikus Front a Szülőföld Egyesítéséért nevű koalíciónak, amely az észak-koreai pártokat fogja össze.

Források[szerkesztés]

  1. Hatalmas lelkesedés fogadta Budapest Kim Ir Szen elvtársat és a koreai kormányküldöttség tagjait”, Origo, 2006. június 17. (Hozzáférés ideje: 2018. május 28.) 
  2. Naenara - Chondoist Chongu Party. [2015. július 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 15.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]