Civil War (együttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Civil War
Fellépés a gelsenkircheni amfiteátrumban
Fellépés a gelsenkircheni amfiteátrumban
Információk
EredetSvédország
Aktív évek2012 – napjainkig
MűfajHeavy metal
Power metal
KiadóDespotz Records (2012–2014)
Napalm Records (2014–)
Tagok
Nils Patrik Johansson
Rikard Sundén
Petrus Granar
Daniel Mullback
Daniel Myhr
Korábbi tagok
Oskar Montelius
Stefan Pizza Eriksson

A Civil War weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Civil War témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Civil War egy svéd heavy metal/power metal együttes, amely 2012-ben alakult Falunban. A Sabatonból kivált zenészek alapították, akikhez csatlakozott az énekes, valamint a basszusgitáros. Számaik szintén történelmi harcokat, háborúkat dolgoznak fel. Dalaikban gyakran jelennek meg gitárszólók, szintetizátor szólók.

Története[szerkesztés]

Nem sokkal a Sabatonból való távozásuk után a négy tag (Oskar Montelius, Rikard Sundén, Daniel Mullback, Daniel Myhr), kiegészülve Nils Patrik Johansson énekessel (Astral Doors, Wuthering Heights, Lion's Share) valamint Stefan 'Pizza' Eriksson basszusgitárossal megalapította a Civil War elnevezésű együttest. A zenekar hivatalosan 2012. május 25-én alakult meg, ugyanazon a napon, amikor a Sabaton megjelentette Carolus Rex című új albumát, amin még a négy kivált tag játéka hallható.

Az együttes 2012 nyarán felvett 4 számot, és októberben megjelent az első kislemezdaluk is, Rome is Falling címmel. Az első EP 2012. november 20-án jelent meg Civil War néven, melyen 5 dal kapott helyet. Az együttes első nagylemeze The Killer Angels címmel jelent meg 2013. június 11-én. A cím egy Michael Shaara regény címéből jött, amely a gettysburgi csatáról szól. Az album a júniusi Sweden Rock Magazin CD-melléklete is volt. Néhány nyári fesztiválfellépést már be is jelentett az együttes, a bemutatkozó koncertjük a Sweden Rock Fesztiválon volt 2013. június 8-án. 2013. szeptember 6-án az együttes fellépett a Magyarországon megrendezett Metalwar Fest elnevezésű három napos fesztiválon, amely első napjának fő fellépője volt.

2014. február 11-től február 22-ig a zenekar első európai turnéját adta. 2014. február 14-én a zenekar a hivatalos honlapján bejelentette, hogy szerződést kötött az osztrák Napalm Records kiadóval. 2014. május 23-án az együttes közzétette, hogy új taggal bővült, Petrus Granar gitáros csatlakozott a zenekarhoz, valamint, hogy már a stúdióban vannak, és készül a második lemezük, ami még 2014-ben meg fog jelenni. A zenekar nem koncertezik sokat, a nem túl nagy európai turné óta is mindössze csak néhány fesztiválfellépésük volt.

2015. január 22-én az együttes a hivatalos honlapján bejelentette, hogy a második lemezük május 6-án fog megjelenni, valamint közzétette az album borítóját. 2015. március 8-án az együttes bejelentette, hogy Oskar Montelius gitáros saját döntése alapján kilépett a zenekarból, valamint, hogy megváltak Stefan 'Pizza' Eriksson basszusgitárostól. Az együttes az új album első videóklipjét a Bay of Pigs dalra forgatta, amit 2015. április 8-án tettek közzé hivatalos honlapjukon. A klipben még szerepel Oskar Montelius gitáros a zenekarral. 2015. április 24-én a zenekar fellépett a Dalecarlia zenei díjátadó gálán, Borlängében. Az együttes új albuma 2015. május 6-án jelent meg Gods and Generals címmel. A lemezbemutató koncert 2015. május 29-én volt Borlängében. A zenekar fellépett néhány fesztiválon a nyár folyamán, beleértve a Sabaton Open Airt és a Sabaton Open Air-Noch Ein Bier Fest fesztiválokat is. Utóbbi fesztiválon Daniel Myhr billentyűs csatlakozott a volt zenekara koncertjéhez a Wolfpack című számban.

2015. október 22-től a zenekar európai turnéra indult a Powerwolf és az Orden Ogan társaságában, melynek keretein belül október 25-én Magyarországon, Budapesten a Barba Negra Music Clubban adtak koncertet. 2015. november 3-án közzétették a Gods and Generals album második dalára forgatott videóklipet, melyet a Braveheartra készítettek. 2015. december 5-én volt a zenekar utolsó koncertje az évben.

2016-ban sem adott eddig sok koncertet a zenekar. Február 6-án adtak egy koncertet Svédországban, valamint április 16-án Szófiában, Bulgáriában játszottak. 2016. május 22-én bejelentették, hogy stúdióba vonulnak és megkezdik az új albumuk felvételeit.

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

  • Nils Patrik Johansson – ének (2012–)
  • Rikard Sundén – gitár és háttérvokál (2012–)
  • Petrus Granar – gitár és háttérvokál (2014–)
  • Daniel Mullback – dob és háttérvokál (2012–)
  • Daniel Myhr – billentyűs hangszerek és háttérvokál (2012–)

Korábbi tagok[szerkesztés]

  • Oskar Montelius - gitár és háttérvokál (20122015)
  • Stefan 'Pizza' Eriksson - basszusgitár és háttérvokál (20122015)

Diszkográfia[szerkesztés]

Cím Típus Megjelenés
dátuma
Kiadó Megjegyzés
Civil War (EP) EP 2012 Despotz Records
The Killer Angels stúdióalbum 2013 Despotz Records
Gods and Generals stúdióalbum 2015 Napalm Records
The Last Full Measure stúdióalbum 2016 Napalm Records

További információk[szerkesztés]