Chathami kea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Chathami kaka szócikkből átirányítva)
Chathami kea
Természetvédelmi státusz
Kihalt
Kihalás ideje: 1550 és 1700 között
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Csoport: Neoaves
Csoport: Passerea
Öregrend: Telluraves
Csoport: Australaves
Csoport: Eufalconimorphae
Csoport: Psittacopasserae
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Öregcsalád: Bagolypapagáj-szerűek (Strigopoidea)
Család: Keafélék (Nestoridae)
Nem: Kea (Nestor)
Lesson, 1830
Faj: N. chathamensis
Tudományos név
Nestor chathamensis
Wood, Mitchell, Scofield and Tennyson, 2014
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Chathami kea témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Chathami kea témájú kategóriát.

A chathami kea vagy Chatham-szigeteki nesztorpapagáj (Nestor chathamensis) egy 2014-ben leírt papagájfaj, amely valaha az Új-Zélandhoz tartozó Chatham-szigeteken élt.[1][2] Az első egyedekről azt gondolták, hogy az Új-Zélandon élő parti kea (Nestor meridionalis) faj példányai, de a fosszíliák részletes vizsgálata azt mutatta, hogy ettől különböző őshonos faj csontjaira bukkantak.[3] A faj a polinézek érkezése (1550) utáni 150 évben halt ki, jóval az európai telepesek érkezése előtt: így nem maradt fent róla sem leírás, sem illusztráció, s kitömött példányok sem állnak a tudomány rendelkezésére.[3]

A faj leírásának története[szerkesztés]

A chathami kea pusztán néhány csont alapján ismert, melyeket a 19. században gyűjtöttek be először. Megtalálásuk óta a maradványok talányosnak bizonyultak: nem volt egyértelmű, hogy a parti keához (Nestor meridionalis) vagy a hegyi keához (Nestor notabilis) tartoznak-e. Először az 1990-es években merült fel annak lehetősége, hogy egy új fajhoz tartoznak; végül 2014-ben került sor a faj leírására.

DNS-analízis segítségével megállapították, hogy a Chatham-szigeteken egykor élt faj feltehetően a parti kea egy olyan populációjából alakulhatott ki, mely 1,7 millió évvel ezelőtt érte el a Chatham-szigeteket. Ez valószínűleg nem sokkal aztán történhetett, hogy ezek a földterületek a tenger szintje fölé kerültek.

Taxonómia[szerkesztés]

A Nestor nemhez összesen 4 faj tartozik: két, mára kihalt kea, az új-zélandi parti kea, valamint a Déli-szigeten őshonos alpesi papagáj, a hegyi kea.

A másik kihalt faj a norfolki kea (Nestor productus), mely rendszertanilag közelebb áll a ma is élő parti keához. A norfolki keáról, melyből az utolsó fogságban tartott példány 1851-ben pusztult el Londonban, maradtak fent leírások, festmények és kitömött példányok az utókor számára.

A chathami kea (Nestor chathamensis) a 16-17. században pusztult ki; az előzőhez hasonlóan szintén endemikus madárfaj volt, mely kizárólag néhány szigeten fordult elő. Erről a fajról az előzővel ellentétben nem maradtak fent beszámolók vagy képek, hiszen az európaiak érkezése előtt halt ki.

Életmódja[szerkesztés]

A chathami kea erdőlakó faj volt, körülbelül akkora, mint a parti kea északi-szigeti alfaja (Nestor meridionalis septentrionalis),[2] de nagyobb, mint a szintén kihalt norfolki kea. A Nestor chathamensisnek szélesebb medencéje és nagyobb lábai voltak, mint a Nestor meridionalis septentrionalisnak.

Csőre nagyobb volt, mint a parti keájé, de kisebb, mint a hegyi keájé.

A viszonylag nagy combcsontkarcsont arány és a széles medence arra utal, hogy sokkal inkább talajhoz kötött életet élt, mint a recens parti kea. A fennmaradt csontok izotópösszetételének15N and δ 13C) vizsgálata arra utal, hogy növényi eredetű táplálékot fogyasztott.

Nem volt természetes ragadozója, mert nagyobb volt, mint az új-zélandi sólyom. Valószínűleg rosszul repült, ahogy az a szigeteken őshonos madaraknál gyakori.[3]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Forbes, H. O. (1893). „A list of the birds inhabiting the Chatham Islands.”. Ibis, ser. 6 5, 521–546. o. DOI:10.1111/j.1474-919X.1893.tb01240.x.  
  2. a b Dawson, E.W. (1959). „The supposed occurrence of Kakapo, Kaka and Kea in the Chatham Islands.”. Notornis 8 (4), 106–114. o.  
  3. a b c Millener, P. R. (1999). „The history of the Chatham Islands’ bird fauna of the last 7000 years – a chronicle of change and extinction. Proceedings of the 4th International meeting of the Society of Avian Paleontology and Evolution (Washington, D.C., June 1996).”. Smithsonian Contributions to Paleobiology 89, 85–109. o.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Chatham Kaka című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.