Chaoyangsaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Chaoyangsaurus
Evolúciós időszak: 150–145 Ma
késő jura
A Chaoyangsaurus rekonstrukciója

A Chaoyangsaurus rekonstrukciója
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Csoport: Marginocephalia
Alrendág: Ceratopsia
Család: Chaoyangsauridae
Nem: Chaoyangsaurus
Csao, Cseng, & Hszü, 1999
Fajok
  • C. youngi Csao, Cseng, & Hszü, 1999 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Chaoyangsaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Chaoyangsaurus témájú kategóriát.

A Chaoyangsaurus (nevének jelentése 'Chaoyang-gyík') a marginocephalia dinoszauruszok egyik neme, amely a késő jura korban (a késő tithon-valangini korszakban) élt Kína területén. A Chaoyangsaurus a Ceratopsia (melynek jelentése 'szarv arcúak') alrendághoz tartozik, egy főként növényevő, papagájszerű csőrrel rendelkező dinoszauruszokból álló csoporthoz, amely Észak-Amerika és Ázsia területén élt a (körülbelül 65 millió évvel ezelőtt végződött) kréta időszakban. A Chaoyangsaurus, mint szinte valamennyi ceratopsia, növényevő volt.

Felfedezés és fajok[szerkesztés]

A Chaoyangsaurust a kínai Liaoning tartománybeli Chaoyangban fedezték fel. A faj neve a kínai őslénykutatóra, C. C. Youngra utal.

Névváltozatok[szerkesztés]

Sok más dinoszaurusztól eltérően a Chaoyangsaurusról a hivatalos publikációját megelőzően több forrás is beszámolt. Ennek eredményeként a neve különböző írásmóddal jelent meg és vált nomen nudummá ('csupasz névvé', melyhez nem tartozik hivatalos leírás). Az első nyomtatásban megjelenő változat a Chaoyoungosaurus volt, ami egy japán múzeumi kiállítás ismertetőjében tűnt fel, és a téves átírás eredménye volt.[1] Csao Hszi-csin (1983-ban) szintén ezt az írásmódot használta a faj megemlítésekor,[2] így ez technikailag vált nomen nudummá. Két évvel később Csao ismét ezt a korai írásmódot használta, mikor a típusfajnak a Chaoyoungosaurus liaosiensis nevet adta.[3]

Tung Cse-ming (1992-es) műve szerint a Chaoyoungosaurus név hivatalosan megjelent egy Csao és Cseng által 1983-ban írt cikkben, de nem adott meg forráshivatkozást az állítólagos cikkre vonatkozóan, és valószínű, hogy a publikáció nem volt megfelelő. Azonban Tung a témáról írt 1992-es művében kitartott amellett, hogy a név „helyes” írásmódja a Chaoyangosaurus (a g utáni extra „o” betűvel). De mivel ez az átnevezés nem kapcsolódott hivatalos leíráshoz a Chaoyangosaurus is nomen nudumnak tekintendő.

1999-re a dinoszaurusz hivatalos nevet kapott. Sereno (1999-ben) a Chaoyangsaurus nevet használta a dinoszauruszok evolúciójáról szóló áttekintésében.[4] A név ismét nomen nudummá vált, majd ugyanazon év decemberében Cseng, Csao és Hszü egy hivatalos leírást jelentetett meg, a Chaoyangsaurus youngi nevet használva, és ez, mint a nemhez tartozó első név nem számít nomen nudumnak, hivatalosan elsőbbséget élvez valamennyi névváltozattal szemben.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'Chaoyangsaurus'. Dinodata. (Hozzáférés: 2011. július 19.)
  2. Zhao, X. (1983). „Phylogeny and evolutionary stages of Dinosauria” (PDF). Acta Palaeontologica Polonica 28 (1–2), 295–306. o. (Hozzáférés: 2011. július 19.)  
  3. (Zhao, 1985)
  4. Sereno, P. (1999. június 25.). „The Evolution of Dinosaurs” (pdf). Science 284 (5423), 2137–2147. o. (Hozzáférés: 2011. július 19.)  
  5. Zhao, X., Cheng, Z., & Xu, X. (1999. december 13.). „The earliest ceratopsian from the Tuchengzi Formation of Liaoning, China”. Journal of Vertebrate Paleontology 19 (4), 681–691. o.  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Chaoyangsaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • Chaoyangsaurus. Dinosaurier-info.de. [2013. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 19.)