Carlo Collodi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carlo Collodi
Élete
Született1826. november 24.
Firenze
Elhunyt1890. október 26. (63 évesen)
Firenze
SírhelyCimitero delle Porte Sante
NemzetiségOlaszország Olasz
Pályafutása
Írói álneveCarlo Collodi
Jellemző műfaj(ok)ifjúsági regény, publicisztika
Alkotói évei1848-1890
Fontosabb műveiPinokkió kalandjai
Carlo Collodi weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Carlo Collodi témájú médiaállományokat.

Carlo Lorenzini (írói álnevén C. Collodi) (Firenze, 1826. november 24. – Firenze, 1890. október 26.) olasz író, újságíró, publicista, a Pinokkió kalandjai című könyv szerzője.

Származása[szerkesztés]

1826. november 24-én született Firenzében. Apja szakács, anyja szolgálólány volt. A szülők tíz gyermeke közül ő volt a legidősebb. Gyermekkora nagy részét a Pistoia mellett fekvő Collodiban töltötte, innen is vette írói álnevét.

Életpályája[szerkesztés]

Tanulmányait egyházi iskolában végezte, de az 1848-as forradalmak hatására beállt önkéntesnek a hadseregbe, és ez a papi pályán való továbbtanulását ellehetetlenítette. 1848-ban Curtatone és Montanara mellett harcolt önkéntes csapatokban. Ugyanebben az évben kiadta Il Lampione című politikai folyóiratát, amelyet a cenzúra nyomására egy év múlva meg is szüntettek. Ez után másik lapot alapított La Scaramucci néven, aminek szerencsésebb pályája volt, és folyamatosan megjelenthetett. 1860-ban az Il Lampionét is újra kiadhatta. Az Olasz Királyság 1861. március 18-i létrejötte után felhagyott a publicisztikai és a politikai tevékenységgel, s egy kis ideig a firenzei prefektúrán dolgozott, a színházi cenzori bizottság tagja volt. Közben megírt négy vígjátékot és két regényt is, de ezek nem arattak különösebb sikert. Az 1870-es évek közepétől ismét témát és műfajt váltott, figyelmét és érdeklődését ettől kezdve a gyermekirodalom kötötte le. Eleinte a francia Charles Perrault meséit (Piroska és a farkas, Csipkerózsika, Csizmás Kandúr) fordította olasz nyelvre, de egy idő után saját maga teremtette mesefiguráival kezdte elbűvölni közönségét. 1876-ban jelentek meg a Gianettino, majd 1878-ban a Minuzzolo című kötetei, amelyek két vásott kis csibész életét, kalandjait elevenítették meg sok humorral és sok emberséggel.

Pinokkió[szerkesztés]

Pinokkió Eugenio Mazzanti illusztrációján

1881-től a Giornale dei bambini című gyermekújság kezdte folytatásokban közölni Storia di un burattino (Egy bábu története) című művét, amelynek főhőse Pinokkió, egy életre kelt fabábu. A bábu sok kalandon megy át: elszökik „apjától”, Dzsepettótól, rablók kezére kerül, bebörtönzik, iskolába megy, szamárrá változik, felfalja egy cetcápa és még sorolhatnánk. De végül megérti, hogy miért kell dolgozni, tanulni és hogyan kell szeretni.

A mű már az első részektől óriási siker volt, s hamar népszerűvé tette alkotóját, bár az egyház eleinte felemelte szavát a mese ellen, mondván a lázadás szellemét közvetíti a gyanútlan ifjú olvasók felé. 1883-ban könyv alakban is megjelent Pinokkió kalandjai címmel, Enrico Mazzanti illusztrációival.

1892-ben angolra is lefordították, s a fabábu története megkezdte világhódító útját (magyarul először 1907-ben jelent meg, Tuskó Matyiként). Minderről azonban Lorenzini már nem tudhatott: 1890. október 26-án szülővárosában, Firenzében meghalt. Testét a San Miniato al Monte templom mellett lévő temetőben helyezték örök nyugalomra.

Könyvei[szerkesztés]

Magyarul[szerkesztés]

  • Tuskó Matyi kalandjai szárazon és vizen. Collodi Pinocchiója után; átdolg. Radó Antal; Lampel, Bp., 1907
  • Fajankó. A fából faragott Paprikajancsi tanulságos és vidám históriája; átdolg. Czédly Károly; Vasárnap, Arad, 1928
  • Pinokkio. Egy élő fabábú csodálatos kalandjai; ford. Balogh Barna, ill. Kolozsváry Sándor; Palladis, Bp., 1940
  • Pinocchio kalandjai. Egy kis fabáb története; ford. Gáspár Miklós, ill. Faorzi F.; Nova, Bp., 1940
  • Fajankó. Pinokkió. Le avventure di Pinocchio. Mesejáték Collodi regénye nyomán / Piroska és a farkas meg a három kismalac. Zenés mesejáték / Hófehérke és a hét törpe. Mesejáték; Walt Disney nyomán írta Lévay Endre, Lévay Anna, színpadra alkalmazta Lévay Anna; Testvériség-Egység, Újvidék, 1952 (Gyermekszínpad)
  • Pinokkió kalandjai; ford., átdolg. Rónay György, ill. Szecskó Tamás; Móra, Bp., 1967
  • Pinokkió. Carlo Collodi meséje nyomán; szöveg Kutiné Sahin-Tóth Katalin, Ligeti Róbert, rajz Sóti Klára; Minerva, Bp., 1984 (Olvass magadnak!)
  • Olasz nyelvi olvasmányok 1-4. / Letture italiane. Fiabe e racconti. Le avventure di Pinocchio. Ultime notizie… / Olasz olvasmányok. Olasz mesék és elbeszélések. Pinokkió kalandjai. Legfrissebb hírek…; szerk., szövegvál., jegyz., szótár Móritz György; Tankönyvkiadó, Bp., 1984 (Idegen nyelvi kiskönyvtár)
  • Pinokkió; szöveg, ill. Hirata Shogo, ford. Köteles Gyöngyi; Pesti Szalon, Bp., 1993 (A Pesti Szalon mesélő füzetei)
  • Pinokkió / Pinocchio; szöveg Linda M. Jennings, rajz Peter Stevenson; Anno, Bp., 1999 (Kedvenc meséim)
  • Pinocchio kalandjai. Egy bábu története; ford. Szénási Ferenc; Noran, Bp., 1999 (Kentaur könyvek)
  • Carlo Collodi–Pierre Couronne: Pinokkió; szöveg Nagy Éva; Lilliput, Bp., 2002 (Klasszikus mesék)
  • Pinokkió kalandjai; szöveg, rajz Berényi Nagy Péter; Panni-90 Kft., Békéscsaba, 2003
  • Pinokkió kalandjai; szöveg Ilse Bintig, ford. Szabó Mária, ill. Oliver Regener; Ciceró, Bp., 2009 (Klasszikusok kisebbeknek)
  • Pinokkió. Mese az őszinteségről; átdolg. Tom DeFalco, ford. Gordos Judit, ill. Tom Leigh; Reader's Digest, Bp., 2009 (Tanulságos történetek)
  • Pinokkió; szöveg Ligeti Róbert, ill. Sóti Klára; Ligeti Róbert, Bp., 2010 (Olvass magadnak!)
  • Pinokkió; átdolg. Ronne Randall, ford. Medgyesy Zsófia, ill. Claudia Venturini; Ventus Libro, Bp., 2013 (Világhíres mesék)
  • Pinokkió. 2. szint; átdolg. Sara Torrico, ford. Sándor István, ill. Carmen Guerra; Napraforgó, Bp., 2015 (Olvass velünk!)
  • Pinokkió kalandjai; ford. Tekei Erika, ill. Fekete Szabolcs, Molnár Anita, Roland, Bp., 2016 (Olvastad már?)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]