Caius Aelius Gallus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Caius Aelius Gallus
Születetti. e. 1. század
Elhunytnem ismert
Állampolgárságarómai
Foglalkozásakatona
TisztségePraefectus Aegypti (i. e. 27 – i. e. 25)
SablonWikidataSegítség

Ez a szócikk Caius Aelius Gallus egyiptomi helytartóról szól. A hasonló nevű jogászhoz lásd: Caius Aelius Gallus (jogász)!

Caius Aelius Gallus (Kr. e. 1. század) római lovag, Egyiptom helytartója (praefectus Aegypti) Kr. e. 2624. között.

Életéről szinte semmit sem tudunk, leginkább Arabia Felix (az Arab-félsziget latin neve szó szerint Boldog Arábia) ellen indított hadjárata ismeretes. Kr. e. 25-ben – a szerencsétlen hajózás miatt nagy veszteségekkel – átkelt a Vörös-tengeren, majd a nabateusok clienskirályságából kapott vezetőt a III. Obodasz király helyett kormányzó Szüllaiosz személyében. Feladata az volt, hogy megszerezze a tömjént és mirhát (myrrha) gazdagon termő Dél-Arábiát (kb. a mai Jemen területét). Szüllaiosz árulása miatt azonban csapatai nagy veszteségeket szenvedtek a hosszúra nyúló úton a víz- és élelemhiány, valamint a betegségek miatt. Így történt, hogy amikor elérkezett a délarab vidékre, néhány hadisiker után kénytelen volt visszafordulni, noha az arabok elleni harc nem állította nagy kihívások elé. Az odaút hat hónapja után a visszatérést alig hat hét alatt sikerült megoldaniuk. Kr. e. 24-ben Gallus visszatért Alexandriába. Szüllaioszt, aki saját királyával is konfliktusba keveredett, Rómába vitték és hamarosan kivégezték.

Gallus jó barátja volt Sztrabónnak, a híres földrajztudósnak, aki általa első kézből származó információkat írhatott Geógraphika című művébe. Egyiptomi utazása alkalmával maga a helytartó vezette végig a provincián az írót.

A praefectust később a Galenus által gyakran idézett Aelius Gallusszal azonosították, akinek az orvosságait nagy sikerrel alkalmazták egy arábiai expedíció során.