Brüsszel–Amszterdam-vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brüsszel–Amszterdam-vasútvonal
Alagút kijárata a holland vonalrészen
Alagút kijárata a holland vonalrészen
A Brüsszel–Amszterdam-vasútvonal útvonala
Hossz:125 km
Nyomtávolság:1435 mm
Feszültség:25 kV 50 Hz ~
Üzemeltető:Infraspeed
Maximális sebesség:jelenleg 160 km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz Brüsszel–Amszterdam-vasútvonal témájú médiaállományokat.
V250 motorvonat a 2008-as berlini InnoTrans kiállításon
Az NS Hispeed ideiglenesen bérelt E186 120 mozdonya Brüsszel Nord pályaudvaron

A Brüsszel–Amszterdam-vasútvonal egy 125 km hosszú, kétvágányú nagysebességű vonal, amely Antwerpenből északkeletre vezet, és a holland HSL Zuid-ba csatlakozik, 2007 júniusában állt próbaüzembe. A vonal 25 kV 50 Hz rendszerű felsővezetéki rendszerrel és ETCS Level 2 biztosítóberendezéssel rendelkezik. A vonal 2007 áprilistól alkalmas próbamenetek lebonyolítására.

Története[szerkesztés]

Az üzem megindulásának első hónapjában a vonalon csak az Antwerpenből Noorderkempenbe menő gyorsvonat üzemelt. Az új belga vonalon az egyetlen megálló zöldmezős beruházás volt, és Brecht falutól nem messze helyezkedik el. A határátmeneti közlekedés 2007. decemberben indult meg, de mivel az Ansaldobreda-tól rendelt V250 nagysebességű vonatok akkorra nem készültek el, kezdetben 160 km/h maximális sebességű kocsikkal kötik össze Belgiumot Hollandiával. Ezek Brüsszelből a működő vonalon Antwerpenig közlekednek, itt a földalatti átszálló állomást használják, és innen a nagysebességű vonalon haladnak Schipolig. Innen az Antwerpen Central állomásig a hagyományos vonalat használják. A bérelt Bombardier TRAXX mozdonyokat a Benelux államok felújított személykocsikkal üzemeltetik. A jelenleg 3 órás eljutási idő várhatóan fél órával csökkenni fog.

Azok a Thalys vonatok, melyek ma kötik össze Brüsszelt Amszterdammal a nagysebességű vonalon 330 km/h sebességet értek el a próbafutásokon, de rendszeres üzemben nem használhatók, mivel nem rendelkeznek ETCS berendezéssel.

2009-ben az új vonalon ETCS és ERTMS problémák miatt nem volt rendszeres közlekedés, az Amszterdam-Brüsszel vonatok a régi vonalakat használták. A tényleges megnyitásra 2009 szeptember 7-én került sor.[1]

Eljutási idők[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. fhttp://www.railwaygazette.com/news/single-view/view/ns-hispeed-launches-hsl-zuid-services.html NS Hispeed launches HSL-Zuid services] (angolul)

Források[szerkesztés]