Blaw-Knox antenna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A valaha épült legmagasabb Blaw-Knox antenna Lakihegyen (314 m)
A Nashville melletti WSM antenna az Amerikai Egyesült Államok legmagasabb Blaw-Knox antennája (246 m)

A Blaw-Knox Társaság Pittsburgh-i székhelyű amerikai acélszerkezeteket és építkezési berendezéseket gyártó cég volt a 20. század első felében. Ismertségét az általuk gyártott rádió-adóantennáknak köszönheti, amelyeket többnyire az 1930-as években építettek az Egyesült Államokban. Bár a cég számos fajtáját gyártotta ezeknek az adótornyoknak, a Blaw-Knox-antenna elnevezés többnyire a cég nem szokványos, szivar alakú formatervére utal. Szabadalmi bejegyzése az Amerikai Egyesült Államokban 1 897 373 sorszám alatt történt. Ezt az antennát a torony középrészén csatlakoztatott acélsodronyokkal megfeszítve stabilizálták függőleges helyzetben.

Számos Blaw-Knox által gyártott, illetve Blaw-Knox-rendszerű hagyományos és szivar alakú antennatorony van mind a mai napig használatban a világon. Többségük az Egyesült Államokban, de Európában is fellelhető néhány példány.

Tulajdonságai[szerkesztés]

Az antenna mérete eltér a negyed hullámhosszúságú sugárzóétól. Vízszintesen körsugárzó, de a Blaw-Knox antenna függőleges sugárzási karakterisztikája szűkebb. Az eltérő alsó és felső toronyrész ún. anti-fading sugárzási tulajdonságokkal rendelkezik. Ennek következtében a talaj menti és a térhullám által keltett interferencia csak 250 km-nél nagyobb távolságon kelt vételi elhalkulást. Az adóantenna hangolótoldattal rendelkezik (Lakihegy esetén ez 30 m), ez tette lehetővé, hogy 1933 óta többször is lehetséges volt sugárzási frekvenciát változtatni.[1]

Az antenna hossz és hullámhossz aránya befolyásolja a függőleges sugárzási karakterisztikát. Ehhez hasonló ábrát találunk a rövidhullámú antennákra vonatkozó közleményben (6. ábra[2]).

Európában[szerkesztés]

  • Lakihegy (Magyarország), épült: 1933-ban, magasság: 314 m (ez a valaha épült legmagasabb Blaw-Knox-antenna)
  • Lisnagarvey (Írország), épült: 1936-ban, magasság eredetileg 145 m (jelenleg alacsonyabb, mert átállították más hullámhosszra)
  • Vakarel (Bulgária), épült: 1937-ben, magasság: 215 m
  • Sztara Zagora (Bulgária)
  • Riga (Lettország)

USA-ban[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  1. És hamarosan a sötétség - Társaság a közszolgálati Rádióért. takrad.hu, 2007. [2012. február 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 23.)
  2. Dósa, György: A körsugárzó rövidhullámú antennák, antennarendszerek fejlődése és a hazai eredmények. omikk.bme.hu, 2012. [2010. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 26.)