Birger jarl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Birger jarl
Katonai pályafutása
Csatáinévai csata

Született1210
Bjälbo
Elhunyt1266. október 21. (55-56 évesen)[1]
Jälbolung
SírhelyVarnhem Abbey

SzüleiIngrid Ylva
Magnus Minniskiöld
Házastársa
  • Ingeborg Eriksdotter of Sweden (1240–, körülbelül)
  • Matilda of Holstein (1261–1266)
ÉlettársNN
Gyermekei
Foglalkozás
A Wikimédia Commons tartalmaz Birger jarl témájú médiaállományokat.

Birger jarl (kb. 1200/12101266. október 21.), svéd államférfi, teljes neve Bjälboi Birger Magnusson volt. (A Magnusson ebben az időben még csak apai név volt, nem családnév.) A jarl címet és méltóságot XI. Erik király adományozta neki 1248-ban. Első felesége a király húga, Ingeborg Eriksdotter volt. Birger jarl jelentős sikereket ért el a svéd állam és a királyi hatalom megszilárdításában, az ország egységesítésében, és különösen Stockholm, mint főváros fejlesztésében.

Élete[szerkesztés]

A bjälboi Magnus Minnesköld és Ingrid Ylva fiaként született. A Folkung-családból származott, amelynek oly meghatározó szerepe volt a korai svéd történelemben.

Erik halála után 1250-ben, Birger fiát, I. Valdemart választották meg királynak, de kiskorúsága miatt az apja kormányzott. Tizenhat évi uralma alatt Svédország virágzásnak indult. 1240-ben seregével elindult, hogy meghódítsa Novgorodot, de az oroszok Alekszandr Jaroszlavics vezetésével legyőzték őket a Néva és az Izsora összefolyásánál, mialatt ott lehorgonyoztak. 1249-ben hadjáratot vezetett Finnországba, felépítette Tavastehus várát (ma Hämeenlinna), így megalapozta Svédország tengerentúli birodalmát. Ugyancsak ő építtette fel Stockholmot. 1250-ben Ingeborg meghalt. 1261-ben feleségül vette Mathilde von Schauenburgot, IV. Adolf holsteini gróf lányát és Ábel dán király özvegyét.

Birger jarl emléksírja a Stockholmi városháza oldalában

Emlékezete[szerkesztés]

A Riddarholmskyrkanban gyönyörű szobrot emeltek emlékére 1884-ben. A Stockholmi városháza oldalában emléksírt emeltek tiszteletére.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]

  1. Birger Magnusson (svéd nyelven)