Bilík menedékház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bilík menedékház (Bilíková chata)
OrszágSzlovákia
Tszf. magasság1255 m
HelyA Kis-Tarpataki-völgy, a Nagyszalóki-csúcs és Tarajka közelében
Turisztikai adatok
Megnyitás ideje1934
Nyitvaegész évben
Elhelyezkedése
Bilík menedékház (Tátra)
Bilík menedékház
Bilík menedékház
Pozíció a Tátra térképén
é. sz. 49° 09′ 36″, k. h. 20° 13′ 28″Koordináták: é. sz. 49° 09′ 36″, k. h. 20° 13′ 28″
Bilík menedékház weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bilík menedékház témájú médiaállományokat.

A Bilík menedékház (korábban Guhr-menedékház, szlovákul Bilíkova chata) egy 1255 méteres tengerszint feletti magasságban lévő hegyi menedék a Magas-Tátrában, Szlovákiában.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A menedékház közvetlenül a Tarajka alatt, a Tar-pataki-völgy alsó, erdővel borított részén, a Nagyszalóki-csúcs délkeleti oldalán található.

Története[szerkesztés]

A Róza menedékház

A Bilík menedékház helyén először 1875-től az egyszerű Róza menedékház (Ruženina chata) állt.

Tátrafüred és a Tar-pataki-vízesések környékén a turistakultúra első jelei a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) alapításakor már több évtizedes múltra tekintettek vissza. A Rainer-kunyhótól mintegy félórányira a MKE első menedékháza, a Rózsa-menedékház; (Gräffl-Győrffy Róza bárónő tiszteletére keresztelték, aki a tátrafüredi vendégek sorából az egyesületnek sok barátot szerzett); építésére és bővítésére az egyesület mintegy 3350 K-t költ.

1926-ban a tarpatakfüredi Rózsa-szálló leégett.


A Guhr-turistaház

A mai épület[szerkesztés]

A mai menedékházat (eredeti neve Guhr-menedékház, Dr. Guhr-menedékház vagy Guhr ifjúsági otthon, szlovákul Guhrova chata) 1934-ben építették.

Az MKE legelső menedékházának, a Rózsa-menedékháznak, illetőleg a tarpataki leégett Rózsa-szállónak helyén a KV 1934-ben a Guhr-család kezdeményezésére és annak messzemenő támogatásával (a telken felül 130000 csK-t adományoznak) emeletes turistaszállót épített. A 137000 csK költséggel épült Guhr-diákotthon földszintjén vendéglőhelyiségek és a bérlő lakása, emeletén pedig négy, egyenként 4-ágyas szoba és két hálóterem volt, összesen 16 hálóhellyel; kezelését a Tátra-Egylet vállalta. A Tarajka oldalában, 5 percnyire helyezkedik el a siklóvasút felső állomásától. 1992-től szállóként működik.

A menedékház mai nevét a házon lévő emléktábla szerint Pavel Bilík (1916–1944) ótátrafüredi pénzügyőr, síző, síversenyző – akit a második világháború alatt Felsőtátrafüred felett harci tevékenység közben a németek elfogtak és a késmárki várban kivégeztek – tiszteletére kapta.

Szálláshelyek[szerkesztés]

A Tarajka oldalában, 5 percnyire található a siklóvasút felső állomásától. Tel.: 00-421-52-4422439, 4422266, 4422267. 1992-től szállóként működik. Kettő-ágyas szobákban 30 férőhely. Vendéglő: 70 férőhellyel, nyitva 7-20 óra között, borozó.

A hegyiszolgálat állomása.

Megközelítése[szerkesztés]

Túravidéke[szerkesztés]

A közelben található a Nagyszalóki-csúcs, a Nagy-Tarpataki-völgy és a Kis-Tarpataki-völgy, valamint a Kő-pataki-völgy és ezek hegyei.

A Bilík menedékház terasza

Jelzett turistautak[szerkesztés]

Irodalom és források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]