Beverly Hills 90210

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Beverly Hills 90210
(Beverly Hills, 90210)
Műfajtinidráma, szappanopera

AlkotóDarren Star
ÍróDarren Star
RendezőJason Priestley
FőszereplőJason Priestley, Shannen Doherty, Luke Perry, Jennie Garth, Ian Ziering, Tori Spelling, Brian Austin Green, Gabrielle Carteris, Tiffani Thiessen, Joe E. Tata, Vanessa Marcil, Vincent Young, Lindsay Price
ZeneszerzőJay Gruska

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok10
Epizódok293 (epizódlista)
Gyártás
Producer
Forgatási helyszín
  • Ambassador Hotel
  • Torrance High School
Részenkénti játékidő44 perc
Forgalmazó
  • Worldvision Enterprises
  • Hulu
Sugárzás
Eredeti adóUSA FOX
Eredeti sugárzás1990. október 4.2000. május 17.
Első magyar adóTV3, TV2, FEM3
Kronológia
KövetkezőBH90210
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Beverly Hills 90210 témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Beverly Hills 90210 népszerű, első nemzedékes, amerikai televíziós filmsorozat, amelyet 1990. október 4-én mutattak be Amerikában, és egészen 2000. május 17-éig vetítették. A sorozat tinédzserekről szól, akik a Beverly Hills gimnáziumba jártak, ezt követően pedig a California Egyetemre. Az alkotó Aaron Spelling, akinek a nevéhez több sorozat fűződik, köztük a Melrose Place és a Bűbájos boszorkák. Darren Starral közösen alkották meg a 90210-et. A szám egyébként postai irányítószámot jelöl.

A két főszereplő egy ikerpár, Brandon (Jason Priestley) és Brenda (Shannen Doherty), akik a szüleikkel Minnesotából átköltöztek a csillogó-villogó Beverly Hillsbe. Ahogy haladt előre a sorozat, úgy tágult a főszereplők gárdája, és az utolsó szezonokban az ikrek már nem is szerepeltek. A sorozat sok tinédzserproblémára rávilágított: ilyen volt a nem kívánt terhesség, az alkohol, a kábítószer, az erőszak, a szerencsejáték és a lázadás kérdésköre.

A legsikeresebbnek az 1991-es év bizonyult. Ekkor a Fox csatorna legnépszerűbb sorozatává lépett elő a 90210. A főszereplői tinédzserideállá váltak, neveiket pedig az egész világon ismerték.

A sorozat feldolgozása 90210 címmel 2008 és 2013 között futott a The CW Television Network csatornán.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang Epizód Leírás
Brenda Walsh Shannen Doherty Ábel Anita 111 Cindy és Jim Walsh lánya, Brandon testvére. Először kilógott a csillogó – villogó Beverly Hills világából, aztán végül igaz barátokra talált és egy nagy szerelemre, Dylan McKay személyében. Brendának végül legjobb barátnője, Kelly Taylor csapta le a kezéről a fiút. A lány elég hamar (4. évad vége) távozott a sorozatból, és a nézők szeme elől.
Brandon Walsh Jason Priestley Bor Zoltán 244 Az ikerpár másik tagja. Az örök jófiú, aki az iskolai újság szerkesztője, az egyetemen pedig ifjúsági önkormányzat képviselője, majd ott is az újság és a televíziós stáb tagja lett. Persze, neki is voltak gondjai, a szerencsejátékkal és persze a nőkkel. Belekeveredett egy szerelmi háromszögbe, és végül elnyerte Kelly szívét Dylantől. Feleségül akarta venni, de végül lefújták az esküvőt. Brandon pedig elhagyta Beverly Hills-t és Washingtonba költözött a 9. szezon elején.
Kelly Taylor Jennie Garth Závodszky Noémi 292 Szép, ravasz és minden férfi álma. Az igazi kaliforniai szőkeség, aki mindent megkap, amit csak akar. Elvált szülők gyermeke, édesanyja sokáig küzdött a droggal. Dylan és Brandon között őrlődött sokáig, bár sok más fiú is megfordult az életében, az egyik még kábítószerfüggőségbe is belevitte. Kelly sokat változik a sorozat folyamán. Levetkőzi az elkényeztetett kislány szerepét, és minden vágya, hogy segítsen az embereken. A sorozat végén végül Dylan lesz számára az igazi szerelem.
Dylan McKay Luke Perry Galambos Péter 197 Jack és Irish fia, aki tele van pénzzel. Ő az a gazdag, szépfiú (és rosszfiú) akiért mindenki eleped, de csak kevesen merik megközelíteni. Dylan mindig is igazi érzelmekre vágyott. Sokáig volt alkoholfüggő, drogozott is, de ő volt az általában, aki segített a barátainak talpra állni. Brendával se veled, se nélküled kapcsolata volt, majd Kellyvel is vége lett, és elvette feleségül Tonyt, azaz Antonyát (Rebbeca Gayheart), azonban az esküvő napján a lányt lelőtték, Dylan pedig elhagyta Beverly Hillst, egészen a 9. szezonig, amikor visszatért és nagy veszekedések és bonyodalmak árán a sorozat fináléjában újra összejött Kellyvel.
Steve Sanders Ian Ziering Széles Tamás 291
Andrea Zuckermann Gabrielle Carteris Mezei Kitty 144
Donna Martin Tori Spelling Urbán Andrea 292
David Silver Brian Austin Green Bartucz Attila 291
Nat Bussichio Joe E. Tata Fazekas István 238
Cindy Walsh Carol Potter Molnár Zsuzsa 114
Jim Walsh James Eckhouse Dunai Tamás 142
Valerie Malone Tiffani – Amber Thiessen Németh Borbála 136
Claire Arnold Kathleen Robertson Szénási Kata 100
Noah Hunter Vincent Young Zámbori Soma 84
Janet Sosna Lindsay Price Oláh Orsolya 71
Jackie Taylor Ann Gillespie Frajt Edit 55
Matt Durning Daniel Cosgrove Markovics Tamás 50
Jesse Vasquez Mark D. Espinoza Lippai László 48
Ray Pruit Jamie Walters Csőre Gábor 39
Felice Martin Katherine Cannon Vándor Éva 39
Gina Kincaid Vanessa Marcil Bíró Anikó 37
Carly Reynolds Hilary Swank 16
Emily Valentine Christine Elise Majsai-Nyilas Tünde 12

Epizódok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]