Besszádoki Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Besszádoki Nemzeti Park, panoráma. Fot. Wiktor Baron / [1] baronphotography.eu
Hucul ló, Besszádoki Nemzeti Park

A Besszádoki Nemzeti Park (lengyelül: Bieszczadzki Park Narodowy) a harmadik legnagyobb nemzeti park Lengyelországban. A park a Kárpátaljai vajdaságban található az ország délkeleti részén; határos Szlovákiával és Ukrajnával.

A nemzeti parkot 1973-ban hozták létre. Abban az időben területe 55,55 km² volt, ám az idők során négy alkalommal is bővítették. A legutóbbi bővítések 1996-ban és 1999-ben történtek, amikor is előbb Bukowiec, Beniowa és Carynskie települések területét csatolták a parkhoz, majd Dzwiniacz, Tarnawa és Sokoliki települések területét is hozzácsatolták.

A park területe jelenleg 292,02 km², amelynek nagyobbik része a Besszádok magasabb részeit foglalja magában. 1992-ben a park és a környező területek az UNESCO által kijelölt Keleti-Kárpátok Bioszféra Rezervátum részévé váltak, melynek területe 2132,11 km² és Szlovákiából, valamint 1998 óta Ukrajnából is tartoznak hozzá védett területek.

A nemzeti park mintegy 80%-át erdők borítják. Az erdők legtöbb esetben természetes eredetűek és több helyen érintatlenül maradtak ránk. A park legmagasabb pontja a Tarnica, amely 1346 méterrel magasodik a tengerszint fölé.

A park területe gyéren lakott vidék, ezért a park állatait semmi sem zavarhatja meg. A parkban medvék, vadmacskák, szarvasok, hiúzok, farkasok és hódok élnek, de számos madárfaj is megtalálható, mint például sasok és baglyok, valamint itt található Lengyelország legnagyobb erdei sikló állománya is.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bieszczady National Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.