Berki párduccsiga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Berki párduccsiga
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Puhatestűek (Mollusca)
Osztály: Csigák (Gastropoda)
Öregrend: Heterobranchia
Rend: Tüdőscsigák (Pulmonata)
Alrend: Eupulmonata
Alrendág: Stylommatophora
Öregcsalád: Helicoidea
Család: Bradybaenidae
Nem: Fruticicola
Faj: F. fruticum
Tudományos név
Fruticicola fruticum
O. F. Müller, 1774
Szinonimák
  • Helix fruticum Müller, 1774
  • Bradybaena fruticum
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Berki párduccsiga témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Berki párduccsiga témájú médiaállományokat és Berki párduccsiga témájú kategóriát.

A berki párduccsiga[1] vagy berki csiga[2] (Fruticicola fruticum) Közép- és Kelet-Európában elterjedt, szárazföldi csigafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A csigaház 14–22 mm magas, 16–26 mm széles, 5-6 kanyarulatból áll. Alakja gömbölyded-kúpos, színe fehér, sárgás- vagy vörösesbarna (vagy akár lilás) lehet, a kanyarulatokon gyakran egy vörösbarna csík húzódik végig. A héja áttetsző, a köpeny sötét foltjai láthatóak rajta keresztül. Az utolsó kanyarulat erősen kiszélesedik, ajakduzzanata fehér vagy vöröses. Köldöke közepesen kitáguló, a ház szélességének mintegy 1/7-ét teszi ki. Az állat világos, fakósárga vagy szürke színű, tapogatói sötétebbek.

Elterjedése[szerkesztés]

A berki párduccsiga Európa nagy részén megtalálható, Dél-Skandináviától Észak-Görögországig, Kelet-Franciaországtól a Baltikumig, délkeleten a Krímig és a Kaukázusig. A 20. század elején megtalálták Délkelet-Angliában is (feltehetően behurcolták), de aztán újra eltűnt. Svájcban és Bulgáriában 1800 m-ig található meg. Magyarországon a Dunántúlon és a hegyvidékeken fordul elő, az Alföldön ritka.

Életmódja[szerkesztés]

Leggyakrabban a vízparti bozótos, ligetes területeken fordul elő. Melegkedvelő, de az aszályt nehezen viseli. A hervadó vagy már korhadó levelekkel, gombákkal táplálkozik. Szaporodásához nedves és meleg időjárási viszonyokra van szükség, általában márciustól augusztusig tart. Petéit 10-30-as csomagokban rakja le. A kiscsigák 25-50 nap múlva kelnek ki és 15-22 hónap alatt érik el végleges méretüket. Harmadéves korukban kezdenek szaporodni, élettartamuk fogságban eléri a hat évet.

Magyarországon nem védett.

Források[szerkesztés]

  1. Domokos Tamás, Pelbárt Jenő: A magyarországi recens puhatestűek (Mollusca) magyar köznyelvi elnevezései Archiválva 2013. október 19-i dátummal a Wayback Machine-ben (2011) Malakológiai Tájékoztató, 25–39, 2011.
  2. Krolopp Endre: Csigák, kagylók. Móra Ferenc Könyvkiadó, Budapest 1981. ISBN 9631126102

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]