Bakenrenef

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A XXIV. dinasztia azonos nevű fáraóját lásd itt: Bakenranef.
Bakenrenef szarkofágja Firenzében
Bakenrenef
G29k
n
r&n&f

Bakenrenef vagy Bakenranef ókori egyiptomi vezír volt, Alsó-Egyiptom vezírje a XXVI. dinasztia idején, I. Pszammetik uralkodása alatt.

Apja Padineith polgármester, anyja Tageb.[1] Bakenrenef főleg nagyméretű szakkarai sziklasírjáról ismert, melynek domborművei a Halottak Könyve és az Amduat könyve jeleneteit ábrázolják. A sírt a XXX. dinasztia idején újabb temetkezésekhez használták. Díszítése nagyrészt még ép volt a 19. század közepén, mikor Lepsius expedíciója felfedezte és lemásolta; azóta vandalizmus áldozata lett, a domborművek nagy részét leszedték és múzeumoknak, valamint magángyűjtőknek adták el. Körülbelül húsz évig egy olasz régészcsoport tárta fel a sírt,[1] Bakenrenef mészkő szarkofágja ma a firenzei Nemzeti Régészeti Múzeumban található.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Diana Alexandra Pressl, Beamte und Soldaten: Die Verwaltung in der 26. Dynastie in Ägypten (664 - 525 v. Chr.), Verlag Peter Lang, Frankfurt am Main 1998, pp.168-70 and references therein.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bakenrenef (vizier) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Bakenranef (vizier)
A Wikimédia Commons tartalmaz Bakenrenef témájú médiaállományokat.