Az élet rendje (Lost)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az élet rendje
Lost
1. évad, 20. epizód
Eredeti címDo No Harm
VendégszereplőJohn Terry
Julie Bowen
Zack Ward
John Tilton
Clarence Logan
ÍróJanet Tamaro
RendezőStephen Williams
Gyártási szám118
Első sugárzás2005. április 6.
Első sugárzás Magyarországon2006. január 6.
Kronológia
ElőzőIsteni gépezet
KövetkezőFennköltebb jó
A Lost epizódjainak listája
Az Az élet rendje (Do No Harm) a Lost című amerikai sorozat első évadjának huszadik epizódja.

2005. április 6-án került először adásba az amerikai ABC csatornán a sorozat 20. részeként. Janet Tamaro írta, és Stephen Williams rendezte. Az epizód középpontjában Jack Shephard áll.

Ismertető[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Visszaemlékezések[szerkesztés]

Jack segít megkötni barátja, Marc Silverman nyakkendőjét egy öltönyboltban. Marc egy beszédet készül tartani, ezért Jack bátorságot önt belé. A bolt tulajdonosa odaad egy szmokingot a vőlegénynek, Jack-nek.

Jack az esküvő előtti pariján, Marc átadja a mikrofont a beszédje után Jack menyasszonyának. Sarah elmondja, hogyan ismerte meg Jack-et. Beszél az autóbalesetéről, az eltört gerincéről, és hogy Jack hogyan állította őt talpra csodával határos módon. „Az én hősöm, Jack.” – fejezi be a beszédjét Sarah.

Sarah azt szeretné, ha hozzá hasonlóan Jack is mondana egy fogadalmat közelgő esküvőjükön. Azonban Jack nem képes megfogalmazni az érzéseit. Az is megfordul a fejében, hogy csak azért házasodik össze Sarah-val, mert megmentette az életét. „Elkötelezettség… szerintem ettől pánikolsz. Csak az a gond, hogy nem tudod elismerni a kudarcot.” – mondja Jack-nek az apja, Christian.

Az esküvőn, miután Sarah elmondta a fogadalmát, a pap Jack-et is megkéri a sajátja elmondására. Jack egy ideig csöndesen álldogál, mígnem bevallja, hogy nem készült esküvel. Ehelyett, elmondja, hogy nem ő állította talpra Sarah-t; Sarah állította talpra őt. Szereti, és mindig is szeretni fogja.

Valós idejű történések (41-42. nap)[szerkesztés]

Jack, Sun, és Kate ádázul küzdenek, hogy ellássák Boone sérüléseit. Miközben Sun Jack-nek segédkezik, Kate elindul Sawyer-hez alkoholért a fertőtlenítéshez. Jack megígéri a fájdalomtól és vérveszteségtől szenvedő Boone-nak, hogy helyrehozza.

Sawyer, Michael, és Walt szünetet tartanak a tutaj építésében, és sült halat esznek. Jin egy percnyi pihenést sem enged meg magának. Látszik rajta, hogy mindenáron el akarja hagyni a szigetet. Kate rohanva megy oda Sawyer-hez alkoholért. Miután megtudja mi történt, Sawyer is a barlangokhoz akar menni, de Kate szerint már elegen vannak ott.

Jack Boone megmentésén igyekszik, miközben Boone halkan mormog valamit a láz hevében. Jack megállapítja, hogy vérátömlesztésre lesz szüksége. Charlie szerint elő kellene keríteni Shannon-t, de Jack-nek sejtelme sincs hol lehet. Sun egy fadarabot rak Boone szájába, hogy enyhítse a fájdalmát, majd leszorítja a vállait, amíg Jack helyrerántja a lábát. Boone üvölt a fájdalomtól.

Kate amilyen gyorsan csak tud, olyan sebesen rohan vissza a barlangokhoz. Útközben elesik, és több alkoholos üveg is eltörik. Kate nyögéseket hall a közelből. Rátalál Claire-re, akinél beindult a szülés. Kate tudja, hogy Jack túl messze van ahhoz, hogy Claire-t elvezesse oda. Segítségért kiáltozik, ám ezt egyedül Jin hallja meg. Félbehagyja a munkát, és odarohan a tisztásra. Kate megérteti vele, hogy ide kell küldenie Jack-et, majd odaadja neki az alkoholt, hogy magával vigye.

A barlangoknál, Sun a vércsoportja felől kérdezgeti az egyre rosszabbul levő Boone-t. Jack tű híján keresni próbál valamit, amivel a vénába tud hatolni, de csak bambuszt talál. Eközben, Boone halkan azt mormogja, A-negatív. Jack elküldi Charlie-t, hogy kérdezze meg a túlélőktől a saját vércsoportjukat, és hogy keresse meg Shannon-t.

Shannon és Sayid megérkeznek egy gyönyörű, félreeső partszakaszra, ahol Sayid meglepetés piknikkel lepi meg Shannon-t.

Charlie rossz hírrel tér vissza Jack-hez. Csak négy túlélő tudta megmondani a vércsoportját, de nekik sem A-negatív. Shannon pedig nincs sehol. Sun egy tengeri sünt ad Jack-nek, hogy a tüskéjét tűként használhassa. Jack a saját vérét ömleszti át Boone-ba, ami 0-negatív. Nem a legmegfelelőbb, de nincs más lehetőség.

Jin megérkezik a barlangokhoz, és Sun segítségével tudatja Jack-kel, hogy Claire szülni fog. Jack Charlie-val együtt visszaküldi Jin-t, mert a vérátömlesztés miatt nem tud menni. Azt mondja Charlie-nak, Kate-nek kell világra segítenie a kisbabát. Elmondja a legfontosabb teendőket, többek között azt, hogy ha Claire fájásai percenként jönnek, teljes erőből nyomnia kell.

A tisztáson, Claire úgy véli, abbamaradtak a fájásai, és nem ma fog szülni. Fel akar állni, és elmenni, mikor hirtelen elfolyik a magzatvize. Claire pánikba esik és nem akar szülni. Kate megnyugtatja őt; azt mondja, Jack mindjárt itt lesz.

Boone magához tér a transzfúzió közben, és megpróbálja tájékoztatni Jack-et a repülőről, amivel lezuhant a fáról. Megemlíti, hogy Locke azt mondta, ne szóljon senkinek a „fülkéről”. Jack tovább akarja faggatni őt, de Boone eszméletét veszti.

Shannon egy időre abbahagyja a csókolózást Sayid-dal, hogy beszéljen neki a Boone-nal való komplikált kapcsolatáról. Elmondja, hogy Boone-nal nem vérrokonok, csupán mostohatestvérek. Shannon testvéreként szereti őt, de Boone szerelmes belé. Sayid megértést tanúsít, amikor Shannon azt mondja, lassítaniuk kéne. „Reményeim vannak, nem elvárásaim” – mondja Sayid.

Miután Jin-nel együtt megérkezik a tisztásra, Charlie elismétli Kate-nek Jack utasításait. Eközben, Claire fájásai folytatódnak.

Sun kiveszi a csőt Jack karjából; azt mondja, már elég vért adott Boone-nak. Jack szerint a transzfúzió eredménytelen, mert a vér szétfolyik Boone sérült lábában. Sejti, hogy Boone nem úgy sérült meg, ahogy Locke mondta, ugyanis a lába teljesen össze van roncsolódva. Hurley-vel odahozatja Michael-t. Arra készül, hogy a repülőgépről megmaradt fémkonténer ajtajának hirtelen lecsapásával levágja Boone lábát. Sun nem érti, Jack mért akarja ezt tenni, mert Boone-on már nem lehet segíteni.

Kate a fájások gyakoriságából megtudja, itt az idő, hogy Claire nyomni kezdjen. Claire visszatartja a levegőjét, mert nem akar szülni. Azt gondolja, a kisbabája megérzi, hogy túl akart adni rajta, és utálni fogja. Kate megkérdezi tőle, most akarja-e a kisbabát. Claire igennel felel, mire Kate megnyugtatja, hogy a kisbaba ezt is érzi. Végül, sikerül rávennie Claire-t, hogy nyomjon. Charlie oda akar szaladni segíteni, de Jin higgadtságra inti őt.

Michael segítségével, Jack a konténerhez viszi Boone-t. Épp készül lecsapni az ajtaját, mikor Boone azt mondja, „Várj!” Tudja, hogy már nem lehet rajta segíteni, ezért felmenti Jack-et az ígérete alól, és arra kéri, hagyja meghalni. Utolsó szavaival egy üzenetet akar átadni Shannon-nak (minden bizonnyal azt, hogy szereti), de már nincsen benne elég életerő. Jack a kezével lecsukja a halott Boone szemeit.

Kate tovább segít Claire-nek a szülésben. Már látja a baba fejét, és miután Claire még egy jó erőset nyom, egy egészséges kisfiút vesz a kezébe. Charlie és Jin egymást ölelgetve, ujjongva ünnepel.

Másnap reggel, Claire megmutatja a túlélőknek a kisbabáját. Hurley szól Jack-nek, hogy Shannon és Saiyd épp most tértek vissza a táborba. Miután Jack beszél neki Boone haláláról, Shannon zokogva megy oda a holttesthez.

Később, a tengerparton, Kate észreveszi Jack-et, ahogy vizes palackokat pakol a hátizsákjába, hogy elmenjen valahová. Úgy hiszi, Boone nem balesetet szenvedett, hanem meggyilkolták. Elindul megkeresni Locke-ot.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!