Az utolsó akcióhős

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az utolsó akcióhős
(Last Action Hero)
1993-as amerikai nagyjátékfilm

RendezőJohn McTiernan
Producer
  • John McTiernan
  • Stephen J. Roth
Vezető producerArnold Schwarzenegger
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Zak Penn
  • Adam Leff
  • Shane Black
  • David Arnott
Főszerepben
HangDanny DeVito
ZeneMichael Kamen
OperatőrDean Semler
Vágó
  • John Wright
  • Richard A. Harris
JelmeztervezőGloria Gresham
DíszlettervezőCindy Carr
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő130 perc
Költségvetés85 000 000 USD
Képarány2,20:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
  • USA PG-13
  • Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
USA
137 298 489
USD
További információk
SablonWikidataSegítség

Az utolsó akcióhős (eredeti cím: Last Action Hero) 1993-ban bemutatott amerikai fantasztikus akció-filmvígjáték, amely az akciófilmek műfajának és kliséinek kigúnyolásáról szól. Akciófilmek számtalan paródiáit tartalmazza további filmek formájában a filmen belül.

Amerikában 1993. június 18-án, Magyarországon 1993. augusztus 13-án mutatták be a mozikban, új szinkronnal 2010. szeptember 6-án adták ki Blu-ray-en.

A film jegyeladási és kritikai szempontból is megbukott, de idővel VHS-en és DVD-n keresztül sikeressé vált és kultuszfilm státuszba emelkedett.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy fiatal mozirajongó egy varázsjegy segítségével eljut kedvenc akciófilm-szereplőjének fiktív világába.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet egy hosszú kaland, ami akkor kezdődik, amikor egy Daniel "Danny" Madigan nevű fiú varázslatos módon átkerül egy szürreális világba, ahol egy kitalált hős, Jack Slater (Schwarzenegger) játszik. Slater a Jack Slater akciósorozat hőse, egy félelmet nem ismerő LAPD nyomozó, akinek a parancsnoka, Dekker hadnagy azért ordibál vele mindig, mert folyamatosan megszegi a szabályokat.

Amióta az édesapja meghalt, Danny lóg a suliból, helyette inkább filmeket néz a barátjával Nick-kel, egy öregembernél, aki a megszűnőben lévő Pandora mozit működteti New Yorkban. Nick meghívja Danny-t a Jack Slater 4. privát vetítésére, és ad neki egy varázsjegyet, amit eredetileg ő kapott Harry Houdini-tól. A vetítés előtt Nick eltépi a jegyet, az egyik felét odaadja Danny-nek, a másik felét pedig beleteszi a jegy dobozba. Pár perccel a film kezdése után Danny félbeszakított jegye elkezd fényleni, és egy, a filmben lévő dinamit kiszáll a képernyőn keresztül, Danny mellé esik és felrobban. Amikor Danny felébred, Slater kocsijának hátsó ülésén találja magát, miközben üldözik őket Los Angelesen keresztül, a Slater 4. világában. Megpróbálja meggyőzni Slatert, hogy ők most egy filmben vannak, Slater viszont semmi szokatlant nem lát a világában, ami magába foglalja Whiskers-t (Danny DeVito), egy rajzfilmben szereplő macskafigurát és egyben nyomozót, egy fekete-fehér képet Humphrey Bogartról, furcsa harci páncélzatba öltözött női hivatalnokokat, és sok más karaktert egyéb Schwarzenegger filmekből (láthatjuk például a T-1000-et is a Terminátor 2-ből).

Ahogy Slater és Danny mennek a tengerpart mentén rossz fiúkat keresve, Danny felismeri – a Slater 4. bemutatójából – a bandafőnök Tony Vivaldi (Anthony Quinn) kastélyát. Slater kétkedésének ellenére bemennek az épületbe és találkoznak Vivaldi angol szolgájával, Mr. Benedicttel (Charles Dance). Miután véletlenül meghallja, hogy mi is Danny szerepe a Slater filmben, Benedict követi őket, ahogy meglátogatják Slater lányát, Whitney-t (Bridgette Wilson). Benedict megtámadja a házat néhány bűnözővel, elveszi a varázsjegyet Danny-től, és elmenekül a Slaterrel és Whitney-vel való tűzharc után. Miközben megvizsgálja a jegyet a kastélyban, felfedez egy kaput, ami a valódi világba vezet.

Slater és Danny rájönnek, hogy Vivaldi egy tetőtéri temetésen tervezi megölni a riválisait azáltal, hogy ideggázt rak a testbe. Egy rövid jelenetben Whiskers megmenti Slatert és Danny-t, miután Slater barátja cserbenhagyta őket. Aztán Slater arra utasítja Danny-t, hogy vegyen használatba egy építési darut; közben felkapja a testet és elviszi a helyszínről, majd bedobja a kátrányba Danny segítségével. Röviddel ezután megérkezik Whitney a furgonjával, amit aztán Slater és Danny arra használ, hogy szétzúzza a gazember Vivaldi kastélyát, akit a feldühödött Benedict elárul és megöl. Kialakul egy harc, ami közben Benedict és a komornyikja átesnek a kapun a valódi világba, Slater és Danny pedig követi őket. A valódi New York-ban Slater csalódottan veszi észre, hogy ő csak egy kitalált karakter, és bosszúsan tekint a film íróira (különösen magára Schwarzenegger-re), amiért ilyen nehéz életet találtak ki neki. Amíg Danny édesanyjával beszélget, megtanul érzékeny lenni és elveszti érdeklődését az erőszakos akcióban.

Eközben Benedict rájön, hogy ebben a világban megúszhatja a gyilkosságokat, és azt tervezi, hogy eltörli Slatert a föld színéről azáltal, hogy megöli Schwarzeneggert. Slater rájön Benedict tervére, miután Benedict használja a jegyet, hogy megszökjön egy autós üldözésből, hátrahagyva egy újságot, amin kézzel írott jelek vannak bizonyos filmhirdetésekkel kapcsolatban.

A Jack Slater 4. bemutatóján, egy magával Schwarzenegger-rel való rövid találkozás után Slater szembeszáll a hasfelmetszővel (Noonan), a baltaforgató gyilkossal, aki megölte a kisfiát a Jack Slater 3-ban, és akit Benedict hozott át a valódi világba. Egy tetőn lévő jelenetben, hasonlóan a Slater 3-ban lévőhöz, a hasfelmetsző ledobja Danny-t a tetőről, mielőtt Slater megöli elektromos áram segítségével. Danny nem zuhan le, hanem az épület oldalán kapaszkodik, majd végül Slater felhúzza őt a tetőre, de harcba kerül Benedict-tel, aki mellkason lövi, és azon gondolkozik, hogy összehoz egy hadsereget a filmekben szereplő rosszfiúkból (mint például Drakula, Freddy Krueger, Hannibal Lecter és King Kong), hogy így átvegye a hatalmat a világ felett. Danny egy mozdulattal a földre kényszeríti Benedictet, és így Slaternek sikerül elvennie a fegyverét, és pont telibe lövi Benedict robbanó üvegszemét, amitől a feje szilánkokra robban szét. Ettől viszont a jegy leesik a tetőről, és egy mozi bejáratánál landol, A hetedik pecsét című film előtt. Death (McKellen) átjön a létrejövő kapun, majd követi Slatert és Danny-t Nick mozijába, ahol Danny azt reméli, hogy megmentheti Slatert, ha visszaküldi a saját világába. Death azt javasolja Danny-nek, hogy keresse meg a varázsjegy másik felét, amit utána meg is talál. Ezután Slater és Danny átkerül a Slater 4. filmbe, ahol Slater sérülései jelentéktelenül kicsik. Slater ragaszkodik ahhoz, hogy Danny visszajöjjön a saját világába. A film úgy végződik, hogy Slater elmagyarázza kalandjait Dekkernek, és aztán a naplementében vezeti a kocsiját.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
1. magyar változat (1993)[1] 2. változat (2010)[2]
Jack Slater / Arnold Schwarzenegger Arnold Schwarzenegger Reviczky Gábor
Danny Madigan Austin O’Brien Sugár Bertalan Czető Ádám
Benedict Charles Dance Székhelyi József Epres Attila
Nick Robert Prosky Suka Sándor Izsóf Vilmos
A hasfelmetsző / Tom Noonan Tom Noonan Kautzky Armand Hegedűs Miklós
Dekker hadnagy Frank McRae Kránitz Lajos Papp János
Tony Vivaldi Anthony Quinn Csurka László Tordy Géza
Vonós John F. Murray Abraham Csuja Imre Bezerédi Zoltán
Irene Madigan Mercedes Ruehl Balogh Erika Pikali Gerda
Frank bácsi Art Carney Bodor Tibor Pálfai Péter
Tanárnő Joan Plowright Czigány Judit Halász Aranka
Whitney Slater Bridgette Wilson Báthory Orsolya Csifó Dorina
Hamlet (A Hamlet című filmben) Laurence Olivier Csankó Zoltán Géczi Zoltán
Rendőr a Los Angeles-i rendőrségen Mike Muscat Várkonyi András Szélyes Imre
A halál Sir Ian McKellen Kristóf Tibor
Polgármester asszony Tina Turner Jani Ildikó Sági Tímea
A hasfelmetsző ügynöke Rick Ducommun Kisfalussy Bálint Hannus Zoltán
Orvos a temetésen Nick Dimitri Imre István
James Belushi James Belushi (cameoszerep)
Jean-Claude Van Damme Jean-Claude Van Damme (cameoszerep) Jakab Csaba
Little Richard Little Richard (cameoszerep) Felföldi László Vári Attila
Leeza Gibbons Leeza Gibbons (cameoszerep) Papp Ágnes Madarász Éva
Kemény ázsiai fickó Professor Toru Tanaka Varga Tamás Varga Gábor
M.C. Hammer MC Hammer (cameoszerep) Wohlmuth István
Csaj a videotékában Bobbie Brown Dudás Eszter Törtei Tünde
Maria Shriver Maria Shriver (cameoszerep) Csere Ágnes
Catherine Tramell Sharon Stone (cameoszerep) nem szólal meg
T-1000 Robert Patrick (cameoszerep)
Őrmester az őrsön Antal László Várday Zoltán
Orvos Kardos Gábor
Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Whiskers Danny DeVito (cameoszerep) Balázsi Gyula Scherer Péter
Előzetes narrátora Melis Gábor Welker Gábor

Könyvben[szerkesztés]

  • Az utolsó akcióhős; Shane Black, David Arnott forgatókönyve alapján írta Robert Tine, fordította: Both Vilmos; InterCom, Budapest, 1993

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]