Arminius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Armin (hadvezér) szócikkből átirányítva)
Armin
SzületettHerman[1]
i. e. 17
Germania
Elhunyti. u. 21
Germania
Állampolgárságarómai[2]
Nemzetiségecheruszk
HázastársaThusnelda
GyermekeiThumelik
SzüleiSegimer
Foglalkozásahadvezér
Tisztségetörzsfőnök
Iskoláirómai katonaság
Halál okagyilkosság (mérgezés)
A Wikimédia Commons tartalmaz Armin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Armin (más néven Arminius vagy Hermann, i. e. 17i. sz. 21.) a cheruszkok(wd) vezére volt, akinek legnagyobb érdemének azt tudják be, hogy a teutoburgi csatában legyőzte a legyőzhetetlennek hitt római sereget.

Az Arminius név a germán Irmin („nagy”) név ellatinosított változata, jelentése – akárcsak a német Hermann-nak – „harcos férfi”. A reformáció alatt Luther Márton előszeretettel alkalmazta a Róma ellen való küzdelem szimbólumaként Arminius figuráját. A nagy német romantika időszakában, a 19. században mitologikus dicsfényt adtak köré, rengeteg festmény és egyéb képzőművészeti alkotás megihletője lett.

Ifjúkorának néhány évét Rómában töltötte túszként, ahol katonai kiképzést és római állampolgárságot kapott.

I. sz. 9-ben a teutoburgi erdőben vívta meg nagy csatáját, ahol szövetségeseivel együtt szétverte és elpusztította Publius Quinctilius Varus római konzul három légiónyi hadát. A katasztrofális vereség után Varus öngyilkosságba menekült. A római támadások abbamaradása után Arminius törzse háborúba keveredett a markomannokkal, és bár ebben sikert ért el, végül saját népe közül valók ölték meg, akik úgy érezték, hatalma túl nagyra nőtt.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Herman, leader of the Cherusci
  2. Arminius 1 (Pauly-Wissowa)