Arad (Izrael)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Arad
légifelvétel Aradról
légifelvétel Aradról
Arad címere
Arad címere
Héber neve: עֲרָד
Arab neve: عِرَادَ
Közigazgatás
Ország Izrael
Rangváros
Alapítás éve1962
Irányítószám89100
Testvértelepülései
Népesség
Teljes népesség24 436 fő (2015)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság580 m
IdőzónaIST, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 31° 15′ 37″, k. h. 35° 12′ 53″Koordináták: é. sz. 31° 15′ 37″, k. h. 35° 12′ 53″
Arad weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Arad témájú médiaállományokat.

Arad (héber: עֲרָד, arab: عِرَادَ) város Izraelben, a Holt-tengertől nyugatra, a Negev és a Júdeai-sivatag határán. Légvonalban 37, közúton 47 km-re keletre fekszik Beér-Sevától. Lakossága 24 ezer fő volt 2014-ben.[1]

1921-ben az első világháborúból leszerelt katonák egy csoportja próbált itt letelepedni, de vízhiány miatt hamarosan feladták a tervüket. 1961-ben kezdődött a Beér-Seva és Hebron közötti területek fejlesztése, amely szükségessé tette egy központi település építését is. Ez az új település a nevét az innen 8 km-re nyugatra levő Tell Arad neve után kapta, egy régészeti területről, amely az osztrakon leleteiről vált ismertté.

Arad lakosainak nagy része ma a város gyárüzemeiben dolgozik (melyek termelése a közeli földgázmezőkre támaszkodik), továbbá a Holt-tenger melletti üzemekben adódó munkákból és az idegenforgalomból él.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Israel Central Bureau of Statistics

Források[szerkesztés]

  • Goren Tamás: Izrael

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Arad, Israel című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.