Appenzelli havasi kutya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Appenzelli havasi kutya (Appenzeller Sennenhund)
Fajtagazda országSvájc
Osztályozás
CsoportII. Pinscherek, schnauzerek - molosszerek - svájci hegyi- és pásztorkutyák
Szekció3. Svájci hegyi- és pásztorkutyák
FajtaAppenzelli havasi kutya FCI 46
Fajtaleírás
Osztályozó szervezetFCI
Érvényes standardangol
Kiadás éve2003
A Wikimédia Commons tartalmaz Appenzelli havasi kutya témájú médiaállományokat.

Az appenzelli havasi kutya vagy más néven appenzelli pásztorkutya (appenzeller Sennenhund) egy svájci munkakutya.

Története[szerkesztés]

Valószínűleg a svájci Alpokban tenyésztett 'parasztkutyáktól' származik, mely az ókorban is létező általános pásztorkutya típustól eredeztethető, más vélemények szerint a rómaiak által hátrahagyott marhaterelő kutyák az ősei. Korábban a nyáj terelése és őrzése volt a feladata, napjainkban leginkább házőrző illetve családi kedvenc. A fajta célzott tenyésztése a 20. század elején indult meg, az első standard-et 1914-ben adták ki. Hazánkban ritka fajtának számít.

Megjelenése[szerkesztés]

Közepes testű, kompakt, erőteljes csontozatú kutyafajta. Feje enyhén ék alakú, stopja mérsékelt. A szemek mandula alakúak, kicsinek mondhatók. Színváltozattól függően feketék vagy barnák lehetnek, utóbbi esetében minél sötétebbek legyenek. A fülek magasan és szélesen tűzöttek, lelógnak. Harapása ollós. Mellkasa széles és mély, hasa kevéssé felhúzott. Mind a mellső- és hátsó végtagok izmosak, a mancsok rövidek és zártak. A farok a fajta egyik jellegzetessége, magasan tűzött, közepesen hosszú, szőrzete sűrű, felkunkorodó, oldalt hordott. Szőrzete rövid, kemény tapintású. A fedő- és aljszőrzet egyaránt sűrű. Fekete vagy havannabarna színekben fordul elő, rozsdabarna és fehér jegyekkel a pofán és a mellkason.

Méretei[szerkesztés]

  • Marmagasság: kanok esetében: 52-56 cm, szukáknál: 50-54 cm
  • Testsúly: 22-25 kg között
  • Várható élettartam: 10-14 év
  • Alomszám: 5-8 kölyök

Természete[szerkesztés]

Nyugodt, kiegyensúlyozott, ugyanakkor önálló, nagyon tanulékony. Kiváló alkalmazkodóképességgel rendelkezik, szereti a gyerekeket, védelmezi őket. A család tagjaihoz hűséges, idegenekkel szemben bizalmatlan, sokat ugat. Mozgásigénye nagy, így kutyás sportokban - pl. agility - remekül megállja a helyét.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]