Animax Közép-Európa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Animax
Jelmondat: A másik éned.[1]
Adatok
Indulás2007. július 2.
Megszűnés2014. április 1. 0:00[2]
Korábbi nevekA+
TársaságSony Pictures Television International
TulajdonosSony Pictures Entertainment
Nézettség0,1% (2011)[3]
Ország Magyarország
 Csehország
 Románia
 Szlovákia
Székhely1117 Budapest, Irinyi József utca 4–20.
TársadókAXN Crime/AXN White, AXN Sci-Fi/AXN Black, AXN, AXN HD, AXN Spin
Hivatalos oldal

Az Animax Közép-Európa (hivatalosan kiejtve: "enimex", korábban A+ / Anime+) az Animax közép-európai adásváltozata volt, amely Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, és Csehországban volt fogható esti és éjszakai adásidővel, a gyerekeknek szóló Minimaxszal osztott csatornán (az Animax minden egyéb változata 24 órás volt). Magyarországon és Csehországban szinkronnal, míg a többi helyen felirattal sugározták. Az Animax több animesorozata is megfordult egyik társcsatornáján, az AXN Sci-Fi-n, ami külön animeblokkal is rendelkezett.[4] A csatorna 2014. április 1-én éjfélkor megszűnt, helyét az AMC Networks International – Central Europe C8 nevű promóciós csatornája vette át, amely 2018. január 1-től szintén megszűnt.[2]

Magyar csatornahangja Seszták Szabolcs, a kisvárdai Friss FM, és a Travel Channel férfihangja volt.[5]

Története[szerkesztés]

2004–2006[szerkesztés]

2006–2009[szerkesztés]

2006. szeptember 6-án a Sony Pictures Television International felvásárolta a csatorna elődjét, az A+-t a Médiatech Kft-től, és 2007. július 2-án beépítette az Animax nevű nemzetközi csatornahálózatába, így át is nevezve Animaxre. Adásideje az A+-éval egyezett meg, 20:00-tól 02:00-ig tartott a Minimax csatornáján. A csatornát jellemezte, hogy hétköznaponként eltérő műfajú blokkokba osztotta a sorozatait. A blokkok eredeti kiosztása az alábbi volt:

  • Hétfő: Shounen Night.
  • Kedd: Sci-Fi Kedd.
  • Szerda: Shounen Night.
  • Csütörtök: Krimi Csütörtök.
  • Péntek: Romantikus Péntek.

A blokk-rendszer hivatott megtartani a csatorna változatosságát, azonban 2009-ben a Conan, a detektív olyan minimális nézettséget hozott a csatorna Krimi Csütörtökének, hogy a blokkot az amúgy legfőképp sikeres Shounen Night váltotta fel. A csatorna munkatársai azt nyilatkozták, hogy a Conan sorozat ismeretlen ideig szünetel, de első mozifilmje 2010 folyamán bemutatásra került. Ezt követően a műsor erősen Shounen orientálttá vált, melyben a változatosság kedvelőinek utolsó reménye a Sci-Fi Kedd és a Romantikus Péntek volt. A Ghost in the Shell: Stand Alone Complex érkezése nagy hír volt, amit elsőképp a MTV vetített Magyarországon, ezt követően került át az Animax Sci-Fi Keddjére. A nézettsége kultikus sorozat léte ellenére nem ért fel a csatorna sónen sorozataival, ami valószínűleg annak tudható be, hogy a sorozat nem az Animaxon (Animax-en) mutatkozott be hazánkban.[forrás?]

2009–2014[szerkesztés]

2009. július 1-től általános/vegyes ifjúsági csatornává változott az Animax. Kínálatát a rajzfilmek mellett élőszereplős sorozatokkal bővítették. Ezek között volt az Amazing Race nevű amerikai valóságshow, és a Zoom című néhány perces sztárhíradó, amelyeket az AXN-től vett át. 2009 szeptemberétől az Animax eltávolította azokat a sorozatait, amelyek nem rendelkeztek magyar szinkronnal, kivéve az Ayakashi Ayashi – Különös történetek a Tenpou-korból című sorozatot. Ezzel egy időben a műsorstruktúra is megváltozott. 2010-ben élőszereplős filmsorozatok érkeztek, amelyeket a csatorna a társcsatornájától, az AXN-től vett át. Először a Reaper érkezett, majd A vámpír, a vérfarkas, és a szellem. Tervezték, hogy minden hónap utolsó hétvégéjén egy-egy egész estés mozifilmet tűzzenek műsorra. Ugyancsak 2010-ben indult az Animax-csatornák saját globális műsora, a Qube, ami zenei, sztáros, játékos, és mozis híreket, interjúkat osztott meg nézőivel.

2012 júliusától egyetlen animepremier sem volt a csatornán, kizárólag élőszereplős sorozatok, valóság show-k és dokurealityk indultak, azonban ezek többsége is az Animax társcsatornáiról (AXN-csatornák) származott. 2012 második felétől már a hazai animés rendezvényeket sem szponzorálta. Ezzel lényegében már nem volt sok létjogosultsága a csatornának Magyarországon.

A csatorna 2014. április 1-én éjfélkor megszűnt (az eredetileg bejelentett megszűnési dátum 2014. január 31. volt), helyét az AMC Networks C8 csatornája vette át, amely 2018. január 1-jén szintén megszűnt,[2] ugyanis a Minimax 24 órás lett.

Műsorkínálat[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Egy reklámplakát az induláskori kampányból
  2. a b c Március végén búcsúzik az Animax (magyar nyelven). DTV News, 2014. január 24. (Hozzáférés: 2014. február 19.)
  3. 2011-es nézettség: a 50 legnézettebb magyar tévécsatorna. CRT (2019. február 11.) (Hozzáférés: 2019. február 13.)
  4. Az AXN Sci-fi műsora
  5. Csatornahangok. Emtv.blog.hu, 2013. január 1. (Hozzáférés: 2013. február 28.)

Források[szerkesztés]