Alpha Centauri (album)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tangerine Dream
Alpha Centauri
Stúdióalbum
Megjelent1971. március
Felvételek1971. január (Dierks stúdió)
Stíluselektronikus zene, Krautrock
Nyelvnincs nyelvi környezet
Hossz40:11
KiadóOhr
ProducerTangerine Dream
Tangerine Dream-kronológia
Electronic Meditation (1970)Alpha Centauri (1971)Zeit (1972)
SablonWikidataSegítség

Az Alpha Centauri a német Tangerine Dream együttes második albuma.

A zene némileg különbözik bemutatkozó albumuktól, az Electronic Meditationtól, köszönhetően a gitárok és dobok sokkal csekélyebb mértékű, a billentyűsöknek és elektronikus hangszereknek viszont bátrabb használatának (a későbbi albumokhoz képest utóbbiak azért még gyakran háttérben maradnak). Az album két fő hangszere az orgona és a fuvola. Az Alpha Centauri kevésbé kísérletibb és improvizatívabb jellegű, mint az Electronic Meditation, sokkal közelebb áll a hetvenes évek elején a német rockzenekarokra jellemző krautrock hangzáshoz, azonban a legtöbb helyen lassabb, meditatívabb hatást kelt. A hangszerelés változása, a minimalizmusra törekvés, az előző lemeznél sokkal lassabb tempó, a drónzenei hatásokkal való kísérletezés (ami csak a következő albumon teljesedett ki) új, érdekes atmoszférát teremt, amit Edgar Froese Kosmische Musikként, azaz egyfajta űrzeneként jellemzett.

Az albumból húszezer példány kelt el Németországban, majdnem négyszer annyi, mint a későbbi klasszikusukból, a Phaedra című lemezből.

A megjelenés évében kiadásra került egy mára nagyon ritkává vált kislemezük, az Ultima Thule. Az első oldal egy, a Fly And Collision Of Comas Sola című száméhoz hasonló gitárriffet tartalmazott, de több kapcsolat nincs a két lemez között. Az album 2000-es kiadásai azonban bónuszként tartalmazzák e kislemez egy, vagy mindkét oldalát.

Számok[szerkesztés]

Minden dalt Edgar Froese írt.

  1. Sunrise In The Third System - 4:21
  2. Fly And Collision Of Comas Sola - 13:23
  3. Alpha Centauri - 22:04

Produkció[szerkesztés]

Tangerine Dream:

Edgar Froese - gitár, orgona, basszusgitár, kávéfőző

Steve Schroyder - orgona, vokál, visszhangosítók, vaspálca

Christopher Franke - dobok, ütősök, fuvola, citera, zongora

Közreműködők:

Udo Rennebourg - fuvola

Rolan Paulcyk - szintetizátor

Dieter Dierks - hangmérnök

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alpha Centauri (album) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]