Ally McBeal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ally McBeal
(Ally McBeal)
Műfajvígjáték, dráma

AlkotóDavid E. Kelly
FőszereplőCalista Flockhart
Greg Germann
Courtney Thorne-Smith
Jane Krakowski
Lisa Nicole Carson
Portia de Rossi
Lucy Liu
Peter MacNicol
Gil Bellows
Robert Downey Jr.
ZeneszerzőDanny Lux

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok5
Epizódok112 (epizódlista)
Gyártás
ProducerMike Listo
Részenkénti játékidő41 perc
Gyártó20th Century Fox Television
Forgalmazó
  • 20th Television
  • Hulu
Sugárzás
Eredeti adó Fox
Magyar Televízió, Viasat 3
Eredeti sugárzás1997. szeptember 8.2002. május 20.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Ally McBeal témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Ally McBeal amerikai televíziós sorozat mely a Fox csatornán futott. A sorozat alkotója David E. Kelly. A sorozat főszereplője Calista Flockhart, aki egy fiatal ügyvédnőt alakít a Fish&Cage ügyvédi irodánál. Magyarországon az MTV1 mutatta be 1998. október 30-án.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

A Cage&Fish egy fiktív ügyvédi iroda, ahol a karakterek többsége dolgozik, egy hely ami tele van szexuális túlfűtöttséggel, melyet szimbolizál a koedukált mosdó is. Az ügyvédek és a titkárnők a cégnél rutinszerűen randiznak, flörtölnek vagy már van romantikus történetük egymással, ami gyakran kiderül a tárgyalóteremben vagy éppen az utcán.

A sorozatban sűrűn található szürreális rögtönzések és témák pl.: amikor Ally találkozik egy helyes, vonzó férfival azonnal beleesik vagy Richard Fish toka fetisizmusa vagy a humoros mondásai ("Fishizmus"). Ugyanakkor a sorozat élénk, drámai fantáziát is tartalmaz pl.: Ally-nek a táncoló bébi.

A sorozat másik színhelye a helyi bár, ahol Vonda Shepard énekel általában, de a szereplők is gyakran megragadják a mikrofont.

A negyedik évadban Robert Downey Jr. csatlakozik a csapathoz, Larry Paul-t, Ally barátját alakítva. A színész az évad végén drogproblémái miatt távozott a sorozatból.

1. évad (1997-1998)[szerkesztés]

"Én normális vagyok, de az életem nem" - ez a fiatal ügyvédnő mottója. A húszas évei vége felé jár, fiatal, szexi, és jól felvágták a nyelvét. Hogy azt mondja, amit valójában gondol, mindig nehézségekbe sodorja, de ugyanakkor ellenállhatatlanul megnyerő lesz tőle. A munkája során, mint sikeres ügyvédnő, naponta kerül kapcsolatbaa legkülönbözőbb emberekkel - habár egy valaki furcsa módon soha nincs jelen: egy férfi. "Ally McBeal a díjazott producer David E. Kelly sikersorozata, aki a forgatókönyv nagyobb részét maga írta. A humor, az értelmes cselekmény, a speciális effektek és megnyerő karakterek különleges elegye országszerte sikeres lett a tv-nézők körében, így vált kultusz-sorozattá.

2. évad (1998-1999)[szerkesztés]

Ally újra itt van. Ezúttal még őrültebbek és észveszejtőbbek a kalandjai, amik "Mr. Tökéletes" keresésére összpontosulnak. Ezáltal kerül a legőrültebb helyzetekbe a leghihetetlenebb férfiakkal. Az irodájában is minden megfordul: különös esetek, halottnak hitt békák, kaotikus ügyek és az új ügyvédnő, Nelle Porter, bőségesen gondoskodik a zűrzavarról. Unisex wc, Barry White éneke, vicces esetek és sok vendégsztár.

3. évad (1999-2000)[szerkesztés]

Ki az igazi? - Ez a kérdés foglalkoztatja igazán Ally-t. Az az ismeretlen az autómosóból, akivel egy váratlan kalandot élt át? Vagy a sármos hajléktalan? Vagy talán John? Sőt ezekre a kérdésekre nemcsak Ally akar választ, hanem John, Richard és Billy is tudni akarja, hogy mitől lesz ideális egy férfi. És a választ önsegítő csoportok látogatásával és más különös módszerek segítségével próbálják megtalálni. Ennek következménye van: nemek közti szokatlan háború a Fish&Cage-nél, súlyos pánikbetegség Ally-nél.

4. évad (2000-2001)[szerkesztés]

"Mr. Igazi" keresése a negyedik fordulóhoz ért. Ally számára a csillagok állása kedvező, hiszen Larry Paul-lal, az ügyvéddel folytatott románcból, úgy néz ki, hogy több is lesz. De most egy újabb kérdéssel kell megbirkóznia: Hogy tudná megtartani "Mr. Igazit"? Ally kollégái és kolléganői is Káosz-kapcsolatban vannak és ez is további bonyodalmakról gondoskodik.

5. évad (2001-2002)[szerkesztés]

Az 5. évaddal Ally és kollégái búcsúznak. Ally rájön, hogy nem egyedüli darab, hiszen új kolléganője, Jenny Shaw is ugyanolyan makacs, mint ő. Nemcsak Jenny forgatja fel alaposan az életét, hanem a kézműves Victor (Jon Bon Jovi), az új ügyvéd Glenn Foy, és egy meglepő tanuló gondoskodik a zűrzavarról. Mindemellett Ally háztulajdonos és anya lesz! Az irodai esetek is ismét furcsábbak lesznek: tud egy betörő repülni vagy össze lehet téveszteni egy fejet egy focilabdával. Sok meglepetés és sztárvendég gondoskodik a hatalmas befejezésről.

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Calista Flockhart Ally McBeal Tóth Ildikó
Kisfalvi Krisztina
Greg Germann Richard Fish Viczián Ottó
Karácsonyi Zoltán
Jane Krakowski Elaine Vassal Kiss Erika
Peter MacNicol John Cage Háda János
Láng Balázs
Lisa Nicole Carson Renee Raddick Kocsis Mariann
Portia de Rossi Nelle Porter Rudolf Teréz
Lucy Liu Ling Woo Sánta Annamária
Gil Bellows Billy Alan Thomas Selmeczi Roland
Csík Csaba Krisztián
Courtney Thorne-Smith Georgia Thomas Kocsis Judit
Robert Downey Jr. Larry Paul Rajkai Zoltán
Hayden Panettiere Maddie Harrington Gulás Fanni
Vonda Shepard
James LeGros Mark Albert Gáspár András
Regina Hall Corretta Lipp Kerekes Andrea
Julianne Nicholson Jenny Show Kiss Eszter
Josh Hopkins Raymond Millbury Holl Nándor
James Marsden Glenn Foy Seszták Szabolcs

Vendégszereplők[szerkesztés]

Epizódok[szerkesztés]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Eredeti adó
Évadpremier Évadfinálé
1 23 1997. szeptember 8. 1998. május 18. FOX
2 23 1998. szeptember 14. 1999. május 24.
3 21 1999. október 25. 2000. május 22.
4 23 2000. október 23. 2001. május 21.
5 22 2001. október 29. 2002. május 20.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]