Alexis & Fido

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alexis & Fido
Életrajzi adatok
Születési névRaúl Ortiz (Alexis)
Joel Martínez (Fido)
Született1979. augusztus 5. (44 éves) (Alexis)
1979. július 14. (44 éves) (Fido)
SzármazásPuerto Rico Puerto Rico
Pályafutás
MűfajokReggaetón
Aktív évek2002–napjaink
EgyüttesWisin & Yandel, Arcángel, Los Yetzons
KiadókSony BMG, Wild Dogz

Alexis & Fido weboldala
SablonWikidataSegítség

Alexis & Fido egy Latin Grammy jelölt Puerto Ricó-i reggaetón duó, valamint a Wild Dogz kiadó tulajdonosai.

Zenei karrier[szerkesztés]

Raúl Ortiz és Joel Martínez az évek során Alexis & Fido néven váltak híressé a reggaetón zene világában. Az utóbbi öt év során négy stúdiólemezük jelent meg, és több válogatásalbumra is készítettek számokat, növelve ezzel a hírnevüket a műfajon belül. Valójában tehetséges kezdő előadóból váltak nagyon piacképes szupersztárokká. Habár a kamaszéveiktől kezdve foglalkoztak a műfajjal, a nemzetközi sikert a 2005-ös év hozta meg a duó számára. Első albumuk, a The pitbulls címmel megjelent lemez a negyedik helyen debütált a Billboard Top Latin Albums listáján, melyből világszerte több, mint 200,000 példány kelt el. Debütáló kislemezük Eso ehh...!! címmel jelent meg, és a Billboard Hot Latin Singles lista első tíz helyén maradt 10 egymást követő héten keresztül.

És ez csak a kezdet... 2006-ban megjelent a duó második lemeze Los reyes del perreo névvel, mely egy válogatásalbum. Tartalmazza a duó legjobb, táncolható számait, valamint a műfaj történetének legemlékezetesebb válogatásalbumaira készített dalaikat.

Egy évvel később, a duó visszatért egy még erősebb hangzással. Harmadik stúdióalbumok megjelenése előtt szerepeltek a reggaetón-középpontú "Feel The Noise" (Érezd a ritmust) című filmben. 2007-ben jelent meg harmadik lemezük Sobrenatural címmel. Az albumból világszerte több, mint 100,000 példány kelt el.

Az duó negyedik albumának készítése már 2008 közepén kezdetétt vette, de a promócióra szánt első kislemez nem hozta meg a várt sikert, így az album késett. A Down to earth címet viselő album kiadására 2009. március 31-én került sor.

A duó az évek során olyan híres reggaetón előadókkal dolgozott együtt, mint Wisin & Yandel, Don Omar, Héctor "El Father", Baby Rasta, Voltio, valamint Arcángel & De La Ghetto.

Diszkográfia[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]