A szerelem hullámhosszán (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A szerelem hullámhosszán
(Sleepless in Seattle)
1993-as amerikai film
RendezőNora Ephron
ProducerGary Foster
Vezető producerPatrick Crowley
Lynda Obst
Műfaj
ForgatókönyvíróJeff Arch
Nora Ephron
David S. Ward
FőszerepbenTom Hanks
Meg Ryan
Bill Pullman
Rosie O'Donnell
Ross Malinger
ZeneMarc Shaiman
OperatőrSven Nykvist
VágóRobert M. Reitano
JelmeztervezőJudy L. Ruskin
DíszlettervezőJeffrey Townsend
Gyártás
GyártóTriStar Pictures
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínChicago
Játékidő105 perc
Költségvetés21 millió USD (becsült)[1]
Képarány1,37:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA TriStar Pictures
Magyarország InterCom
BemutatóUSA 1993. június 25.
Magyarország 1993. október 22.
KorhatárUSA PG
Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel227 799 884 USD[2]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A szerelem hullámhosszán témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A szerelem hullámhosszán (eredeti cím: Sleepless in Seattle) egy 1993-ban bemutatott amerikai romantikus film Nora Ephron rendezésében, Tom Hanks és Meg Ryan főszereplésével.

Egy kisfiú egy betelefonálós rádióműsorban az édesapjának kér segítséget, aki egyedül neveli őt. Annie, a bájos, fiatal lány elhatározza, hogy megkeresi őket.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Sam Baldwin építész a nyolcéves fiával Chicagóból Seattle-be költözik, hogy szeretett felesége, Maggie halála után elmeneküljön a fájdalmas emlékeitől.

18 hónappal később, karácsonykor Annie Reed, egy baltimore-i újságszerkesztő meglátogatja szüleit Walterrel, jövendőbelijével, hogy bejelentse eljegyzésüket, bár úgy érzi, hogy hiányzik valami a kapcsolatukból.

Aznap este hazafelé menet meghallja, hogy egy Jonah nevű kisfiú egy rádióműsorban a karácsonyi kívánsága miatt telefonál. Elmondja édesanyja halálát, és hogy új feleséget szeretne apjának, mivel látja, hogy azóta is nagyon szenved. A rádiós műsorvezető kéri a meglepett Samet, hogy vegye át a telefont, és kérdéseket tesz fel neki felesége haláláról és az azt követő életéről. Sam először szűkszavúan és tárgyilagosan válaszolgat, de aztán bevallja, hogy ez még mindig nagyon nehéz neki. Amikor a műsorvezető megkérdezi Samet, hogy mi volt olyan különleges a feleségében, Sam egy pillanatnyi tétovázás után azt kérdezi: „Mennyi a műsoridőd?”, és elmondja, mennyire szerette a feleségét, hogy már a puszta jelenléte is gazdagította az életét, hogy ezernyi apró dolog alkotta ezt a mély szerelmet, és hogy már az első érintéstől kezdve „varázslatot” érzett kettejük között. Sam a legmélyebb érzéseit is kibeszéli magából, és nem Annie az egyetlen, aki meghatódottan hallgatja a rádióban az egyedülálló apa személyes vallomását.

Annie még napokkal később is a lelkes Samre gondol, mint sok más hallgató, akit a rádiós műsorvezető az álmatlansága miatt „Álmatlanul Seattle-ben” néven emleget. Ennek ellenére továbbra is tervezi az esküvőjüket Walterrel és előtte egy romantikus hétvégét New Yorkban a Valentin-napon.

Sam több száz levelet kap az Egyesült Államok minden tájáról, de nem mutat érdeklődést irántuk, hagyományos módon szeretne megismerkedni egy új nővel. Randit beszél meg Victoriával, aki belsőépítész.

Annie megfogalmaz egy levelet Samnek, amelyet a Félévente randevú című film ihletett, amiben Valentin-napi találkozót javasol az Empire State Building tetején. A levelet nem szándékozik elküldeni, de barátnője, Becky Annie tudta nélkül elküldi.

Jonah el van ragadtatva a levéltől, és megpróbálja meggyőzni apját, hogy találkozzon Annie-vel. Apja azonban a Victoriával való új kapcsolatára összpontosít, akit Jonah nem kedvel.

Annie úgy dönt, hogy Seattle-be repül, azzal az ürüggyel, hogy egy cikkhez végez kutatást. Ott a távolból meglátja Samet, de nincs bátorsága odamenni hozzá, miután látja, hogy a férfi bizalmasan ölelget egy nőt. A nő Sam húga, Suzy, de Annie azt hiszi, ő lehet Sam új barátnője. Sam odapillant és lenyűgözi Annie megjelenése.

Baltimore-ba Annie-nak érkezik egy levél Samtől, amelyet azonban Jonah írt a nevében, és amelyben megerősíti a Valentin-napi találkozásukat. Azonban Annie-t elbizonytalanítja Sam „barátnőjének” léte, és vissza akar térni Walterhez teljes idejében.

A Bálint-napi hétvégén Jonah egyedül repül New Yorkba, és hiába próbál megtalálni egy Annie nevű nőt az Empire State Buildingnél. Sam utána megy, és a kilátóteraszon találja, éppen mielőtt az épület bezárna. Közben Annie elmondja Walternek, hogy nemrég érzelmileg összezavarodott, és felbontja az eljegyzésüket.

Spontán módon Annie is az immár kihalt találkozóhelyre megy, de nem talál ott senkit. Nem sokkal később Sam és Jonah visszatérnek a teraszra, mivel a fiú ott felejtette a hátizsákját. Sam és Annie között azonnal különleges kapcsolat alakul ki.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Tom Hanks Sam Baldwin Forgács Péter
Meg Ryan Annie Reed Györgyi Anna
Bill Pullman Walter Bognár Zsolt
Ross Malinger Jonah Baldwin, Sam kisfia Molnár Levente
Rob Reiner Jay Melis Gábor
Rosie O'Donnell Becky Nyakó Juli
Gaby Hoffmann Jessica
Victor Garber Greg Balázsi Gyula
Rita Wilson Suzy Biró Anikó
Barbara Garrick Victoria Farkasinszky Edit
Carey Lowell Maggie Baldwin
David Hyde Pierce Dennis Reed Csuja Imre
Dana Ivey Claire Bennett Fodor Zsóka
Kevin O'Morrison Cliff Reed Galamb György
Caroline Aaron Dr. Marcia Fieldstone Andresz Kati
Frances Conroy Irene Reed Bessenyei Emma
Calvin Trillin Milton nagybácsi

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Schlaflos in Seattle című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]