A lehetetlen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lehetetlen
(The Impossible)
2012-es spanyol film

Szumátra faluinak partjai közelében, miután a szökőár végigsújtotta Délkelet-Ázsiát.
Szumátra faluinak partjai közelében, miután a szökőár végigsújtotta Délkelet-Ázsiát.
RendezőJuan Antonio Bayona
ProducerÁlvaro Augustín
Ghislain Barrois
Enrique López Lavigne
Belén Atienza
Műfaj
ForgatókönyvíróSergio G. Sánchez
FőszerepbenNaomi Watts
Ewan McGregor
Tom Holland
ZeneFernando Velázquez
OperatőrÓscar Faura
VágóElena Ruiz
ernat Vilaplana
HangmérnökOriol Tarragó
DíszlettervezőEugenio Caballero
Gyártás
GyártóTelecinco Cinema
OrszágUSA Egyesült Államok
Spanyolország Spanyolország
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő114 perc
Költségvetés30 millió $ (becsült)[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóSpanyolország Warner Bros.
Magyarország Pro Video Film & Distribution Kft.
BemutatóUSA 2013. január 11.
Magyarország 2015. január 3.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok PG-13 (mozi)
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel180,2 millió $[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A lehetetlen (eredeti cím: The Impossible) 2012-ben bemutatott spanyol-amerikai dráma-katasztrófafilm, amelynek rendezője Juan Antonio Bayona, forgatókönyvírója Sergio G. Sánchez. A főszerepben Naomi Watts, Ewan McGregor és Tom Holland látható. A film igaz történet alapján készült – A 2004-es Indiai-óceáni szökőárról, melyet María Belón és családja élt át.

A filmet világszerte 2013. január 11-én mutatták be, Spanyolországban 2012. október 11-én, valamint Magyarországon 2013. január 3-án magyar szinkronnal a ProVideo forgalmazásában.

A film pozitív véleményeket kapott a kritikusoktól, különösen Watts filmbeli alakítása, amiért Oscar-díjra is jelölték, mint legjobb női főszereplő és Golden Globe-díjra, mint legjobb női főszereplő. A Metacritic oldalán a film értékelése 73% a 100-ból, ami 42 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson a Lehetetlen 81%-os minősítést kapott, 184 értékelés alapján.[4]

Történet[szerkesztés]

2004-ben járunk. Henry Bennett (Ewan McGregor), orvos felesége, Maria (Naomi Watts) és három fiuk, Lucas (Tom Holland), Tomas (Samuel Joslin) és Simon (Oaklee Pendergrast) a thaiföldi Khao Lakra utaznak, hogy ott együtt töltsék a karácsonyt. A család megérkezik a szálláshelyre, a vadonatúj Orchidea tengerpart üdülőközpontba, és elkezdik élvezni a nyaralást. Két nappal később a 2004-es cunami végigsöpör az egész területen.

Maria és Lucas végül kikerül a kavargó vízből, és egymásra találnak. Maria súlyos sérüléseket szenvedett a lábán és a mellkasán. Egy kisgyermeket, Danielt kisegítik a roncsok közül, és hamarosan rájuk találnak a helyiek, akik felöltöztetik és kórházba szállítják őket Takua Pa városában. Daniel az út során elszakad tőlük. A kórházban Maria arra bátorítja Lucast, hogy segítsen másoknak megtalálni a családtagjaikat, míg őt megműtik a mellkasi sérülései miatt.

Közben Henry és a két kisebbik fiú is túlélte. Ismét egymásra találnak. Henry egy másik családnál hagyja Thomast és Simont, akiket aztán a helyi segélycsapatok a hegyekbe visznek biztonságba. Henry ott marad, hogy az üdülőhely romjai között keresse Mariát és Lucast. Miközben sérülten és egyedül keresgél, egy járókelő felveszi, és a többi túlélővel együtt elviszi egy közeli buszpályaudvarra. A kommunikációs lehetőségek hiányoznak, de egy Karl nevű európai turista, aki szintén elszakadt a családjától, kölcsönadja Henrynek a mobiltelefonját, hogy kapcsolatba léphessen angliai rokonaival. Henry megígéri Maria apjának, hogy mindenhol keresni fogja a családját, és meg fogja találni őket. Karl önként jelentkezik, hogy elkísérje Henryt, hogy megkeresse Mariát és Lucast, valamint a saját családját, akik a cunami idején a tengerparton voltak.

Miközben Maria a sebészeten van, az orvosi kartonja összekeveredik egy Muriel Barnes nevű betegével, aki meghalt. Lucas visszatérve üresen találja anyja ágyát, majd egy sátorba viszik, ahol a család nélküli gyerekeket őrzik. A tévedés akkor derül ki, amikor Lucas nem tudja azonosítani a halott nő egyik ékszerét sem, és ezt követően újra találkozik az édesanyjával, akit az intenzív osztályon egy külön szobába helyeztek át. Miközben a kórházban várakozik, Lucas megtalálja Danielt, akit ismét összehoznak az apjával.

Henry és Karl különböző helyeken keresik a családjukat, mielőtt megérkeznek a kórházba, ahol Henry öt percet kap a keresésre. Karl ad neki egy papírlapot, amelyen a családtagjai nevei szerepelnek. A kórház előtt megáll egy Thomas-t és Simont szállító jármű is, és a fiúk kiszállnak, hogy Simon pisilhessen. Lucas messziről felismeri az apját, és miközben a kinti zűrzavaros tömegben keresik, a testvérei észreveszik őt, és újra összejönnek. Henry együtt találja meg mindhármukat. Megtudja, hogy Maria a kórházban van, és készen áll arra, hogy újabb műtétnek vessék alá a lábát. Miközben az altatószer elaltatja, Maria visszaemlékezéseket él át arról, hogyan sérült meg, és hogyan került a felszínre a vízben. Miközben a műtőben van, Lucas elmondja Henrynek, hogy valami nagyon fontosat kell mondania Mariának.

Másnap a család felszáll egy Szingapúrba tartó mentőrepülőgépre, hogy Maria további orvosi kezelésben részesülhessen. Biztosítójuk, a Zürich Biztosító képviselője biztosítja őket, hogy mindenről gondoskodni fognak, miközben Lucas számtalan embert lát a kórház előtt, akik a beteglistákat nézegetik. A repülőn Lucas elmondja az anyjának, hogy Daniel biztonságban van az apjánál. Maria sírva nézi az ablakon keresztül a hátrahagyott káoszt, ahogy a gép felszáll.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang[5]
Naomi Watts Maria Bennett, egy orvos és a Benett család édesanyja Kisfalvi Krisztina
Ewan McGregor Henry Bennett, a Benett család édesapja Anger Zsolt
Tom Holland Lucas Bennett, a 12 éves fiú, 1992-ben született Ducsai Ábel
Samuel Joslin Thomas Bennett, a 7 és fél éves fiú, 1997-ben született Straub Norbert
Oaklee Pendergast Simon Bennett, az ötéves fiú, 1999-ben született Straub Martin

További magyar hangok: F. Nagy Erika, Tímár Éva, Umbráth László, Horváth Gergely

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A lehetetlen. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2015. június 14.)
  2. The Impossible. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2015. június 14.)
  3. The Impossible (2012). Metacritic. (Hozzáférés: 2015. június 14.)
  4. A lehetetlen. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2015. június 14.)
  5. ISzDb – A lehetetlen (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2015. június 14.)

További információk[szerkesztés]