A labdarúgó-világbajnokságok kabalái

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Minden labdarúgó-világbajnokságnak megvan a maga egyéni kabalafigurája. A trend 1966-ban, World Cup Willie-vel kezdődött, aki az egyik legelső, jelentős sporteseményhez köthető figura volt.

A kabalák általában a torna házigazdájának élővilágát illetve népviseleteit hivatottak szimbolizálni. A jellemzően antropomorf karakterekkel elsősorban a gyerekeket célozzák meg, képmásukkal ezért rajzfilmekben és különböző emléktárgyakon is találkozhatunk.

Világbajnokság Kabala/Kabalák Leírás
Anglia
1966
World Cup Willie Egy oroszlán, az Egyesült Királyság jellemző szimbóluma. Mezén a brit zászló, és a WORLD CUP felirat látható. A figurát Reg Hoye szabadúszó gyerekkönyv-illusztrátor tervezte, Bill Titcombe pedig képregényt készített a szereplésével.
Mexikó
1970
Juanito A mexikói válogatott mezét, és egy MEXICO 70 feliratú sombrerót viselő fiú. Neve a spanyol nyelvterületen gyakori Juan név becézése.
Nyugat-Németország
1974
Tip és Tap Két, NSZK-mezt viselő fiú. Egyikük felsőjén a WM (Weltmeisterschaft - világbajnokság) felirat szerepel, a másikén pedig a 74-es szám.
Argentína
1978
Gauchito Egy argentin mezt viselő fiú. Kalapja, nyakkendője és ostora is a gauchókat idézi.
Spanyolország
1982
Naranjito Egy, a spanyol válogatott mezét viselő narancs. Neve 'kis narancsot' jelent.
Mexikó
1986
Pique Egy bajuszos, sombrerót viselő jalapeño paprika. Neve a spanyol picante szóból ered, amely csípőset jelent.
Olaszország
1990
Ciao Egy pálcikaember, olasz nemzeti színeket idéző testtel, és futball-labda-fejjel. Neve egy gyakori olasz köszönés.
Egyesült Államok
1994
Striker Egy amerikai nemzeti színű, USA 94 feliratú pólót viselő kutya. Neve angolul csatárt jelent.
Franciaország
1998
Footix Egy kakas, Franciaország nemzeti állata. Teste a válogatott mezéhez hasonló színű, mellkasán a FRANCE 98 felirat olvasható. Neve a football szóból és a galloknál gyakori -ix szóvégződésből származik. A Raffy, Houpi és Gallik nevek is felmerültek opcióként.

További érdekesség, hogy a szintén franciaországi, 2019-es női labdarúgó-világbajnokság kabaláját, az Ettie névre keresztelt csibét Footix lányaként mutatták be.

Dél-Korea/Japán
2002
Ato, Kaz & Nik (The Spheriks) Egy narancssárga, egy lila és egy kék futurisztikus, számítógéppel animált lény, akik egy atmosball (fiktív, futballszerű sport) csapat tagjai: Ato az edző, míg Kaz és Nik játékosok. A figurák neveit az internetezők, illetve a rendező országok egyes McDonald’s-ainak látogatói szavazták meg.
Németország
2006
Goleo VI & Pille Egy 06 feliratú, német mezt viselő oroszlán, kezében a Pille nevű labdával. A Goleo név a goal és a leo (oroszlán latinul) szavakból származik, míg a Pille egy német kifejezés a labdára.
Dél-Afrika
2010
Zakumi Egy zöld hajú, South Africa 2010 feliratú pólót viselő leopárd. Sárga és zöld színe Dél-Afrika nemzeti sportcsapataira utal. Neve a ZA (az ország nevének gyakori rövidítése) és a kumi (a tízes szám több afrikai nyelven) szavakból származik.
Brazília
2014
Fuleco Egy háromöves tatu, Brasil 2014 feliratú fehér pólóban. A brazil háromöves tatu egy veszélyeztetett faj, amely csak Brazíliában található meg, kiválasztásával pedig az ország biodiverzitására kívánták felhívni a figyelmet. Neve a futebol (futball portugálul) és az ecologia (ökológia portugálul) szavak összetételéből keletkezett.
Oroszország
2018
Zabivaka Egy, az orosz válogatott színeit viselő farkas, amelyet internetes szavazás keretein belül választottak ki. Neve oroszul gólszerzőt jelent.
Katar
2022
La'eeb Egy fehér, lebegő fejkendő (keffiyeh) szemekkel, szemöldökkel és szájjal. Neve arabul szuper-tehetséges játékost jelent.
Kanada/Mexikó/Egyesült Államok
2026
TBD

További információk[szerkesztés]