A holnap tegnapja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A holnap tegnapja
SzerzőWilliam Gibson
Eredeti címAll tomorrow's parties
OrszágKanada
Nyelvangol
Témasci-fi (cyberpunk)
Műfajregény
SorozatGalaktika Fantasztikus Könyvek
ElőzőIdoru
Kiadás
KiadóPenguin Putnam Inc
Kiadás dátuma1999
Magyar kiadóMetropolis Media Group
Magyar kiadás dátuma2006
FordítóPék Zoltán
BorítógrafikaBurger István
Média típusakönyv
Oldalak száma280
ISBNISBN 963 86936 2 2
SablonWikidataSegítség

A holnap tegnapja (angolul: All Tomorrow's Parties) William Gibson cyberpunk regénye. A könyv a Virtuálfény és az Idoru folytatásaként a Híd-trilógia befejező kötete. Magyarul a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatban jelent meg 2006-ban Pék Zoltán fordításában.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Cselekmény[szerkesztés]

A regény cselekménye a közeli jövőben játszódik, legnagyobbrészt a földrengés által megrongált San Franciscó-i Bay Bridge hídon, illetve az adatok, csomópontok virtuális világában. A Híd-trilógia ezen történetének főszereplői Berry Rydell, a Virtuálfény című regény főszereplője és Colin Laney, az Idoru főszereplője, és a történesek ennek megfelelően párhuzamos szálakon futnak, kettőjük szemszögéből megismerve őket.

Colin Laney jelenleg egy papírdobozban él Tokióban. Gyermekkorában gyógyszerkísérletekre végeztek rajta, aminek következtében különleges képességre tett szert, képes meglátni a számítógépek hálózatának gigászi adatfolyamaiban kialakuló csomópontokat. Ezek a csomópontok a történelem olyan ritka, de jelentős eseményei, melyek örökre megváltoztathatják a világot.

Colin nem biztos abban, mi fog történni, de érzi, hogy most egy ilyen nagyon ritka csomóponthoz közeledik a világ. Úgy gondolja, hogy San Franciscoban a Bay Bridge hídon fog bekövetkezni az a valami, amit a csomópont jelez. A híd egyfajta törvényen kívüli területként funkcionál, mióta egy földrengés a közlekedés számára járhatatlanná tette.

Colin felbéreli Berry Rydellt, hogy juttassa el a Rei Toeit a történések középpontjába. Eközben Chevette, Rydell exbarátnője is visszatér a hídra barátnőjével, Tessával, aki a dokumentumfilmet akar forgatni a híd életéről Chevette szereplésével. Ez Chevette-nek kapóra jön, amikor menekülnie kell a jelenlegi barátja elől.

A közelgő csomópontról azonban nem csak Laney és támogatói tudnak, hanem a milliárdos Harwood is, aki látva Laney különleges képességeit maga is bevette az 5-SB kísérleti gyógyszert, és így tud a közelgő változásról, aminek az irányát így már ő akarja megszabni. Ehhez felbéreli Konradot, a késes bérgyilkost, aki azonban az akció végrehajtása során a saját útját kezdi el járni. Harwood erre is felkészült: egy konkurens bérgyilkoscsapatot is küld a hídra, akik a kritikus pillanat eljövetele előtt felgyújtják az egész hidat.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Főszereplők[szerkesztés]

  • Colin Laney – adatelemző, aki képes meglátni az adatfolyamban a csomópontokat (az Idoruban szerepelt először).
  • Chevette Washington – biciklis küldöncként dolgozott korábban a hídon, és most barátnőjével együtt menekül a volt barátja elől (Virtuálfény).
  • Berry Rydell – Magánzsaru, aki korábban Chevette szeretője volt, és most lecsúszott biztonsági őrként dolgozik Mázlis Sárkány bolthálózatnál Los Angelesben (Virtuálfény).
  • Öltöny – elszegényedett egykori üzletember, aki Tokióban él és minden nap újrafesti ruházatát, ahelyett, hogy egy újat vásárolna.
  • Konrad – Harwood által felbérelt bérgyilkos.
  • Tessa – Chevette barátnője, akivel Chevette azért megy a hídra, hogy ott dokumentumfilmet forgassanak az ott élők életéről.
  • Silencio – Az órák iránti különleges tehetséggel megáldott néma fiú a hídon.
  • Fontaine – A hídon lakó régiségkereskedő, aki Silenciot pártfogásába veszi. (Virtuálfény)
  • Rei Toei – Hologram (Idoru).
  • Buell Creedmore – Alkohol- és drogfüggő countryénekes.

Megjelenések[szerkesztés]

Angol nyelven[szerkesztés]

  1. All Tomorrow's Parties, Putnam, New York, 1999. október.[1]
  2. All Tomorrow's Parties, Viking UK, London, 1999. október.[1]

Holland nyelven[szerkesztés]

  • Het Stalker Syndroom, Meulenhoff, Amszterdam, 2000, ford.: Piet Verhagen[1]

Magyarul[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • William Gibson: A holnap tegnapja (Metropolis Media Group, Budapest, 2006)

További információk[szerkesztés]