A cápa (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A cápa
(Jaws)
1975-ös amerikai film

RendezőSteven Spielberg
ProducerDavid Brown
Richard D. Zanuck
AlapműPeter Benchley: A fehér cápa (könyv)
Műfaj
ForgatókönyvíróPeter Benchley
Carl Gottlieb
FőszerepbenRoy Scheider
Robert Shaw
Richard Dreyfuss
Lorraine Gary
Murray Hamilton
Jeffrey Kramer
ZeneJohn Williams
OperatőrBill Butler
VágóVerna Fields
DíszlettervezőJoe Alves
Gyártás
GyártóUniversal Pictures
Zanuck/Brown Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő124 perc
Költségvetés12 millió dollár
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Universal Pictures
magyar Mokép (mozi)
Universal Pictures Hungary (DVD)
BemutatóUSA 1975. június 20.
Feliratos változat:
Magyarország 1985. június 20.
1. szinkronnal:
Magyarország 1994. június 11. (MTV 1-en)
Díj(ak)3 Oscar-díj
1 BAFTA-díj
1 Golden Globe-díj
1 Grammy-díj
Korhatár16 III. kategória (F/1621/J)
BevételUSA 260 millió dollár
470,7 millió dollár
Kronológia
KövetkezőA cápa 2.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A cápa témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A cápa (eredeti cím: Jaws) 1975-ben bemutatott horrorfilm, Peter Benchley A fehér cápa című regénye alapján. Rendezője Steven Spielberg. Az Egyesült Államokban 1975. június 20-án, Magyarországon napra pontosan 10 évvel az amerikai bemutató után 1985. június 20-án mutatták be a mozik.

Az alkotás Oscar-díjat nyert a legjobb vágás (Verna Fields), legjobb eredeti filmzene (John Williams) és a legjobb hang (Robert L. Hoyt, Roger Heman Jr., Earl Madery, John R. Carter) kategóriában. A rajongók a legfélelmetesebb horrorfilmek között tartják számon.[1]

Rövid történet[szerkesztés]

Amikor egy gyilkos cápa pánikot kelt egy Long Island-i strand látogatóiban, a helyi seriffnek, egy tengerbiológusnak és egy öreg tengerésznek kell levadásznia a fenevadat.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet egy Amity nevű szigetvárosban játszódik. A népszerű üdülőhely naponta több száz turistának biztosít szórakozást. Egy júniusi napon azonban borzalmas állapotban lévő, szétszaggatott emberi testrészeket sodor partra az óceán.

Martin Brody, a helyi rendőrfőnök úgy sejti, emberevő cápa garázdálkodik a környék vizeiben. Azonnal le szeretné záratni a strandokat, Amity polgármestere viszont egyrészt nem hisz neki, másrészt jól tudja, hogy a lezárás anyagi csőddel járna a város számára. Az ismétlődő cápatámadások után a rendőrfőnök kényszerül tengerre szállni egy biológus és egy veterán cápavadász oldalán, hogy megküzdjenek a szörnyeteggel.

A szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang Leírás
Martin Brody Roy Scheider Dunai Tamás,
Trokán Péter
Rendőrfőnök, akinek meg kell védenie a város lakóit egy emberevő cápától. Ellen férje, Matt barátja.
Quint Robert Shaw Szersén Gyula Cápavadász, aki hajóra száll Martinnal és Matt-tel. Az Orka hajó kapitánya.
Matt Hooper Richard Dreyfuss Görög László Oceanográfus, akinek a cápák a szakterülete. Martin barátja.
Ellen Brody Lorraine Gary Kiss Mari Martin Brody felesége.
Bruce (Protkó) saját hangján A nagy fehér cápa „beceneve”

Háttér[szerkesztés]

Valóság[szerkesztés]

Peter Benchley eredeti regénye valóban megtörtént eseményeket vett alapul. 1916 júliusában egy cápa felúszott a New Jersey közelében található Matawan nevű város édesvízű folyójába és több emberrel is végzett, míg sikerült elkapni.

A forgatás[szerkesztés]

A film nagy részét a Martha's Vineyard szigeten forgatták 1974-ben, néhány jelenetet, melyben valódi cápák szerepelnek, Ausztráliában filmeztek le.

A legnagyobb költségvetéssel a gyilkos szörnyeteget alakító hatalmas, mechanikus műcápa járt. A Robert Mattey által tervezett, 150 000 dollárból felépített gépezetet „Bruce”-nak nevezték el, Steven Spielberg ügyvédje, Bruce Ramer után. Bruce mellett még különböző méretű hátuszonyokkal dolgoztak a trükkmesterek, illetve olyan modellekkel, melyek csak a cápa jobb és bal oldalát alkották.

A főhősök Orca nevű bárkáját két hajó „játszotta el”, a másodikat külön arra a jelenetre használták fel, melyben Roy Scheider a süllyedő Orcát igyekszik elhagyni. A kajütben játszódó jeleneteket stúdióban filmezték.

A műcápát A cápa 2. szörnyetegeként, „Brucette”-ként támasztották fel, az Orca roncsaival pedig az első és a harmadik folytatásban is találkozhatunk.

Könyv és mozi[szerkesztés]

A regény (magyarul A fehér cápa címen jelent meg) és a film cselekménye számos dologban eltér. Főbb különbségek: a filmből teljesen hiányzik az a történetszál, mely Brody rendőrfőnök magánéletével, családi viszályaival foglalkozik, Spielberg sokkal látványosabb befejezést írt a forgatókönyv végére, valamint beleszőttek egy jelenetet, melyben Quint, a cápavadász meséli el a USS Indianapolis (CA-35) nevű hajó elsüllyesztésekor átélt borzalmakat. Utóbbi monológot maga a színész, Robert Shaw írta szerepe számára, és Roy Scheider teljesen improvizált „Ehhez egy nagyobb hajó kell” („We’re gonna need a bigger boat”) szövege mellett ezek a film legtöbbet idézett, leghatásosabbnak tartott sorai.

Anyagi siker, fogadtatás[szerkesztés]

Bár katasztrofális jövőt jósoltak neki, a film anyagi bevétele sokszorosa volt a gyártás költségének. Sokan a Cápát tartják az első nyári blockbusternek, vagyis olyan produkciónak, mely köré hatalmas reklámkampány szövődik, s emiatt szinte mindenki ellátogat a mozikba, hogy megnézze. A filmtörténet addigi legmagasabb bevételét hozta, két évvel később viszont a Csillagok háborúja megdöntötte a rekordját. A kritikusok és a közönség egyaránt lelkesedett a filmért, mely hamarosan médiajelenséggé nőtte ki magát. Az elmúlt harminc évben sorra jelentek meg paródiák, utalások más mozikban és gyűjthető ajándéktárgyak. Rengeteg könyvet írtak a témában, és a John Williams által szerzett filmzenét is többször kiadták CD-n.

Folytatások[szerkesztés]

Három folytatása készült a filmnek. Az első A cápa 2. volt 1978-ban Jeannot Szwarc rendezésében, a második az 1983-as A cápa 3., rendezője Joe Alves, aki az első rész tervezőjeként működött közre. Végül 1987-ben elkészült A cápa bosszúja Joseph Sargent rendezésében.

  • Az 1995-ös Az emberevő cápa című olasz filmet néhol Jaws 5-ként lehet megtalálni, valójában jogilag semmi köze nincs az A cápa-filmekhez, azon kívül, hogy szemérmetlen módon koppintja a történetüket, ami semmiképpen nem tekinthető hivatalos folytatásnak.
  • 2006-ban jelent meg a magyar Appaloosa Interactive által fejlesztett Jaws Unleashed nevű játékprogram, mely a filmek történetét folytatja.
  • A Universal saját bevallása szerint nem tervez új A cápa folytatásokat, de elképzelhető, hogy elkészítik az első film remake-jét.
  • Az 1989-es Vissza a jövőbe II. című film egyik – 2015-ben játszódó – jelenetében a sorozat elképzelt, 19. részének háromdimenziós reklámja látható. A Universal Pictures a 2015. október 21-i Vissza a jövőbe nap tiszteletére elkészítette a előzetest.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Stuffmagazine.com: The Scariest Movie Ever Made: 5-2. [2006. november 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. november 4.)
  2. Back to the Future: Jaws 19 trailer actually released. The Daily Telegraph, 2015. október 6. (Hozzáférés: 2015. október 17.)

További információk[szerkesztés]