A Hamis Izabella

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Hamis Izabella
1968-as magyar–magyar film

A tévnyomatú Izabella
A tévnyomatú Izabella
RendezőBácskai Lauró István
Műfajkrimi
ForgatókönyvíróBencsik Imre
DramaturgHerskó János
FőszerepbenKovács Kati
Ruttkai Éva
ZeneGyulai Gaál János
OperatőrHerczenik Miklós
VágóSívó György
HangmérnökErdélyi Gábor
JelmeztervezőVidéki Judit
DíszlettervezőDuba László
GyártásvezetőÓvári Lajos
Gyártás
GyártóMafilm
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő75 perc
Képarány1,37:1
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország Mokép
BemutatóMagyarország 1968. június 13.
Németország 1969. május 16.
Korhatár12 III. kategória (NFT/22841/2015)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hamis Izabella Bácskai Lauró István rendezésében Fedor Ágnes novellája alapján a Mafilm 3. Játékfilmstúdiójában 1968-ban[1] készült 75 perces magyar krimi.

Cselekmény[szerkesztés]

Sokaknak fáj a foga a Hamis Izabella nevű – 100.000 svájci frankot érő – 1851-es kiadású ritka spanyol bélyegre, amely II. Izabella spanyol királynőt ábrázolja. Még egy gyilkosságot is elkövettek miatta. A bélyegnek nyoma vész, a rendőrség nem találja a helyszínen.

Egy budai villában, az Árnyas utcában Dr. Végh Márta tanárnő holtan találja özvegy Paár Jenőné Bella nénit, miközben az egyik tanítványát, Vadász Ilonát kereste, aki a hölgynél lakik albérletben. A tanárnő azért kereste Icát, mert az már tíz napja nem volt iskolában.

Miközben a gyanúsítottak száma egyre nő, Végh tanárnő magánnyomozásba kezd a nagy erőkkel felvonuló rendőrséggel párhuzamosan. Kiderül, hogy a tanítványa illegálisan Svájcba szeretne szökni, ahol az apja él, ahová 1956-ban, 10 éve távozott.

Feltűnik egy fényképész, aki szerette volna megvenni a bélyeget a hölgytől 100.000 forintért, továbbá egy ugyanolyan típusú Opel gépkocsiban egy Svájcban élő magyar is hajlandó lenne fizetni érte. A fényképész neki adta volna el a bélyeget, miután megvette. Kiderül, hogy Icának vőlegénye is van, aki összeveszett vele „a külföldi férfi” miatt.

A film jelentős dramaturgiai hibája, hogy az igazi "hamis Izabella" egy korabeli hamisítvány, amit ezen a néven a filatéliai szakirodalom jegyez. Egy hamisítás felderítése során az eljárásban megmaradt egyetlen példány a film címadója. A filmbéli bélyeg egy úgynevezett tévnyomat, a cinóbervörös helyett kék színnel nyomtatva. Ez nem hamis, hanem ugyanúgy valódi.

Szereplők[szerkesztés]

További szereplők: Faludi Béla, Gyimesi Tivadar, Pecsenke József, Reinitz György, Szakács Rózsi, Szatmári István, Tóth Miklós

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A hazai bemutató: 1968. június 13-án volt.
  2. A hamis Izabella. est.hu. [2017. február 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. február 2.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]