Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(A Gyűrű keresése szócikkből átirányítva)
Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről
(A Gyűrű keresése)
SzerzőJ. R. R. Tolkien
Eredeti címUnfinished Tales
OrszágAnglia
Nyelvangol
Műfajfantasy
ElőzőA szilmarilok
KövetkezőAz elveszett mesék könyve
DíjakMythopoeic Awards (Little, Big, A Midsummer Tempest, 1981)
Kiadás
KiadóAllen & Unwin
Kiadás dátuma1980.
Magyar kiadóSzukits Könyvkiadó
Európa Kiadó (2012)
Magyar kiadás dátuma1995, 2012
FordítóSzántó Judit, Koltai Gábor, Eörsi István
Oldalak száma760
SablonWikidataSegítség

A Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről (az első fordítás szerinti magyar címe: A Gyűrű keresése, eredeti címe: Unfinished Tales) J. R. R. Tolkien angol fantasy-író második posztumusz megjelent, Középföldével foglalkozó kötete. Elődjéhez, A szilmarilokhoz hasonlóan ezt is a szerző fia, Christopher Tolkien szerkesztette, de attól eltérően itt nem próbálta meg a könyvben szereplő történeteket befejezett állapotba hozni. A könyvben szereplő írások a formai vagy tartalmi befejezetlenség különböző szakaszaiban vannak, de van olyan is, amely a témába vágó hosszabb-rövidebb szemelvények sorozatai (pl. az Istarokkal foglalkozó tanulmány).

Felépítése[szerkesztés]

A kötet négy részből áll, az első három mind Középfölde egy-egy korszakával foglalkozik, a negyedik pedig tanulmányokat tartalmaz. Az egyes fejezetekhez Christopher Tolkien külön bevezetőket írt, valamint mind el van látva jegyzetekkel, amelyek részben a szerkesztő, de sokuk a szerző tollából származik. Több fejezet tartalmaz továbbá függelékeket alternatív szövegváltozatokkal vagy más odaillő írásokkal.

Első rész: Az első kor[szerkesztés]

  • Tuor Gondolinba jöveteléről
  • Narn i Hîn Húrin – Húrin gyermekeinek története

Tolkien A Gyűrűk Ura befejezése után nekilátott mitológiája, A szilmarilok kulcstörténetei hosszú változataihoz, ennek a kísérletnek eredményei olvashatók ezekben a fejezetekben. A Narn i Hîn Húrin szöveg szolgáltatta a Húrin gyermekei könyv anyagának nagy részét.[1] A Tuor történet kéziratának a címe Gondolin bukása volt, de mivel a címben jelzett esemény előtt megszakadt, ezért új címet kapott.

Második rész: A Másodkor[szerkesztés]

  • Númenor szigete
  • Aldarion és Erendis – A tengerész asszonya
  • Elros nemzetsége: Númenor királyai
  • Galadriel és Celeborn és a lórieni Amroth király története

A fejezet anyagai az utolsó kivételével Númenorral foglalkoznak, és tartalmazzák Númenor térképét is. Galadriel és Celeborn fejezet több különálló írást tartalmaz, amelyek kapcsolatba hozhatók Lóriennel vagy uralkodóival.

Harmadik rész: A Harmadkor[szerkesztés]

  • A nősziromföldi mészárlás
  • Cirion és Éorl – Rohan és Gondor barátsága
  • Az erebori kutatás
  • A Gyűrű keresése
  • Csaták a Vasfolyó gázlójánál

A fejezet anyagai A Gyűrűk Ura és A hobbit cselekményének egyes utalásait, vagy a háttérben zajló eseményeit fejtik ki részletesebben. Az erebori kutatás több szövegváltozatban maradt fenn. Ebben a könyvben az utolsó és egyben legrövidebb változat szerepel, valamint szemelvények a korábbi szövegekből. A Hobbit Douglas A. Anderson szerkesztésében megjelent szövegkritikai kiadásában egy hosszabb variáció is található.

Negyedik rész: A drúadánok, istarok és palantírok[szerkesztés]

  • A drúadánok
  • Az istarok
  • A palantírok

Christopher Tolkien megjegyzése szerint ez az egész, tanulmányokat közlő rész Az élethű kő című elbeszélés, amely A drúadánok című fejezet egy kis részét teszi ki, az ő kedvéért került a könyvbe.

Fogadtatás[szerkesztés]

A kötet népszerűbb lett, mint az elődje, A szilmarilok, mert kevésbé szűkszavú. A kötet anyagi sikere indította útjára a tizenkét kötetes Középfölde históriája sorozatot.

Magyarul[szerkesztés]

Magyarul először 1995-ben jelent meg, "A Gyűrű keresése" címmel, egy vagy két kötetes kiadásban a Szukits Könyvkiadó gondozásában. Az első rész és a második rész Númenorral foglalkozó fejezetei Szántó Judit, a könyv többi része Koltai Gábor fordítása. Az istár tanulmány versbetéte Eörsi István tolmácsolásában jelent meg. 2012-ben az Európa Kiadó adta ki újból a könyvet "Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről" címen. Az új cím ellenére a régi fordítást tartalmazza, de a Magyar Tolkien Társaság javításaival.

  • A Gyűrű keresése. Befejezetlen regék Középföldéről és Númenorról, 1-2.; előszó, jegyz., térképek Christopher Tolkien, ford. Szántó Judit, Koltai Gábor; Szukits, Szeged, 1995 (Fantasztikus remekművek)
  • Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről; ford. Szántó Judit, Koltai M. Gábor; Európa, Bp., 2012

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei (Európa Könyvkiadó, 2008) – Jegyzetek: A szöveg összeállítása

Források[szerkesztés]

  • J. R. R. Tolkien: A Gyűrű keresése (Szukits Könyvkiadó, 2002)