AES-Tiszapalkonyai hőerőmű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
AES-Tiszapalkonyai hőerőmű
AES-Tiszapalkonya I.
A még üzemelő palkonyai AES erőmű, 2008 tavaszán
A még üzemelő palkonyai AES erőmű, 2008 tavaszán
Ország Magyarország
HelyTiszaújváros
Építési adatok
Építés éve1953–1959
Megnyitás1957, 1959
Lebontás éve2017-től
Lebontás okaelavultsága miatt lebontják és a helyén egy napelemparkot hoznak létre
Hasznosítása
Felhasználási területhőerőmű
Alapadatok
Kimenő teljesítmény200 MW (névleges) MW
Magasságakémények: 135 m
Elhelyezkedése
AES-Tiszapalkonyai hőerőmű (Magyarország)
AES-Tiszapalkonyai hőerőmű
AES-Tiszapalkonyai hőerőmű
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 54′ 19″, k. h. 21° 03′ 21″Koordináták: é. sz. 47° 54′ 19″, k. h. 21° 03′ 21″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz AES-Tiszapalkonyai hőerőmű témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tiszapalkonyai hőerőmű egy magyarországi hőerőmű Tiszaújvárosban, közel Tiszapalkonyához, a '60-as évek elejéig az ország legnagyobb erőműve volt.

Története[szerkesztés]

AES-Tiszapalkonyai hőerőmű 2019.12.13-án

A hőerőmű építésének 1953-ban kezdték meg, akkor még Tiszaújváros (korábban Tiszaszederkény, majd Leninváros) helyén szántóföld volt. Az erőmű építése közben kiderült, hogy ez a Tiszapalkonya határában lévő nagy kopár puszta tökéletesen megfelelne egy nagy ipari vállalat építésére, hiszen itt folyik a közelben a Tisza, ami tökéletes lenne többi hőerőmű építéséhez. Így később 1958-ban kezdték meg a TVK (Tiszai Vegyi Kombinát, korábban Tiszavidéki Vegyi kombinát) építését, majd még később elkezdődött a szomszédjában egy új, földgáz, nehéz fűtőolaj, inerttartalmú gáz és gudron eltüzelésére alkalmas hőerőmű építése, amely ma a AES-Tisza II. hőerőmű nevet viseli.

Az erőmű fejlesztései[szerkesztés]

A hőerőműnek Tiszapalkonyai út mellett volt egy kisebb zagytere (a keletkezett salak tárolására alkalmas gáttal körbekerített nagy terület), de 1956-tól üzemelő első kazán miatt már az első években kb. 1961-ben megtelt az a zagytér, így kellett építeni egy sokkal nagyobbat, ami most is megvan a 35-ös főút mellett. innentől, kb. 1961-től ebbe a zagytározóba ürítették az erőműből érkező már vízzel felhígított salakot, így további tárolása megoldódott.

A következő fejlesztés az 1990-es évek elején következett, amikor is az erőmű már annyira túllépte a környezetszennyezési határéket, hogy az első három kéményt 5 méterrel meg kellett magasítani (erre azért volt szükség, mert meg volt szabva, hogy egy bizonyos kibocsájtási határértéken felül a kéményeknek is magasabbnak kell lenni, hogy nagyobb területen szórja szét a káros anyagokat), így az eredeti 120 méter magas kéményeket kb. 125 méterre magasították, és még az akkoriban kötelezővé tett elektrofiltereket (elektrosztatikus pernye- és koromleválasztó) is beszerelték.

Az erőmű hanyatlása[szerkesztés]

A hanyatlás kb. 2008-ra tehető, amikor az amerikai AES Corporation és Magyarország kapcsolata megromlott, melynek következtében az állam nem vásárolt az AES-tól áramot, így megkezdődött a fokozatos létszám-leépítés. Az AES a bezáráskor, 2011 tavaszán a bezárás indoka az volt, hogy az erőmű eléggé környezetszennyező, kis hatásfokú és nagyon elavult.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Leállítanak két borsodi erőművet – Index.hu, 2011. március 30.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]