88. Oscar-gála

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
88. Oscar-gála
Gála
HelyszínDolby Színház
Hollywood, Los Angeles, Kalifornia
Dátum2016. február 28.
HázigazdaChris Rock
ProducerDavid Hill
Reginald Hudlin[1]
RendezőGlenn Weiss
Előző gála
Következő gála
87. Oscar-gála
89. Oscar-gála

A 88. Oscar-gálán az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája a 2015-ös év legjobb filmjeit és filmeseit részesítette elismerésben. A díjátadó ceremóniát 2016. február 28-án rendezték meg a hollywoodi Dolby Színházban, Los Angelesben. A ceremóniát az Egyesült Államokban az ABC televízió társaság sugározta Glenn Weiss rendezésével. Magyarországon az eseményt a Duna Televízió élőben közvetítette.

A házigazda, a 2005-ös 77. Oscar-gála után immár második alkalommal Chris Rock amerikai komikus, színész, tévé- és filmproducer volt.[2]

Győztesek és jelöltek[szerkesztés]

A jelöltek listáját 2016. január 14-én jelentette be a Samuel Goldwyn Színházban, Beverly Hillsben Cheryl Boone Isaacs, az Akadémia elnöke, Guillermo del Toro és Ang Lee filmrendezők, valamint John Krasinski színész.[3][4][5]

Díjak[szerkesztés]

A nyertesek az első helyen sorolva és félkövérrel jelölve.

Legjobb film Legjobb rendező
Legjobb férfi főszereplő Legjobb női főszereplő
Legjobb férfi mellékszereplő Legjobb női mellékszereplő
Legjobb eredeti forgatókönyv Legjobb adaptált forgatókönyv
Legjobb animációs film Legjobb idegen nyelvű film
Legjobb dokumentumfilm Legjobb rövid dokumentumfilm
  • Amy – Az Amy Winehouse-sztori – Asif Kapadia és James Gay-Rees
    • A csend képe – Joshua Oppenheimer és Signe Byrge Sørensen
    • Cartel Land – Matthew Heineman és Tom Yellin
    • What Happened, Miss Simone? – Liz Garbus, Amy Hobby és Justin Wilkes
    • Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom – Jevgenyij Afinejevszki és Den Tolmor
  • A Girl in the River: The Price of Forgiveness
    • Body Team 12
    • Chau, Beyond the Lines
    • Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah
    • Last Day of Freedom
Legjobb rövidfilm Legjobb animációs rövidfilm
  • Stutterer – Serena Armitage és Benjamin Cleary
    • Ave Maria – Eric Dupont és Basil Khalil
    • Day One – Henry Hughes
    • Everything Will Be Okay (Alles Wird Gut) – Patrick Vollrath
    • Shok – Jamie Donoughue
  • Bear Story – Pato Escala Pierart és Gabriel Osorio Vargas
    • Prologue – Imogen Sutton és Richard Williams
    • Sanjay szupercsapata – Nicole Paradis Grindle és Sanjay Patel
    • We Can't Live Without Cosmos – Konstantin Bronzit
    • World of Tomorrow – Don Hertzfeldt
Legjobb eredeti filmzene Legjobb eredeti dal
Legjobb hangvágás Legjobb hangkeverés
Legjobb látványtervezés Legjobb operatőr
Legjobb smink Legjobb jelmez
Legjobb vágás Legjobb vizuális effektek

Tiszteletbeli Oscar-díj[szerkesztés]

Az Akadémia 2015. november 14-én tartotta a 7. Éves Kormányzói Díjátadó ceremóniáját, melyen a következő díjakat adták át: [6][7][8]

Életműdíj[szerkesztés]

Jean Hersholt Humanitárius Díj[szerkesztés]

Több jelölést és díjat kapott filmek[szerkesztés]

A következő filmek kaptak egynél több jelölést:

Jelölések Film
12 A visszatérő
10 Mad Max – A harag útja
7 Mentőexpedíció
6 Carol
Kémek hídja
Spotlight – Egy nyomozás részletei
5 A dán lány
A nagy dobás
4 A szoba
Star Wars: Az ébredő Erő
3 Aljas nyolcas
Brooklyn
Sicario – A bérgyilkos
2 Agymanók
Ex Machina
Steve Jobs

A következő filmek kaptak egynél több díjat:

Díjak Film
6 Mad Max – A harag útja
3 A visszatérő
2 Spotlight – Egy nyomozás részletei

Díjátadók és előadók[szerkesztés]

Díjátadók[szerkesztés]

Előadók[szerkesztés]

Név Szerep Előadás
Harold Wheeler karmester zenekari
Sam Smith előadó "Writing’s on the Wall" a Spectre – A Fantom visszatérből
The Weeknd előadó "Earned It" A szürke ötven árnyalatából
Dave Grohl előadó "Blackbird" Az elhunytak emlékére tiszteletadás alatt
Lady Gaga előadó "Til It Happens to You" a The Hunting Ground-ból

Kritikus hangok a jelölések körül[szerkesztés]

Az Oscar-díjat odaítélő Akadémiát számos helyről érte bírálat, amiért már a második éve nem volt egyetlen fekete bőrű vagy egyéb rasszú színész sem a színészi kategóriák húsz jelöltje között, valamint az egyénileg díjazott főbb kategóriákban is szinte csak fehér bőrűeket jelöltek. Spike Lee rendező, továbbá színészek közül Will Smith és Jada Pinkett Smith is bejelentette, tiltakozásképp nem vesz részt a díjátadón.[9] Rajtuk kívül több ismert ember és színész is kritikus hangokat hallatott a sokszínűség hiánya miatt, többek kötött Mark Ruffalo[10], Lupita Nyong'o[11] és George Clooney[12] is.

A téma körül kialakult vitában számos szempont felmerült. Egyrészről többen felhívták rá a figyelmet, hogy az Oscar-jelölésről döntő Akadémia mint szervezet, nemi és etnikai szempontból maga is meglehetősen homogén, az akadémiai tagok 93 százaléka fehér bőrű, 76 százaléka férfi, és átlagéletkoruk 63 év, ami alapvető hatással lehet a szervezet látásmódjára, és ezáltal a jelölésekre. Más vélemények szerint viszont nem feltétlenül az Akadémiában vagy nem csak abban keresendő a jelenség oka. Ezen vélemények egyik főbb csoportja szerint egyszerűen ilyen volt a jelen évi filmkínálat, amire az Akadémiának nincs befolyása. A másik fontosabb véleménycsoport szerint az egész filmipar így épül fel, a filmstúdiók sokkal jobban preferálják a fehér szereplőkkel készült filmeket, mivel úgy gondolják, hogy a nézőközönség ezekre nyitottabb, és ezért pénzügyileg kockázatosabb fekete szereplőkre építő filmeket gyártani. Ennek okán ezekből jóval kevesebb is készül, és a szűkebb kínálatból nehezebb kiemelkedő alkotást és alakítást találni. [13]

Az Akadémia elnöke, Cheryl Boone Isaacs a kritikákra reagálva kijelentette, hogy maga is csalódott a sokszínűség hiánya miatt, de ez nem szabad, hogy kisebbítse a jelölést kapott filmek és művészek érdemeit. [14] Ő maga azon az állásponton van, hogy elsősorban a filmiparban van szükség változásokra, de az Akadémián belül is lépésekre van szükség, hogy a tagság jobban közelítsen a társadalomban fennálló etnikai és nemi arányok felé. Később az ügy kapcsán Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia bejelentette, hogy egy sor jelentős változást hagytak jóvá a szavazást és a tagtoborzást illetően. A jövőben például bizonyos kivételektől eltekintve a 10 évnél régebb óta inaktív filmesek nyugalmazotti státuszt kapnak, ami többé már nem jár szavazati joggal, valamint célul tűzték ki az Akadémián belül a nők arányának növelését és a tagság változatosságának elősegítését is. Cheryl Boone Isaacs a lépéseket kommentálva kijelentette, hogy az Akadémia ezentúl vezető szerepet kíván vállalni a bírált problémák javításában, nem fog tovább a filmiparra várni, hogy lépést tartson. A bejelentett változtatások az idei jelölésekre és díjazásokra már nem lesznek hatással. [15]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. It's Official: Chris Rock to Host Oscars”, The Hollywood Reporter, 2015. október 21. (Hozzáférés: 2015. október 21.) 
  2. Oldham, Stuart. „Chris Rock Confirmed to host The Oscars”, Variety, 2015. október 21. (Hozzáférés: 2015. október 21.) 
  3. John Krasinski, Guillermo del Toro, Ang Lee to announce Oscar nominations”, Entertainment Weekly, 2016. január 13. (Hozzáférés: 2016. január 11.) 
  4. Ford, Rebecca: Oscar Nominations: The Complete List. The Hollywood Reporter, 2016. január 14. (Hozzáférés: 2016. január 14.)
  5. Oscar nominations 2016: The Revenant leads field, Mad Max in second place. Guardian, 2016. január 14. (Hozzáférés: 2016. január 14.)
  6. SPIKE LEE, DEBBIE REYNOLDS AND GENA ROWLANDS TO RECEIVE ACADEMY'S 2015 GOVERNORS AWARDS”, Oscars (Hozzáférés: 2015. szeptember 1.) 
  7. Spike Lee, Gena Rowlands and Debbie Reynolds to Get Honorary Oscars”, The Hollywood Reporter (Hozzáférés: 2015. szeptember 1.) 
  8. Oscars: Academy President Cheryl Boone Isaacs On Governors Awards Winners’ Reactions – „They Always Take My Call””, Deadline (Hozzáférés: 2015. szeptember 1.) 
  9. Will Smith felesége is bojkottálja az Oscart”, origo.hu, 2016. január 22. (Hozzáférés: 2016. január 19.) 
  10. Mark Ruffalo Calls America ‘Rife With White Privilege Racism’”, variety.com, 2016. január 21. (Hozzáférés: 2016. január 23.) 
  11. Lupita Nyong’o ‘Disappointed’ With Lack of Oscar Diversity, Calls for Change”, variety.com, 2016. január 20. (Hozzáférés: 2016. január 23.) 
  12. George Clooney on White Oscars: ‘We’re Moving in the Wrong Direction’”, variety.com, 2016. január 19. (Hozzáférés: 2016. január 23.) 
  13. Nem a Filmakadémia rasszista, Hollywood van rosszul összerakva”, Index.hu, 2016. január 21. (Hozzáférés: 2016. január 23.) 
  14. Lack Of Color In Oscar Nominations Frustrates Academy President”, deadline.com, 2016. január 14. (Hozzáférés: 2016. január 23.) 
  15. Academy Overhauls Membership, Voting Rules to Promote Oscar Diversity”, variety.com, 2016. január 22. (Hozzáférés: 2016. január 23.) 

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Hivatalos weblapok