1974-es labdarúgó-világbajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Labdarúgó-világbajnokság
(1974)
(Fußball-Weltmeisterschaft 1974)
Adatok
Rendező NSZK
Dátumjúnius 13.július 7.
Csapatok16 (5 szövetségből)
(selejtezőben indult: 99)
Helyszínek9 (9 rendező városban)
HonlapHivatalos honlap

Címvédő Brazília
Győztes NSZK (2. cím)
Statisztika
Mérkőzések38
Gólok97 (átlag: 2,55)
Nézőszám
Összesen1 774 022 (átlag: 46 685)

Gólkirálylengyel Grzegorz Lato
(7 gólos)

 ← 19701978 → 

Az 1974-es labdarúgó-világbajnokság a tizedik világbajnokság volt a labdarúgás történetében, melyet 1974. június 13. és július 7. között rendeztek meg. Az esemény házigazdája az NSZK volt, mely 1966 júliusában kapta meg a rendezés jogát a FIFA-tól. Ezen a tornán adták át először az olasz szobrász, Silvio Gazzaniga által megalkotott FIFA World Cup Trophy-t, ami jelenleg is a világbajnokság trófeája. Az előző trófeát, a Jules Rimet-kupát 1970-ben Brazília harmadszor is megnyerte, így örökre megtarthatta azt. A világbajnokságot végül a rendező ország csapata nyerte, miután a döntőben 2–1-re legyőzte Hollandiát. A világbajnoki-győzelem a második címe volt az NSZK-nak, ezt megelőzően 1954-ben nyerte meg a tornát.

Rendező[szerkesztés]

Az NSZK-t a FIFA 1966. július 6-án választotta ki rendezőnek Londonban. Az 1978-as és az 1982-es világbajnokság rendező országairól is ekkor döntöttek. Az NSZK és Spanyolország alkut kötött egymással, miszerint a 74-es torna szavazásánál a spanyolok támogatják az NSZK-t, a 82-es esetében, pedig fordítva.[1]

Selejtezők[szerkesztés]

A részt vevő országok sötétzölddel vannak kiemelve.

A FIFA Görögországban, Athénban az 1971-es ülésen vitatta meg, hogy 16 vagy 24 (Európából 12, Dél-Amerikából 6, a többi kontinensről 6 válogatott) csapat vegyen részt a világbajnokság végső küzdelmeiben. Sir Stanley Rous elnökletével úgy határoztak, hogy 16 csapat részvételével, de módosított versenyrendszerben fogják lebonyolítani a tornát. Eddig 32 mérkőzésen dőlt el a világbajnoki cím sorsa, az új rendszerben 38 mérkőzés végeredménye dönt. 24 mérkőzés a csoportküzdelmekben, 12 a két négyes csoportban, 1 a bronzért, 1 az aranyért. Az ülésen úgy határoztak, hogy az eddigi világbajnokságok győztese megkapja a Rimet-kupát. 1974-től a torna győztese csak a világbajnoki kupa másolatát kapja meg.

A tornára rekord nevezés érkezett, 91 ország küldte el jelentkezési lapját. Afrikából 23, Észak- és Közép Amerikából, a Karibi-szigetekről 13, Dél-Amerikából 9, Ázsiából 11, Óceániából 2 és Európából 33 ország. A selejtezők után a világbajnokság döntőjében 16 nemzet válogatottja vett részt. A mérkőzéseken a Német Szövetségi Köztársaság 9 stadionjában vetélkedtek.

A selejtezőkből néhány magasan jegyzett válogatottnak nem sikerült kijutni a tornára. Közéjük tartozik Anglia, amely Lengyelországgal szemben maradt alul a selejtezőcsoportjában. Franciaország, Spanyolország és Magyarország szintén sikertelenül zárta a világbajnoki-selejtezőket. Első alkalommal jutott ki Kelet-Németország, Haiti, Ausztrália és Zaire, amely az első fekete-afrikai ország, melynek sikerült kvalifikálni magát a világbajnokságra.

Résztvevők[szerkesztés]

Afrika (CAF)

Dél-Amerika (CONMEBOL)

Észak- és Közép-Amerika (CONCACAF)

Európa (UEFA)


Ázsia (AFC) és Óceánia (OFC)


Összegzés[szerkesztés]

Az Adidas által gyártott Telstar labda volt a torna hivatalos játékszere.

A nyitó mérkőzést a FIFA ezen a tornán vezette be, a négy évvel korábbi világbajnoknak kellett a torna első mérkőzését megvívnia.

Első csoportkör[szerkesztés]

A mérkőzések látogatottsága meglehetősen alacsony volt. A torna ezen szakaszát többnyire rossz időjárási körülmények között tartották, és a stadionok csak nagyon kevés fedett résszel rendelkeztek. A kelet-európai államok szurkolói a politikai körülmények és a pénzhiány miatt korlátozottan tudtak csak eljutni egy-egy mérkőzésre.

Svédország–Bulgária csoportmérkőzés, a kép közepén Ralf Edström.

A chilei Carlos Caszely volt az első olyan játékos, akit világbajnoki mérkőzésen piros lappal kiállítottak, az eseményre a Nyugat-Németország elleni találkozón került sor. A piros lapot hivatalosan már az 1970-es labdarúgó-világbajnokságon bevezették, de egy játékost sem állítottak ki azon a tornán. A rendezvény lebonyolítási módja módosult az 1970-eséhez képest: 16 csapat részvételével rendezték meg, őket négy négycsapatos csoportba osztották szét. Minden csoportból az első két helyezett csapat továbbjutott a következő fordulóba, ahol szintén szétosztották őket, ezúttal kettő négycsapatos csoportba. A két csoport győztese egymás ellen játszott a döntőben, míg a csoportok második helyezettjei a bronzmérkőzésen találkoztak.

Két csapat is szokatlanul erőteljes benyomást mutatott a csoportkörben. Hollandia bemutatta a totális futball módszerét, melyet a holland topcsapat AFC Ajaxtól vettek át. A hollandok első alkalommal játszottak világbajnoki-döntőt, amit többek között a csoportjuk megnyerésével értek el, miután Uruguayt és Bulgáriát legyőzték, Svédországgal pedig döntetlent játszottak. Hollandia mellé a második helyen Svédország csatlakozott, miután Uruguayt 3:0-ra győzték le.

A lengyel Grzegorz Lato lett a torna gólkirálya 7 góllal.

Lengyelország ezalatt a maximálisan elérhető pontszámot szerezte meg a csoportjában, melyben két, a torna esélyesének számító csapat is szerepelt. Legyőzték Argentínát 3:2-re, Haitit 7:0 arányban verték el, majd Olaszországot 2:1-re – ez az eredmény azt jelentette, hogy Olaszország kiesett a kupából, és Argentína jutott tovább a második csoportkörbe jobb gólkülönbségének köszönhetően. Noha Haiti nem különösen szerepelt jól az első világbajnokságán (mindhárom mérkőzését elveszítette), volt egy emlékezetes pillanatuk. Az Olaszország elleni nyitómérkőzésükön megszerezték a vezetést Emmanuel Sanon révén, mielőtt végül 3:1-es vereséget szenvedtek (Olaszország ezt megelőzően 19 mérkőzésen át nem kapott gólt).

A 2. csoport különösen kiegyensúlyozottnak bizonyult. A csoportban az döntött, hogy mennyi gólt tudott szerezni Brazília, Jugoszlávia és Skócia a legyőzött Zaire ellen. A csoportban játszott összes többi mérkőzés döntetlennel ért véget. Így az első három helyezett csapatnak egyaránt négy pontja volt. Jugoszlávia 9:0-ra ütötte ki Zairét. Brazília 3:0-ra győzte le őket. Skócia csupán 2 góllal bizonyult jobbnak náluk, így rosszabb gólkülönbsége miatt kiesett a csoportjából. Miután sikerült a nagyon erős Brazíliával egy gól nélküli döntetlent játszani, és veretlenek maradtak a csoportban, a skótok a kiesés miatt nagyon balszerencsésnek érezték magukat. Az 1. csoportban szerepelt Kelet- és Nyugat-Németország is, mellettük Chile és Ausztrália alkotta a kvartettet. Azonban a nagy ütközet a két német csapat mérkőzése volt. Politikai szempontból ez minden idők egyik legjobban vádolt mérkőzése, mivel az esélytelenebb Kelet nyert Jürgen Sparwasser későn szerzett góljának köszönhetően. Ennek a körülménynek az ellenére mindketten biztosan továbbjutottak a második csoportkörbe, a kínos eredmény előidézte Nyugat-Németország második helyét a csoportban, ami segített a torna megnyerésében.

Második csoportkör[szerkesztés]

Lengyel ünneplés, miután megszerezték a bronzérmet.

A második csoportkörös rendszer mérkőzései valójában az elődöntőknek feleltek meg. Az A csoportban Hollandia és Brazília úgy mérkőzött meg úgy, hogy az előtte lévő két mérkőzésükön a maximális pontszámot szerezték meg. A B csoportban ez ugyanígy igaz volt Nyugat-Németországra és Lengyelországra is – ezért ennek a két mérkőzésnek a győztesei játszhatták egymással a döntőt.

Az A csoportban Johan Cruijff két gólja segítette hozzá a hollandokat Argentína 4:0-s legyőzéséhez. Ugyanabban az időpontban Brazília 1:0-ra verte meg Kelet-Németországot. Hollandia 2:0-ra diadalmaskodott Kelet-Németország felett, míg a dél-amerikai találkozón Brazília 2:1-re győzte le Argentínát. Argentína és Kelet-Németország 1:1-es döntetlent játszott, így kiestek, miközben Hollandia és Brazília között egy döntő jelentőségű mérkőzésen a „totális futball” ismét diadalmaskodott. Neeskens és Cruijff második félidőben szerzett góljai Hollandiát a döntőbe juttatták.

Ezalatt a B csoportban Nyugat-Németország és Lengyelország egyaránt legyőzte Jugoszláviát és Svédországot. A németek és a lengyelek közötti mindent eldöntő mérkőzés a 76. percig gólnélküli volt, amikor Gerd Müller gólja a házigazdát a döntőbe juttatta 1–0-val. A lengyelek a harmadik helyet szerezték meg, miután 1–0-ra legyőzték Brazíliát.

Döntő[szerkesztés]

Wolfgang Overath és Gerd Müller öröme.

Nyugat-Németországot Franz Beckenbauer vezette, míg a hollandok sztárja Johan Cruijff volt, valamint a totális futball rendszere, ami elkápráztatta az eseményt. Mindössze egy perc telt el, amikor Cruijff szólóját követően Uli Hoeneß a német büntetőterület közelében szabálytalankodott a hollanddal szemben, a megítélt tizenegyest Neeskens értékesítette, így Hollandia megszerezte a vezetést. Ez a büntető volt az első olyan alkalom, hogy tizenegyest ítéltek a világbajnokság döntőjében. Nyugat-Németország igyekezett talpra állni, a 26. percben Bernd Hölzenbein elesett a holland büntetőterületen belül, ami előidézte azt, hogy a brit játékvezető újabb vitatható büntetőt ítélt meg. Paul Breitner önként vállalta a tizenegyesrúgást, amiből gólt szerzett. A továbbiakban Nyugat-Németország erős nyomást gyakorolt, aminek a 43. percben meglett az eredménye: Gerd Müller a rá jellemző stílusával lőtt a hálóba, amivel megfordította az eredményt. Müllernek ez pályafutása utolsó gólja volt a válogatottban. A második félidőben Müller ismét szerzett egy gólt, amit les miatt érvénytelenítettek. A 85. percben Hölzenbein újra szabálytalankodott a büntetőterületen belül, de ez alkalommal nem ítéltek tizenegyest. Végül Nyugat-Németország az 1972-es Európa-bajnokság után az 1974-es világbajnokságot is megnyerte. Ez volt az első és a spanyolok 2010-es győzelméig az egyetlen eset, amikor az Európa-bajnok megnyerte a világbajnokságot is (Franciaország szintén birtokolta mindkét trófeát egy időben, de ők előbb az 1998-as vb-t, majd azt követően a 2000-es Eb-t nyerték meg).

A lengyel Grzegorz Lato lett a torna gólkirálya hét találattal. Gerd Müller pályafutása két világbajnokságán összesen 14 gólt szerzett, amivel megdöntötte Just Fontaine 13 gólos rekordját, amit egyetlen vb-n szerzett. Müller rekordját csak 2006-ban múlták felül, ekkor Ronaldo harmadik világbajnokságán elérte összességében a 15 gólt.

Kabala[szerkesztés]

A világbajnokság hivatalos kabalái Tip és Tap voltak, a két fiú, akik hasonló nyugatnémetes felszerelést viseltek WM (Weltmeisterschaft, világbajnokság) és 74 felirattal.

Helyszínek[szerkesztés]

München Nyugat-Berlin Hamburg
Olimpiai Stadion Olimpiai Stadion Volksparkstadion
Férőhely: 69,250 Férőhely: 74,228 Férőhely: 57,274
Dortmund Düsseldorf Gelsenkirchen
Westfalenstadion Rheinstadion Parkstadion
Férőhely: 67,000 Férőhely: 55,900 Férőhely: 45,067
Frankfurt Hannover Stuttgart
Waldstadion Niedersachsenstadion Neckarstadion
Férőhely: 52,300 Férőhely: 49,000 Férőhely: 58,000

Játékvezetés[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

A kiválasztandó játékvezetők megfigyelése két éven keresztül szigorú és folyamatos volt, aminek eredményeként a jelöltek száma mindig csökkent, míg végül a legjobbnak tartott 34 játékvezetőt hívta meg a FIFA Játékvezető Bizottsága (30 játékvezetőt és 4 [+1] partbírót). Európából 17, Ázsiából 2, Afrikából 2, Közép-Amerikából 1, Észak-Amerikából 1, Dél-Amerikából 6, Ausztráliából 1 fő képviselte a játékvezetőket. A FIFA összes államszövetségének tagjai közül 28 nemzet játékvezetői működtek közre. Németországból 4 fő "csak" partbírót is meghívtak. 9 tartalék játékvezető állt készenlétbe, hogy ha a kiemelt játékvezetők közül valaki megsérül, akkor azonnal pótolható legyen. A kiválasztottak a 33 és 49 évek közötti életkorral rendelkeztek.

A világbajnoki torna előtt az 1970-es labdarúgó-világbajnokságon, Mexikóban, eredményesen bevált szakmai továbbképzéseket tartottak – előadások, filmvetítések elemzése – a játékvezetőknek, sportvezetőknek a sportszerűségről, a játékszabályok alkalmazásáról. A mérkőzések kifogástalan levezetéséhez jó egészségre, valamint jó fizikai teljesítőképességre és megfelelő lelkiállapotra van szükség, ezért a játékvezetők elméleti- és fizikai – Cooper – tesztet végeztek, ellenőrizve felkészültségüket. Meghatározták, hogy a kiválasztott és szakmai tevékenységét folyamatosan ellenőrzött játékvezetők nem vezethetnek mérkőzést a döntőbe jutott csapatoknak.

Minden világbajnokság előtt tartja a FIFA a beszámoló- és tisztújító kongresszusát. 1974-ben Münchenben Sir Stanley Rous – aki 1961 és 1974 között tevékenykedett és a választások idején 79 éves volt – helyett új FIFA elnököt jelöltek João Havelange személyében, aki a Brazil labdarúgósport vezetője.

Helyszíni események[szerkesztés]

A világbajnokság előtt egy héttel a 34 játékvezetőt az ultramodern ESO Hotelben szállásolták el, amely Frankfurt szélén, egy erdő kellős közepén fekszik, közel a repülőtérhez. A megérkezés után minden részletre kiterjedő orvosi felülvizsgálat mellett, az atletikus állapotukat is ellenőrizték. A játékvezetőket a torna előtt a már "megszokott" intenzív felkészítésnek vetették alá. A pontól-pontra történő szabályvizsgálat és magyarázat volt a játékvezetők mindennapi képzési "étlapja". a helyes eljárást ismételgetve erősítették az egységesítés tényszerűségét. A torna megkezdése után, a játékvezetőknek a szállodában naponta hasonló értékelést tartottak és TV-felvételeket elemezték. A "főhadiszállásból" repülővel indultak és érkeztek vissza a játékvezetők.

Játékvezetők értékelése[szerkesztés]

A játékvezetők többsége a játékvezetés mellett partbírói feladatokat is ellátott. A sok sárga lapos figyelmeztetés és a négy kiállítás ellenére a labdarúgás jó propagandája volt a torna, a csapatok helyes alkalmazkodása, a játékvezetők egyöntetű, értelemszerű szabályalkalmazása biztosítani tudta a játék igazi karakterét és az ellenfél megbecsülését. A játéktéren a szabályok gyakorlati alkalmazásában alig érezhető különbségekkel, minden egyes játékvezető, ha egyedi módon is bizonyította egyéniségét, de mindenkor törődött azzal, hogy a játék az elsődleges. A torna igazolta, hogy a játékvezetők megfeleltek a számukra megelőlegezett bizalomnak, messze jobb volt a teljesítményük, mint a legutolsó két világbajnokságon, Mexikóban és Angliában.

A játékvezetők 38 mérkőzésen szolgálták a játékot, míg partbíróként 76 alkalommal adtak segítséget. Egy játékvezető, John Keith Taylor (angol) három mérkőzést vezetett, közte a döntő találkozót. Hat bíró két-két találkozót vezetett, 23-an egy mérkőzésen bizonyíthatták képességeiket. A FIFA elvárásának megfelelően, ha a játékvezető nem vezetett találkozót, akkor valamelyik működő társának segített partbíróként. Minden delegált játékvezető működött partbíróként. A legtöbbször, 4 alkalommal Gonzales Archundia (Mexikó), kilencen 3 alkalommal, 16-an kétszer, négyen egy-egy alkalommal. Négyen az NSZK-ból csak partbíróként tevékenykedtek, ők 2-2 mérkőzésen voltak partbírók. Akadt egy „kakukkfióka”, Abd el-Halím Mohammed Szudánból, aki egy mérkőzésen volt partbíró.

Tovább kellett szigorítani a szabadrúgások szabályszerű végzést akadályozók büntetését, adott esetekben az előnyszabály alkalmazását. A játékosok által elkövetett mindennemű sportszerűtlenséggel szemben a legerélyesebben kell fellépni. Elő kell segíteni a cserék lebonyolításának rendjét (számtáblák). A játékvezetők és a partbírók együttműködését tovább kell finomítani, elősegítve, hogy kialakulhassanak az önálló szakmai ágak – a játékvezetés és a partbíráskodás.

Tettlegesség[szerkesztés]

A Jugoszlávia–Zaire (9:0) találkozón történt az első eset, hogy a mérkőzést vezető játékvezetőt megrúgták. Az általa lesnek látott negyedik gólnál (a TV felvétele és a sajtóban helyet foglaló sporttudósítók szerint is leshelyzet történt) felháborodásában az egyik zairei játékos szokatlan módon fejezte ki véleményét, egyszerűen megrúgta a gólt megítélő játékvezetőt. A játékvezető – valószínűleg erőteljesen feldúlt állapotban – azonnal elővette a piros lapot, amit azonnal odatartott az egyik fekete játékos arca elé, aki szó nélkül engedelmeskedett és lement a játéktérről. Csak a mérkőzés után derült ki – a partbírók még nem adhattak segítséget az ilyen tévedések elkerüléséhez –, hogy nem ő követte el a súlyos sportszerűtlenséget.

Játékvezetők[szerkesztés]

Afrika
Ázsia
Európa

Észak- és Közép-Amerika
Óceánia
Dél-Amerika
Partbírók

A FIFA szervező bizottsága megszavazta, hogy négy válogatott, négy különböző csoportba kerül.[2] A következő válogatottak kerültek a csoportokba elsőként:

A többi csapatot többnyire földrajzi elhelyezkedés alapján rendezték a kalapokba.

1. kalap: Nyugat-Európa 2. kalap: Kelet-Európa 3. kalap: Dél-Amerika 4. kalap: Maradék világ

Keretek[szerkesztés]

A tornán szerepelt összes keret listájához lásd az 1974-es labdarúgó-világbajnokság (keretek)-et.

Eredmények[szerkesztés]

Minden időpont helyi idő szerinti (CET/UTC+1)

Első csoportkör[szerkesztés]

1. csoport[szerkesztés]

Csapat M Gy D V Rg Kg Gk P
 NDK 3 2 1 0 4 1 +3 5
 NSZK 3 2 0 1 4 1 +3 4
 Chile 3 0 2 1 1 2 –1 2
 Ausztrália 3 0 1 2 0 5 –5 1
1974. június 14.
16:00
NSZK  1 – 0  Chile Olimpiai Stadion, Nyugat-Berlin
Nézőszám: 83 168
Játékvezető: Babacan (török)
Breitner Gól : 18' 18' (1 – 0)
(Jegyzőkönyv)
Caszely sárga lap2. sárga lapkiállítva 13′, 67′

1974. június 14.
19:30
NDK  2 – 0  Ausztrália Volksparkstadion, Hamburg
Nézőszám: 10 000
Játékvezető: Youssou N’Diaye (szenegáli)
Curran Gól : 58' 58' (öngól)
Streich Gól : 72' 72'
(0 – 0)
(Jegyzőkönyv)

1974. június 18.
16:00
Ausztrália  0 – 3  NSZK Volksparkstadion, Hamburg
Nézőszám: 35 000
Játékvezető: Kamel (egyiptomi)
(0 – 2)
(Jegyzőkönyv)
Overath Gól : 12' 12'
Cullmann Gól : 34' 34'
Müller Gól : 53' 53'

1974. június 18.
19:30
Chile  1 – 1  NDK Olimpiai Stadion, Nyugat-Berlin
Nézőszám: 20 000
Játékvezető: Angonese (olasz)
Ahumada Gól : 69' 69' (0 – 0)
(Jegyzőkönyv)
Hoffmann Gól : 55' 55'

1974. június 22.
16:00
Ausztrália  0 – 0  Chile Olimpiai Stadion, Nyugat-Berlin
Nézőszám: 14 681
Játékvezető: Námdár (iráni)
Richards sárga lap2. sárga lapkiállítva 37′, 83′ (Jegyzőkönyv)

1974. június 22.
19:30
NDK  1 – 0  NSZK Volksparkstadion, Hamburg
Nézőszám: 60 350
Játékvezető: Barreto (uruguayi)
Sparwasser Gól : 77' 77' (0 – 0)
(Jegyzőkönyv)

2. csoport[szerkesztés]

Csapat M Gy D V Rg Kg Gk P
 Jugoszlávia 3 1 2 0 10 1 +9 4
 Brazília 3 1 2 0 3 0 +3 4
 Skócia 3 1 2 0 3 1 +2 4
 Zaire 3 0 0 3 0 14 –14 0
1974. június 13.
17:00
Brazília  0 – 0  Jugoszlávia Waldstadion, Frankfurt
Nézőszám: 62 000
Játékvezető: Scheurer (svájci)
(Jegyzőkönyv)

1974. június 14.
19:30
Zaire  0 – 2  Skócia Westfalenstadion, Dortmund
Nézőszám: 25 000
Játékvezető: Schulenburg (nyugatnémet)
(0 – 2)
(Jegyzőkönyv)
Lorimer Gól : 26' 26'
Jordan Gól : 34' 34'

1974. június 18.
19:30
Jugoszlávia  9 – 0  Zaire Parkstadion, Gelsenkirchen
Nézőszám: 20 000
Játékvezető: Delgado (kolumbiai)
Bajević Gól : 8' 8' Gól : 30' 30' Gól : 81' 81'
Džajić Gól : 14' 14'
Šurjak Gól : 18' 18'
Katalinski Gól : 22' 22'
Bogićević Gól : 35' 35'
Oblak Gól : 61' 61'
Petković Gól : 65' 65'
(6 – 0)
(Jegyzőkönyv)
Ndaye kiállítva 22′

1974. június 18.
19:30
Skócia  0 – 0  Brazília Waldstadion, Frankfurt
Nézőszám: 50 000
Játékvezető: van Gemert (holland)
(Jegyzőkönyv)

1974. június 22.
16:00
Skócia  1 – 1  Jugoszlávia Waldstadion, Frankfurt
Nézőszám: 60 000
Játékvezető: Gonzales Archundia (mexikói)
Jordan Gól : 88' 88' (0 – 0)
(Jegyzőkönyv)
Karasi Gól : 81' 81'

1974. június 22.
16:00
Zaire  0 – 3  Brazília Parkstadion, Gelsenkirchen
Nézőszám: 35 000
Játékvezető: Rainea (román)
(0 – 1)
(Jegyzőkönyv)
Jairzinho Gól : 12' 12'
Rivellino Gól : 66' 66'
Valdomiro Gól : 79' 79'

3. csoport[szerkesztés]

Csapat M Gy D V Rg Kg Gk P
 Hollandia 3 2 1 0 6 1 +5 5
 Svédország 3 1 2 0 3 0 +3 4
bolgár 1971-1990 Bulgária 3 0 2 1 2 5 –3 2
 Uruguay 3 0 1 2 1 6 –5 1
1974. június 15.
16:00
Uruguay  0 – 2  Hollandia Niedersachsenstadion, Hannover
Nézőszám: 53 700
Játékvezető: Palotai (magyar)
Montero Castillo kiállítva 69′ (0 – 1)
(Jegyzőkönyv)
Rep Gól : 16' 16' Gól : 86' 86'

1974. június 15.
16:00
Svédország  0 – 0 bolgár 1971-1990 Bulgária Rheinstadion, Düsseldorf
Nézőszám: 22 500
Játékvezető: Nuñez (perui)
(Jegyzőkönyv)

1974. június 19.
19:30
Uruguay  1 – 1 bolgár 1971-1990 Bulgária Niedersachsenstadion, Hannover
Nézőszám: 12 000
Játékvezető: Taylor (angol)
Pavoni Gól : 87' 87' (0 – 0)
(Jegyzőkönyv)
Bonev Gól : 75' 75'

1974. június 19.
19:30
Hollandia  0 – 0  Svédország Westfalenstadion, Dortmund
Nézőszám: 53 700
Játékvezető: Winsemann (kanadai)
(Jegyzőkönyv)

1974. június 23.
16:00
Hollandia  4 – 1 bolgár 1971-1990 Bulgária Westfalenstadion, Dortmund
Nézőszám: 52 100
Játékvezető: Bosković (ausztrál)
Neeskens Gól : 5' 5' (11-esből) Gól : 44' 44' (11-esből)
Rep Gól : 71' 71'
de Jong Gól : 88' 88'
(2 – 0)
(Jegyzőkönyv)
Krol Gól : 78' 78' (öngól)

1974. június 23.
16:00
Svédország  3 – 0  Uruguay Rheinstadion, Düsseldorf
Nézőszám: 27 100
Játékvezető: Linemayr (osztrák)
Edström Gól : 45+1' 45+1' Gól : 77' 77'
Sandberg Gól : 74' 74'
(0 – 0)
(Jegyzőkönyv)

4. csoport[szerkesztés]

Csapat M Gy D V Rg Kg Gk P
 Lengyelország 3 3 0 0 12 3 +9 6
argentína2 Argentína 3 1 1 1 7 5 +2 3
 Olaszország 3 1 1 1 5 4 +1 3
haiti 1964 Haiti 3 0 0 3 2 14 –12 0
1974. június 15.
18:00
Olaszország  3 – 1 haiti 1964 Haiti Olimpiai Stadion, München
Nézőszám: 51 100
Játékvezető: Llobregat (venezuelai)
Rivera Gól : 52' 52'
Benetti Gól : 64' 64'
Anastasi Gól : 78' 78'
(0 – 0)
(Jegyzőkönyv)
Sanon Gól : 45+1' 45+1'

1974. június 15.
18:00
Lengyelország  3 – 2 argentína2 Argentína Neckarstadion, Stuttgart
Nézőszám: 31 500
Játékvezető: Thomas (walesi)
Lato Gól : 7' 7' Gól : 62' 62'
Szarmach Gól : 8' 8'
(2 – 0)
(Jegyzőkönyv)
Heredia Gól : 60' 60'
Babington Gól : 66' 66'

1974. június 19.
19:30
Argentína argentína2 1 – 1  Olaszország Neckarstadion, Stuttgart
Nézőszám: 68 900
Játékvezető: Glöckner (keletnémet)
Houseman Gól : 20' 20' (1 – 1)
(Jegyzőkönyv)
Perfumo Gól : 35' 35' (öngól)

1974. június 19.
19:30
Haiti haiti 1964 0 – 7  Lengyelország Olimpiai Stadion, München
Nézőszám: 23 400
Játékvezető: Suppiah (szingapúri)
(0 – 5)
(Jegyzőkönyv)
Lato Gól : 17' 17' Gól : 87' 87'
Deyna Gól : 18' 18'
Szarmach Gól : 30' 30' Gól : 34' 34' Gól : 50' 50'
Gorgoń Gól : 31' 31'

1974. június 23.
16:00
Argentína argentína2 4 – 1 haiti 1964 Haiti Olimpiai Stadion, München
Nézőszám: 24 000
Játékvezető: Ibáñez (spanyol)
Yazalde Gól : 15' 15' Gól : 68' 68'
Houseman Gól : 18' 18'
Ayala Gól : 55' 55'
(2 – 0)
(Jegyzőkönyv)
Sanon Gól : 63' 63'

1974. június 23.
16:00
Lengyelország  2 – 1  Olaszország Neckarstadion, Stuttgart
Nézőszám: 68 900
Játékvezető: Weyland (nyugatnémet)
Szarmach Gól : 38' 38'
Deyna Gól : 44' 44'
(2 – 0)
(Jegyzőkönyv)
Capello Gól : 85' 85'

Második csoportkör[szerkesztés]

A csoport[szerkesztés]

Johan Cruijff és Roberto Perfumo a Hollandia –Argentína mérkőzés előtt.
Csapat M Gy D V Rg Kg Gk P
 Hollandia 3 3 0 0 8 0 +8 6
 Brazília 3 2 0 1 3 3 0 4
 NDK 3 0 1 2 1 4 –3 1
argentína2 Argentína 3 0 1 2 2 7 –5 1
1974. június 26.
19:30
Hollandia  4 – 0 argentína2 Argentína Parkstadion, Gelsenkirchen
Nézőszám: 55 348
Játékvezető: Davidson (skót)
Cruijff Gól : 11' 11' Gól : 90' 90'
Krol Gól : 25' 25'
Rep Gól : 73' 73'
(2 – 0)
(Jegyzőkönyv)

1974. június 26.
19:30
Brazília  1 – 0  NDK Niedersachsenstadion, Hannover
Nézőszám: 58 463
Játékvezető: Thomas (walesi)
Rivellino Gól : 60' 60' (0 – 0)
(Jegyzőkönyv)

1974. június 30.
16:00
Argentína argentína2 1 – 2  Brazília Niedersachsenstadion, Hannover
Nézőszám: 38 000
Játékvezető: Loraux (belga)
Brindisi Gól : 35' 35' (1 – 1)
(Jegyzőkönyv)
Rivelino Gól : 32' 32'
Jairzinho Gól : 49' 49'

1974. június 30.
16:00
NDK  0 – 2  Hollandia Parkstadion, Gelsenkirchen
Nézőszám: 67 148
Játékvezető: Scheurer (svájci)
(0 – 1)
(Jegyzőkönyv)
Neeskens Gól : 7' 7'
Rensenbrink Gól : 59' 59'

1974. július 3.
19:30
Argentína argentína2 1 – 1  NDK Parkstadion, Gelsenkirchen
Nézőszám: 53 054
Játékvezető: Taylor (angol)
Houseman Gól : 20' 20' (1 – 1)
(Jegyzőkönyv)
Streich Gól : 14' 14'

1974. július 3.
19:30
Hollandia  2 – 0  Brazília Westfalenstadion, Dortmund
Nézőszám: 52 500
Játékvezető: Tschenscher (nyugatnémet)
Neeskens Gól : 50' 50'
Cruijff Gól : 65' 65'
(0 – 0)
(Jegyzőkönyv)
Luís Pereira kiállítva 84′

B csoport[szerkesztés]

Csapat M Gy D V Rg Kg Gk P
 NSZK 3 3 0 0 7 2 +5 6
 Lengyelország 3 2 0 1 3 2 +1 4
 Svédország 3 1 0 2 4 6 –2 2
 Jugoszlávia 3 0 0 3 2 6 –4 0
1974. június 26.
16:00
Jugoszlávia  0 – 2  NSZK Rheinstadion, Düsseldorf
Nézőszám: 66 085
Játékvezető: Marques (brazil)
(0 – 1)
(Jegyzőkönyv)
Breitner Gól : 39' 39'
Müller Gól : 82' 82'

1974. június 26.
19:30
Svédország  0 – 1  Lengyelország Neckarstadion, Stuttgart
Nézőszám: 43 755
Játékvezető: Barreto (uruguayi)
(0 – 1)
(Jegyzőkönyv)
Lato Gól : 43' 43'

1974. június 30.
16:00
Lengyelország  2 – 1  Jugoszlávia Waldstadion, Frankfurt
Nézőszám: 55 000
Játékvezető: Glöckner (keletnémet)
Deyna Gól : 24' 24' (11-esből)
Lato Gól : 62' 62'
(1 – 1)
(Jegyzőkönyv)
Karasi Gól : 43' 43'

1974. június 30.
19:30
NSZK  4 – 2  Svédország Rheinstadion, Düsseldorf
Nézőszám: 66 500
Játékvezető: Pavel Kazakov (szovjet)
Overath Gól : 51' 51'
Bonhof Gól : 52' 52'
Grabowski Gól : 76' 76'
Hoeneß Gól : 89' 89' (11-esből)
(0 – 1)
(Jegyzőkönyv)
Edström Gól : 24' 24'
Sandberg Gól : 53' 53'

1974. július 3.
16:30
Lengyelország  0 – 1  NSZK Waldstadion, Frankfurt
Nézőszám: 59 000
Játékvezető: Linemayr (osztrák)
(0 – 0)
(Jegyzőkönyv)
Müller Gól : 76' 76'

1974. július 3.
19:30
Svédország  2 – 1  Jugoszlávia Rheinstadion, Düsseldorf
Nézőszám: 40 000
Játékvezető: Pestarino (argentin)
Edström Gól : 29' 29'
Torstensson Gól : 85' 85'
(1 – 1)
(Jegyzőkönyv)
Šurjak Gól : 27' 27'

Egyenes kieséses szakasz[szerkesztés]

3. helyért[szerkesztés]

1974. július 6.
16:00
Brazília  0 – 1  Lengyelország Olimpiai Stadion, München
Nézőszám: 74 100
Játékvezető: Angonese (olasz)
(0 – 0)
(Jegyzőkönyv)
Lato Gól : 76' 76'

Döntő[szerkesztés]

1974. július 7.
16:00
Hollandia  1 – 2  NSZK Olimpiai Stadion, München
Nézőszám: 75 200
Játékvezető: Taylor (angol)
Neeskens Gól : 2' 2' (11-esből) (1 – 2)
(Jegyzőkönyv)
Breitner Gól : 25' 25' (11-esből)
Müller Gól : 43' 43'

Díjak[szerkesztés]

Az 1974-es labdarúgó-világbajnokság győztese

NSZK
2. cím

Gólszerzők[szerkesztés]

7 gólos
5 gólos
4 gólos
3 gólos

2 gólos
1 gólos

Öngól

Végeredmény[szerkesztés]

Az első négy helyezett utáni sorrend nem tekinthető hivatalosnak, mivel ezekért a helyekért nem játszottak mérkőzéseket. Ezért e helyezések meghatározása a következők szerint történt:

  1. több szerzett pont,
  2. jobb gólkülönbség,
  3. több szerzett gól,
  4. nemzetnév.

A hazai csapat eltérő háttérszínnel kiemelve.

Az 1974-es labdarúgó-világbajnokságon részt vevő országok helyezései
  Az Első csoportkörben kiesett
Helyezés Nemzet M Gy D V G+ G– Gk P
01 Arany  NSZK 7 6 0 1 13 4 +9 12
02 Ezüst  Hollandia 7 5 1 1 15 3 +12 11
03 Bronz  Lengyelország 7 6 0 1 16 5 +11 12
4.  Brazília 7 3 2 2 6 4 +2 8
5.  Svédország 6 2 2 2 7 6 +1 6
6.  NDK 6 2 2 2 5 5 0 6
7.  Jugoszlávia 6 1 2 3 12 7 +5 4
8.  Argentína 6 1 2 3 9 12 –3 4
9.  Skócia 3 1 2 0 3 1 +2 4
10.  Olaszország 3 1 1 1 5 4 +1 3
11.  Chile 3 0 2 1 1 2 –1 2
12.  Bulgária 3 0 2 1 2 5 –3 2
13.  Uruguay 3 0 1 2 1 6 –5 1
14.  Ausztrália 3 0 1 2 0 5 –5 1
15.  Haiti 3 0 0 3 2 14 –12 0
16.  Zaire 3 0 0 3 0 14 –14 0

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. FIFA World Cup Host annoucement decision”. [2018. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2016. december 28.) 
  2. The FIFA World Cup Final Draw history”, FIFA.com. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2016. december 28.) 

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:FIFA World Cup 1974
A Wikimédia Commons tartalmaz 1974-es labdarúgó-világbajnokság témájú médiaállományokat.