13-as főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
13-as főút
ÚttípusMásodrendű főút
Építkezés1940-es évek
Hossza
elkészült29 km
épül0 km
tervezett0 km
OrszágMagyarország
TartományokKomárom-Esztergom vármegye
MérnökségekMagyar Közút Kht.
Az út elejeKomárom
Az út végeKisbér
Időzónaközép-európai idő
A Wikimédia Commons tartalmaz 13-as főút témájú médiaállományokat.

A 13-as számú főút egy Komáromtól Kisbérig vezető másodrendű főút. Hossza nagyjából 29 kilométer. Az útvonal Komárom-Esztergom vármegye nyugati felén észak–dél irányú forgalmi tengely. A Kisalföld keleti részén, Komárom-Esztergom vármegye délnyugati részén a Kisbér-Igmándi medence déli peremén húzódik, a Súri-Bakonyalja kistáj határán. A 81-es főúttal együtt Székesfehérvárt köti össze Komárommal és Szlovákiával. Komárom kivételével szinte végig külterületek között halad, az útjába eső települések lakott területére mellékutak vezetnek. A 2020-as évek eleje óta, egy nyomvonal-módosítás révén Komáromban is nagyrészt elkerüli a város belterületeit.

Vonalvezetése[szerkesztés]

Kilométer-számozása 2022-es állapot szerint a Monostori hídon, a Duna sodorvonalánál, illetve a szlovák–magyar államhatárnál indul; Szlovákiában a 64-es út a folytatása, amely Zsolnával köti össze Révkomáromot. [2020 előtt az Erzsébet-híd volt a kezdőpontja és ott találkozott a 64-es főúttal is; a nyomvonal-áthelyezés óta a régebbi nyomvonalak a 132-es és a 64a számozásokat viselik.

A hídon túl dél-délkeleti irányban folytatódik, majd 1 kilométeren belül áthalad az 1-es főút felett (a két út között a kapcsolatot a 13 601-es számú mellékút biztosítja, amely mindkettőhöz körforgalmú csomóponttal kapcsolódik). A város déli határában a főút egy újabb körforgalmú csomópontban találkozik a 132-es főúttal, voltaképpen a régi, még a belterületek közt is áthaladó nyomvonalával.

A folytatásban a főút a 60-as években kiépített nyomvonal-korrekció eredményeként, a korábbi keskenyebb útpálya kacskaringóinak levágásával, a lakott helyek kikerülésével és (nem utolsósorban) az úttest kiszélesítésével új nyomvonalra került. Azóta az érintett települések többségét (Csémet, Kisigmándot, Nagyigmándot, Csépet és Etét is) elkerüli, ezekbe a községekbe csak bekötőutak vezetnek.

Csémnél keresztezi az utat a Székesfehérvár–Komárom-vasútvonal egy útátjáróban. Dél felé haladva a 9-es kilométernél keresztezi az M1-es autópályát, Kisigmánd külterületén. Itt található az autópálya komáromi mérnöksége is. Ezt követően Nagyigmánd, Csép majd Ete határában halad, végül Kisbér határában a főút a 81-es főútba csatlakozik, ahonnét Székesfehérvár illetve Győr felé lehet továbbhaladni.

Kereszteződések, pihenőhelyek és hidak[szerkesztés]

Csomópontok, pihenőhelyek és hidak
Szlovákia
Schengeni határ Komárom-Komárno
Folyóhíd 0 Monostori híd Duna
Lakott terület kezdete 0 Komárom
Körforgalom 1 Győr, Tatabánya 13 601 ()
Körforgalom 3 Győr, Komárom Ipari Park 132
Útkereszteződés illetve útelágazás 7,7 Csém 81 142
Lakott terület kezdete 8 Csém
Kijárat 9 Hegyeshalom, Rajka, Győr, Budapest  E 60  
Útkereszteződés illetve útelágazás 9,2 Kisigmánd 81 136
Lakott terület kezdete 11 Kisigmánd
Útkereszteződés illetve útelágazás 11,9 Kisigmánd, Nagyigmánd 81 136
Útkereszteződés illetve útelágazás 13,2 Tata / Győr 8136
14 Nagyigmánd
Útkereszteződés illetve útelágazás 14,3 Szákszend 8144
Útkereszteződés illetve útelágazás 19,3 Csép 81 137
Lakott terület kezdete 19,5 Csép
Útkereszteződés illetve útelágazás 20 Tárkány 8148
Útkereszteződés illetve útelágazás 25,2 Ete 81 327
Lakott terület kezdete 25,3 Ete
Lakott terület kezdete 29 Kisbér
Útkereszteződés illetve útelágazás 29 Székesfehérvár

Története[szerkesztés]

1934-ben a kereskedelem- és közlekedésügyi miniszter 70 846/1934. számú rendelete, mely az ország főútjait első ízben jelölte ki, méghozzá már akkor a szektorelv figyelembevételével [a szektorelvről ld. a hivatkozott szócikket!], a 13-as útszámot még nem osztotta ki. A második világháború éveiben azonban, az első és második bécsi döntést követő időszakban szükségessé vált ezen útszám kiosztása is, amit az Esztergom-Léva útvonal kapott meg.

Egy dátum nélküli, feltehetőleg 1950 körül készült térkép a Komárom-Kisbér közti szakaszát 808-as, míg a Komárom központja és az országhatár közti rövid szakaszt 14-es útszámozással jelöli. A 13-as útszámot ugyanabban az időben a Dorog-Esztergom útvonal (a mai 111-es főút) viselte.[1]

A jelenkori 13-as főút története még tisztázást igényel, de 1990-ben már biztosan a Komárom-Kisbér közti útvonal viselte ezt a számot.

Tervek a fejlesztésére[szerkesztés]

M81-es autóút[szerkesztés]

A gazdasági életben egyre fontosabb helyet elfoglaló, folyamatosan bővülő ipari parkkal rendelkező Székesfehérvár és a Komárom-Esztergom vármegye közötti közvetlen közúti összeköttetés fejlesztésére a Területrendezési Terv két nyomvonal-alternatívát tartalmazott.[2] Az M81-es autóút vonalvezetési változatai közül az országos hálózati stratégia szempontjából a komáromi nyomvonal (Székesfehérvár–Kisbér–Komárom) változat a kedvezőbb a regionális érdekek tekintetében, különösen akkor, ha a határkapcsolatokat egy, a Komárom nyugati szektorában létesítendő Monostori híd is segíti. A térség szlovák oldalán a határ menti érdekek regionális közlekedési rendszerbe való bekapcsolódását a NyitraÉrsekújvárKomárno, illetve a GaramszentbenedekZselízPárkány főutak fejlesztése szolgálhatja.

Az M81-es autóút megvalósulása azonban 2008-ban bizonytalanná vált.[3] Ezzel szemben már ebben az évben megkezdődött a Komáromot délnyugati irányban elkerülő út megépítése, amelyet végül a tervezettnél néhány hónappal később, 2011-ben adtak át. Az új nyomvonal a 131-es főút nevet kapta, és a 3. kilométerszelvénynél csatlakozik a 13-as főúthoz. Az út megépülésének fő oka a város nyugati határában lévő ipari park gerjesztette kamionforgalom elvezetése, amely a belvároson keresztül volt kénytelen haladni az M1-es autópálya felé.[4] Az elkerülő különszintű csomópontban keresztezi az 1-es főutat, és körforgalommal csatlakozik a 13-as főút meglévő nyomvonalához.

A főúthálózat fejlesztése[szerkesztés]

A megyeszékhelyek közötti kapcsolatok közül szinte az országban egyedüliként hiányzik Tatabánya és Székesfehérvár főúti összekötése (Tatabánya–KörnyeMór–Székesfehérvár). A megye észak–déli közlekedési hálózata hiányos, fejlesztést igényel a Komárom–Tata–Tatabánya–Oroszlány–Mór kapcsolat, amely azonban funkcionálisan nem egyezik meg az M81-gyel.

Fejlesztendő a Kisbér–Tatabánya–Tát–(Esztergom) kapcsolat. Ez utóbbi a vármegye belső kohéziójának erősítése mellett, az elmaradt Bakonyalja területfejlesztése tekintetében is kiemelt szerepet tölthet be. A rendezési terv emellett az országos főúthálózaton két nagy híd kialakítását célozza meg a megyében; a komáromi új Duna-hidat (M81), valamint az esztergomi új Duna-hidat (M10).[5][6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyarország közúthálózati térképe 1950 környékéről. Hungaricana, hozzáférés: 2022. október 28.
  2. Az M81 két nyomvonala a Székesfehérvár–Kisbér–Győr és a Székesfehérvár–Kisbér–Komárom. Időnként feltűnik az M13 jelölés is, amely feltehetően a Kisbér–Komárom-szakaszra vonatkozik mindkét nyomvonal megvalósulása esetén.
  3. Ebben az évben az ötévenként esedékes felülvizsgálás során, az M81–M13 autóút tervezete kikerült az Országos Területrendezési Tervből.Forrás Archiválva 2016. március 7-i dátummal a Wayback Machine-ben
  4. 13. számú főút déli elkerülő - Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.. [2010. augusztus 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 15.)
  5. Komárom-Esztergom megye területrendezési terve szövegesen
  6. Komárom-Esztergom megye területrendezési terve képpel

Források[szerkesztés]

  • Fürészné Molnár Anikó: Komárom-Esztergom megye kézikönyve (Szekszárd, 1997) ISBN 963-9089-11-7

További információk[szerkesztés]