„Gargano Nemzeti Park” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
ZéroBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: en:Gargano National Park
Hkbot (vitalap | szerkesztései)
a Bottal végzett egyértelműsítés: Tiszafa –> Közönséges tiszafa
19. sor: 19. sor:


== Látnivalók ==
== Látnivalók ==
A nemzeti park nagy részét [[Olaszország]] egyetlen [[tölgy]]- és [[bükk]]faerdője borítja, a ''Foresta Umbra'', mely az egykor [[Európa|Európát]] borító őserdőség maradványa. Az erdőről [[Horatius]] is ír ódáiban. Erdeiben több száz éves faóriások is előfordulnak, melyek közül külön említést érdemel egy 40 m magasságot elérő bükkfa, valamint egy megközelítőleg 700 éves [[tiszafa]].
A nemzeti park nagy részét [[Olaszország]] egyetlen [[tölgy]]- és [[bükk]]faerdője borítja, a ''Foresta Umbra'', mely az egykor [[Európa|Európát]] borító őserdőség maradványa. Az erdőről [[Horatius]] is ír ódáiban. Erdeiben több száz éves faóriások is előfordulnak, melyek közül külön említést érdemel egy 40 m magasságot elérő bükkfa, valamint egy megközelítőleg 700 éves [[Közönséges tiszafa|tiszafa]].


== Települései ==
== Települései ==

A lap 2011. július 10., 14:34-kori változata

Gargano Nemzeti Park
Ország Olaszország
ElhelyezkedésePuglia régió
Legközelebbi városManfredonia
Terület1181,44 km²
Alapítás ideje1991. június 12.
Felügyelő szervezetEnte Parco Nazionale del Gargano
Gargano Nemzeti Park (Olaszország)
Gargano Nemzeti Park
Gargano Nemzeti Park
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 41° 48′ 22″, k. h. 15° 55′ 30″Koordináták: é. sz. 41° 48′ 22″, k. h. 15° 55′ 30″
Gargano Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Gargano Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

Az olaszországi Gargano Nemzeti Parkot 1991-ben alapították. Magába foglalja a Gargano-félsziget területét, beleértve a névadó Gargano-hegységet, a félsziget északi oldalán fekvő Varano és Lesina tavakat, valamint a partközeli Tremiti-szigeteket.

Növényvilág

A nemzeti park területén több mint 2200 növényfaj él.

Állatvilág

A nemzeti park területén többek között a következő állatfajok élnek: egerészölyv, vörös vércse, karvaly, vándorsólyom, uhu, erdei fülesbagoly, macskabagoly, füleskuvik.

Látnivalók

A nemzeti park nagy részét Olaszország egyetlen tölgy- és bükkfaerdője borítja, a Foresta Umbra, mely az egykor Európát borító őserdőség maradványa. Az erdőről Horatius is ír ódáiban. Erdeiben több száz éves faóriások is előfordulnak, melyek közül külön említést érdemel egy 40 m magasságot elérő bükkfa, valamint egy megközelítőleg 700 éves tiszafa.

Települései

A nemzeti park területén a következő községek osztoznak: Apricena, Cagnano Varano, Carpino, Ischitella, Isole Tremiti, Lesina, Mattinata, Manfredonia, Monte Sant'Angelo, Peschici, Rignano Garganico, Rodi Garganico, San Giovanni Rotondo, San Marco in Lamis, San Nicandro Garganico, Serracapriola, Vico del Gargano, Vieste.

Forrás