„Magasság” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Antolik (vitalap | szerkesztései)
a +kat
8. sor: 8. sor:


== [[Csillagászat]] ==
== [[Csillagászat]] ==
Egy [[égitest]]nek vagy általában az [[égbolt|éggömb]] valamely pontjának ''magassága'' ([[latin_nyelv| latinul]] ''elevatio'') a megfigyelt pont felé mutató egyenes és a megfigyelési pont [[horizont]]ja által bezárt szög. Mérésére a [[teodolit]] szolgál. Mértékegysége a fok.
Egy [[égitest]]nek vagy általában az [[égbolt|éggömb]] valamely pontjának ''magassága'' ([[latin_nyelv| latinul]] ''elevatio'') a megfigyelt pont felé mutató egyenes és a megfigyelési pont [[horizont]]ja által bezárt szög, a [[horizontális koordinátarendszer]] egyik koordinátája. Mérésére a [[teodolit]] szolgál. Mértékegysége a [[fok]]. Régebben mérték [[asztrolábium]]mal és [[kvadráns]]sal.


== Források ==
== Források ==

A lap 2005. május 6., 16:13-kori változata

Geometria

A magasság (latinul altitudo) a távolság mértéke valamely álló alakzatnak az aljától a tetejéig. Csak függőleges értelemben szokás használni, egyéb esetben hosszúságnak, szélességnek, mélységnek (stb.) nevezik. Mértékegységéül a hosszúság mértékegysége használatos; mely az SI mértékegységrendszer-ben a méter.

A háromszögnél, a gúlánál és a kúpnál az alapra bocsátott merőleges. Négyzetnél, trapéznál, hasábnál és hengernél az alap távolsága a szemben fekvő oldaltól vagy laptól.

Földrajz

Az abszolút magasság valamely pont (többnyire a földfelszínen; például egy hegycsúcs) távolsága egy bizonyos referencia felülettől, ami legtöbbször a tengerszint feletti magasság. A relatív magasság egy domborzati alakzat kiemelkedése a földfelszínből.

Csillagászat

Egy égitestnek vagy általában az éggömb valamely pontjának magassága ( latinul elevatio) a megfigyelt pont felé mutató egyenes és a megfigyelési pont horizontja által bezárt szög, a horizontális koordinátarendszer egyik koordinátája. Mérésére a teodolit szolgál. Mértékegysége a fok. Régebben mérték asztrolábiummal és kvadránssal.

Források