„Réti iszalag” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
WikitanvirBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: en:Clematis integrifolia
TaxoBot (vitalap | szerkesztései)
a növényrendek és növécsaládok neveinek javítása AWB
17. sor: 17. sor:
| wikicommons = Category:Clematis integrifolia
| wikicommons = Category:Clematis integrifolia
}}
}}
A '''réti iszalag''' ''(Clematis integrifolia)'' a [[kétszikűek]] ''(Magnoliopsida)'' [[osztály (rendszertan)|osztályának]] a [[boglárkák]] ''(Ranunculales)'' [[rend (rendszertan)|rendjéhez]], ezen belül a [[boglárkafélék]] ''(Ranunculaceae)'' [[család (rendszertan)|családjához]] tartozó [[faj]]. Jellegezetes, könnyen felismerhető faj. Rokona, a ritka [[havasi iszalag]] szára fásodó, kúszó, levelei hármasan összetettek, így vele nem lehet összetéveszteni.
A '''réti iszalag''' ''(Clematis integrifolia)'' a [[kétszikűek]] ''(Magnoliopsida)'' [[osztály (rendszertan)|osztályának]] a [[boglárkavirágúak]] ''(Ranunculales)'' [[rend (rendszertan)|rendjéhez]], ezen belül a [[boglárkafélék]] ''(Ranunculaceae)'' [[család (rendszertan)|családjához]] tartozó [[faj]]. Jellegezetes, könnyen felismerhető faj. Rokona, a ritka [[havasi iszalag]] szára fásodó, kúszó, levelei hármasan összetettek, így vele nem lehet összetéveszteni.


==Élőhelye, előfordulása==
==Élőhelye, előfordulása==
24. sor: 24. sor:


==Leírása==
==Leírása==
Egyszerű vagy elágazó szárú 20-80 cm magas növény. A szár és a virágkocsány bársonyosan szőrös. levelei átellenesek (ritkán hármas örvben állók), lándzsásak vagy tojásdadok (5-10x2-6 cm), az alsók ékvállúak, a felsők szíves vállal ülők, rendesen csónakszerűen öblösek, merevek.
Egyszerű vagy elágazó szárú 20–80 cm magas növény. A szár és a virágkocsány bársonyosan szőrös. levelei átellenesek (ritkán hármas örvben állók), lándzsásak vagy tojásdadok (5-10x2-6 cm), az alsók ékvállúak, a felsők szíves vállal ülők, rendesen csónakszerűen öblösek, merevek.
A levelek a fonák oldalerezetén és az éleken pillás-szőrösek. Bókoló, kéktől a sötétliláig változó színű [[virág]]ai magánosan vagy 2-3-ával fejlődnek.
A levelek a fonák oldalerezetén és az éleken pillás-szőrösek. Bókoló, kéktől a sötétliláig változó színű [[virág]]ai magánosan vagy 2-3-ával fejlődnek.
A lepel 4(-5) 0,5-1,2 cm széles, 2-5 cm hosszú cimpára tövig hasadó. A cimpák gyakran megcsavarodnak, hátukon 3-6 kiálló hosszbordda húzódik, a szélső bordákon kívül bársonyos-szőrösek.
A lepel 4(-5) 0,5-1,2 cm széles, 2–5 cm hosszú cimpára tövig hasadó. A cimpák gyakran megcsavarodnak, hátukon 3-6 kiálló hosszbordda húzódik, a szélső bordákon kívül bársonyos-szőrösek.
Május-június elején virágzik.
Május-június elején virágzik.
Porzó és termő számos, gyapjas. [[Termés]]ei repítőszőrös aszmagok.
Porzó és termő számos, gyapjas. [[Termés]]ei repítőszőrös aszmagok.

A lap 2011. június 20., 15:55-kori változata

Réti iszalag
Magyarországon védett
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Rend: Boglárkavirágúak (Ranunculales)
Család: Boglárkafélék (Ranunculaceae)
Nemzetség: Iszalag (Clematis)
Faj: C. integrifolia
Tudományos név
Clematis integrifolia
L.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Réti iszalag témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Réti iszalag témájú médiaállományokat és Réti iszalag témájú kategóriát.

A réti iszalag (Clematis integrifolia) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának a boglárkavirágúak (Ranunculales) rendjéhez, ezen belül a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjához tartozó faj. Jellegezetes, könnyen felismerhető faj. Rokona, a ritka havasi iszalag szára fásodó, kúszó, levelei hármasan összetettek, így vele nem lehet összetéveszteni.

Élőhelye, előfordulása

Inkább mészkedvelő, ártéri réteken, lápréteken, kaszálóréteken, legelőkön, szikes réteken, hegyi réteken, cserjésekben, száraz tölgyesekben, szikes erdőtisztásokon, erdőszéleken, löszgyepekben találkozhatunk vele. Előfordulása Magyarországon: Cserehát, Bükk, Mátra, Mátraalja, cserhát, Ipoly-vidéke, Börzsöny, Visegrádi-hegység,Mecsekalja, Szekszárdi-domvidék, Szigetköz, Kis-Alföld, Dráva-sík, Mezőföld, Sárköz, Mohácsi-sík, Szentendrei-sziget, Pesti-sík, Bodrogköz, Tiszántúl, Duna-Tisza köze.

Leírása

Egyszerű vagy elágazó szárú 20–80 cm magas növény. A szár és a virágkocsány bársonyosan szőrös. levelei átellenesek (ritkán hármas örvben állók), lándzsásak vagy tojásdadok (5-10x2-6 cm), az alsók ékvállúak, a felsők szíves vállal ülők, rendesen csónakszerűen öblösek, merevek. A levelek a fonák oldalerezetén és az éleken pillás-szőrösek. Bókoló, kéktől a sötétliláig változó színű virágai magánosan vagy 2-3-ával fejlődnek. A lepel 4(-5) 0,5-1,2 cm széles, 2–5 cm hosszú cimpára tövig hasadó. A cimpák gyakran megcsavarodnak, hátukon 3-6 kiálló hosszbordda húzódik, a szélső bordákon kívül bársonyos-szőrösek. Május-június elején virágzik. Porzó és termő számos, gyapjas. Termései repítőszőrös aszmagok.

Képek

Forrás

  • Magyarország védett növényei (Szerk: Farkas Sándor) mezőgazda Kiadó, 1999, ISBN 963 9239 13 5