„Harmatos hegyékesség” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
DenesFeri (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
TaxoBot (vitalap | szerkesztései)
20. sor: 20. sor:


== Megjelenése ==
== Megjelenése ==
A harmatos hegyékesség kecses alakú [[évelő növény]], vékony, 5-20 [[centiméter]] magas, felálló [[szár]]ral. Ép szélű, különböző nagyságú [[levél (növény)|levelei]] fordított lándzsa alakúak, hosszúságuk elérheti a 8 centimétert, de gyakran 5 centiméternél kisebbek. A [[szár]] csúcsán laza [[tőlevélrózsa|rozettában]] helyezkednek el, hónaljukból többnyire 1, ritkán 2 vagy 3 karcsú kocsány ered, egy-egy [[virág]]gal. A lapos, [[fehér]] virágok körülbelül 1,5 centiméter átmérőjűek, pártacimpáik száma 7, olykor 5-6 vagy legfeljebb 9.
A harmatos hegyékesség kecses alakú [[évelő növény]], vékony, 5-20 [[centiméter]] magas, felálló [[szár]]ral. Ép szélű, különböző nagyságú [[levél (botanika)|levelei]] fordított lándzsa alakúak, hosszúságuk elérheti a 8 centimétert, de gyakran 5 centiméternél kisebbek. A [[szár]] csúcsán laza [[tőlevélrózsa|rozettában]] helyezkednek el, hónaljukból többnyire 1, ritkán 2 vagy 3 karcsú kocsány ered, egy-egy [[virág]]gal. A lapos, [[fehér]] virágok körülbelül 1,5 centiméter átmérőjűek, pártacimpáik száma 7, olykor 5-6 vagy legfeljebb 9.


== Életmódja ==
== Életmódja ==

A lap 2011. június 15., 23:18-kori változata

Harmatos hegyékesség
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Mangnoliopsida)
Rend: Erikavirágúak (Ericales)
Család: Kankalinfélék (Primulaceae)
Nemzetség: Trientalis
Faj: T. europaea
Tudományos név
Trientalis europaea
L.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Harmatos hegyékesség témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Harmatos hegyékesség témájú médiaállományokat és Harmatos hegyékesség témájú kategóriát.

A harmatos hegyékesség vagy Európa hegyékessége (Trientalis europaea) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának az erikavirágúak (Ericales) rendjéhez, ezen belül a kankalinfélék (Primulaceae) családjához tartozó faj.

Elterjedése

A harmatos hegyékesség főleg Észak-Európa és Közép-Európa egyes részein található meg.

Megjelenése

A harmatos hegyékesség kecses alakú évelő növény, vékony, 5-20 centiméter magas, felálló szárral. Ép szélű, különböző nagyságú levelei fordított lándzsa alakúak, hosszúságuk elérheti a 8 centimétert, de gyakran 5 centiméternél kisebbek. A szár csúcsán laza rozettában helyezkednek el, hónaljukból többnyire 1, ritkán 2 vagy 3 karcsú kocsány ered, egy-egy virággal. A lapos, fehér virágok körülbelül 1,5 centiméter átmérőjűek, pártacimpáik száma 7, olykor 5-6 vagy legfeljebb 9.

Életmódja

A harmatos hegyékesség a lucosok és az erdeifenyvesek lakója, de a lomberdőkben, a nyírlápokon és a fenyéreken is megtalálható. Humuszos, mészben szegény talajokon nő, 1700 méter magasságig.

A virágzási ideje június-július között van.

Forrás