„Beloiannisz (település)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
polgármester
22. sor: 22. sor:
|alapítás éve = 1950
|alapítás éve = 1950
|alapítás éve forrás =
|alapítás éve forrás =
|polgármester = Papalexisz Kosztasz<ref>{{cite web |url=http://www.valasztas.hu/dyn/ov10/outroot/onktjk2/07/tjk07011.htm |title=Beloiannisz települési választás eredményei |date=2010-10-03 |accessdate=2011-06-13 | publisher=Országos Választási Iroda |format=html |language=magyar}}</ref>
|polgármester =
|jegyző =
|jegyző =
|irányítószám = 2455
|irányítószám = 2455

A lap 2011. június 13., 11:36-kori változata

Ez a szócikk a magyar településről szól. Nikosz Beloianniszról, a görög kommunista mozgalom jelentős alakjáról ott lehet olvasni.
Beloiannisz
Beloiannisz légifotója
Beloiannisz légifotója
Beloiannisz címere
Beloiannisz címere
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióKözép-Dunántúl
VármegyeFejér
KistérségAdonyi
Jogállásközség
Alapítás éve1950
PolgármesterPapalexisz Kosztasz[1]
Irányítószám2455
Körzethívószám25
Népesség
Teljes népesség997 fő (2023. jan. 1.)[2]
Népsűrűség258,81 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület4,54 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 47° 11′ 01″, k. h. 18° 49′ 27″Koordináták: é. sz. 47° 11′ 01″, k. h. 18° 49′ 27″
Beloiannisz (Fejér vármegye)
Beloiannisz
Beloiannisz
Pozíció Fejér vármegye térképén
Beloiannisz weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Beloiannisz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Beloiannisz (görögül Μπελογιάννης [Belojánisz])[3] Fejér megye északkeleti részén fekvő görög nemzetiségi község.

Közlekedés

Beloiannisz határában működik a Budapest–Pusztaszabolcs-vasútvonalon lévő Iváncsa vasútállomás, ahova a fővárosból sűrűn járnak elővárosi szerelvények.

Közúton a település csak az IváncsaBesnyő bekötőútra vezető egy kilométeres, kisebb bekötőúton érhető el. A Besnyő felől Dunaújvárosba tartó autóbuszok nagy része érinti a települést, ám jelentőségük a vasúthoz képest nem nagy.

Története

Beloiannisz községi könyvtár és a falu főtere

Beloiannisz Fejér megye egyik legfiatalabb települése. Az 1950-es évekig Iváncsa szántóföldjei voltak a helyén. 1950. május 6-án indult meg a település tervezése és építése a görög polgárháborúból Magyarországra menekülők számára. A körülbelül 400 görög családot még ebben az évben ideiglenesen a budapesti Kőbányai útHungária körút sarkán található dohánygyár fő- és raktárépületében helyezték el, ahol önálló óvodát, iskolát, postát, élelmiszerboltot létesítettek a számukra, amíg településük el nem készül. Az építkezés rohamléptekben, önkéntes munkában folyt. Rövid idő alatt 418 nagyrészt sorházi (kisebb számban családi házas) lakás, óvoda, iskola, könyvtár, kultúrház, orvosi rendelő és tanácsház épült fel Görögfalván. 1951-ben munkalehetőségként megalakult a Háziipari Szövetkezet, 1952-ben pedig a Béke Mezőgazdasági Termelőszövetkezet, amely azonban a falu szántóföldjeinek kis mérete miatt csak kevés embert tudott foglalkoztatni. 1952. április 3-án Nikosz Beloiannisz, a görög kommunista mozgalom jelentős alakjának nevét vette fel az ekkor 1850 fős település.

A beloianniszi ortodox templom

Először 1954-ben, majd később több hullámban nagy számban települtek vissza az itt lakók Görögországba, de többségében – főleg a fiatalabbak – Magyarországon maradtak, ahol nyelvileg és szokásokban nagyrészt alkalmazkodtak a magyar környezethez, miközben még mindig ápolják a görög hagyományokat is. 1996-ban ortodox templom is épült a településen. A községben a helyi Pyrgos Egyesület szervezésében görög néptánccsoport és zenekar is működik.[4]

1998-ban a magyar és a görög köztársasági elnök, Göncz Árpád és Kosztandinosz Sztefanopulosz tett látogatást a településen.

Lakosság

Mára csak a lakosság kis része dolgozik helyben, többségük távolabbi városokban (Százhalombatta, Dunaújváros) talált munkát. Ez a tény alapvetően hatással van a nemzetiségi létre is, mivel gyorsítja az asszimilációt. A görög öntudat kialakítása és fejlesztése érdekében egyre több nemzetiségi hagyományőrző csoport alakult a mára már magyar nyelvű településen.

Egyre súlyosabban érinti a települést az elvándorlás is, amely egyrészt a nemzetiségi kötelékek lazulásával, másrészt a távoli munkalehetőségekkel magyarázható.

Nevezetességei

  • Ortodox templom (1996)
  • Községi könyvtár és a falu főtere

Képek az ortodox templomról

Jegyzetek

  1. Beloiannisz települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. június 13.)
  2. Magyarország helységnévtára (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2023. október 30. (Hozzáférés: 2023. november 5.)
  3. Az újgörög nevek magyar helyesírása akadémiai útmutató által megállapított kivételek között, azaz a reform és egységesítés előtti hagyományos formában írandó a Beloiannisz, míg a szabatos átírása Belojánisz volna.
  4. A Pyrgos Egyesület honlapja.

Külső hivatkozások

Commons:Category:Beloiannisz (település)
A Wikimédia Commons tartalmaz Beloiannisz (település) témájú médiaállományokat.